Ауторка канала „АУРОРА РЕЦЕПТИ” Сања Радосављевић открива како да направите ЦАРСКИ СЛАНИ РОЛАТ
Како наши традиционални рецепти полако одлазе у заборав, дошла сам на идеју да их пренесем у видео-запис. У данашњем добу, када сви некуда журе и немају времена, ово ми је био начин да их бар мало приближим младима и заинтригирам их, прича за „Дневников" Недељни ручак Сања Радосављевић, ауторка популарног Јутјуб канала „Аурора рецепти” на којем презентује најукуснија јела.
Идеја јој је била да остави траг будућим генерацијама.
– Тешко је рећи какви рецепти најбоље пролазе на друштвеним мрежама. Многи су заинтересовани за све врсте домаћег теста, било да су слатка или слана, а поготово за старинске рецепте погача, пецива и колача. Желе да пробају да их направе као што су то радиле наше баке – наглашава Сања Радосављевић.
– Својој породици за доручак најчешће припремам домаћу проју и кајмак уз додатак парадајза из баште, а за ручак спремам сарму, пасуљ и све остало што смо јели као мали на селу. Трудим се да што више одржим традиционалну храну у свом дому – објашњава наша саговорница.
Сазнајемо да јој то не полази увек лако за руком, будући да Сања са породицом живи у Канади. Због недостатка наших производа, принуђена је некада у куњихи и да импровизује не би ли дошла до коначног производа. Ипак, каже да у Канади може да пронађе 30-40 одсто наших производа који су јој потребни у кухињи.
– Постоји у Канади наша балканска радња, тако де се бар мало осетимо као код куће – закључује ауторка Јутјуб канала „Аурора рецепти”, која је за читаоце нашег листа припремила царски слани ролат, који је веома популаран на њеним профилима.
В. Б.
Царски слани ролат
3 јајета
100 мл уља
100 мл јогурта
200 г сира
100 г ситно исецканог спанаћа
мало соли
7 листова готових кора
за фил:
3 кашике крем сира
150-200 г павлаке
200 г шунке
Јаја умутити пенасто и додати све састојке, промешати, затим ређати коре па премазати. Поступак поновити са свих седам кора. Покрити мокром крпом да коре омекшају, како би се лакше ролат умотао. Ставити га у рерну да се пече на 200 степени 15 минута. Затим, за фил помешати крем сир и павлаку. Печени ролат премазати филом па поређати листове шунке. Оставити у фрижидеру да се охлади па сервирати.