broken clouds
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(УЖИВО) СЕДМИ ДАН КРВАВОГ СУКОБА Израелски тенкови ушли у Појас Газе; Интензивирани ваздушни напади, Погинуо новинар; Путин блокаду Газе упоредио с нацистичком опсадом Лењинграда (ВИДЕО, ФОТО)

13.10.2023. 07:43 20:34
Пише:
Извор: Танјуг (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Рат у Израелу ушао је у седми дан. У сукобима је до сада погинуло више од 2.500 људи.

Израел упозорио 1,1 милион Палестинаца да се за 24 сата евакуишу на југ Газе. Палестинска милитантна група Хамас позвала је данас Палестинце који живе у Појасу Газе да не напуштају своје домове, упркос позиву израелске војске.

Израел је већ искључио доток воде, струје и гаса у Појас Газе.

СЗО је упозорила на хуманитарну катастрофу у Гази ако се стање не промени. 

Скоро 1.800 Палестинаца убијено је у ваздушним нападима на Појас Газе од почетка сукоба Хамаса и Израела, саопштило је Министарство здравља у Гази. Како је навело у саопштењу, од 7. октобра убијено је 1.799 Палестинаца, док је 6.388 рањено.

Израелска одбрамбене снаге саопштиле су да су убиле око 1.500 „палестинских терориста” на територији Израела, преноси Тајмс оф Израел. Медији повезани са Хамасом prеthodno су објавили да је 25 Палестинаца убијено данас у ваздушном нападу Израела на једну кућу у кампу Џабалија у северном делу Појаса Газе, пренео је Ројтерс. Тензије расту и на Западној обали, а палестинско Министарство здравља саопштило је данас да су израелске снаге убиле два Палестинца у Тулкарму и једног Палестинца у Наблусу.

Број погинулих на Западној обали је тиме порастао на 39 од почетка сукоба током викенда, преноси АП.

Израелске снаге изводе ваздушне нападе на бројне лоакције

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да изводе распрострањене ваздушне нападе на многе локације Хамаса широм Појаса Газе. ИДФ су навеле да ће ускоро изнети додатне детаље о нападима, пренео је „Тајмс оф Израел”. Prеthodno је Хамас преузео одговорност за салву ракета испаљених према централном Израелу.

Хамас: Седамдесет особа, углавном жене и деца убијено у нападима на конвоје

Званичници Хамаса изјавили су данас да је 70 особа, углавном жена и деце, убијено у израелским ваздушним нападима на конвоје који су напуштали град Газу. Хамасова канцеларија за медије је навела да су погођени аутомобили на три локације док су се кретали јужно од града Газе, пренео је АП. За сада се не зна ко је био мета ваздушних напада, нити да ли су милитанти били међу људима који су напуштали град Газу, навела је агенција.

У Либану погинуо један новинар, шесторо рањено

Сниматељ Исам Абдалах убијен је у јужном Либану, док је радио са екипом Ројтерса која је емитовала видео-сигнал уживо. „Дубоко смо погођени што је наш сниматељ Исам Абдалах убијен”, наводи се у саопштењу Ројтерса. Израелска граната пала је на групу међународних новинара, који су извештавали о сукобима на граници у јужном Либану, убивши Ројтерсовог сниматеља, док је шест других новинара повређено, од којих су неки хитно превезени у болнице, известио је АП. Слике са лица места приказују угљенисан аутомобил. Ројтерс је саопштио да су два његова новинара, Таер Ал-Судани и Махер Назех, рањена у гранатирању у пограничном подручју. Катарска телевизија Ал-Џазира навела је да су међу рањенима и двоје њених запослених, Ели Бракхја и репортерка Кармен Џокадар. Гранатирање се догодило током размене ватре дуж либанско-израелске границе између израелских трупа и припадника либанске милитантне групе Хезболах.

УН: Дубока забринутост за цивиле у Појасу Газе

Уједињене нације изражавају дубоку забринутост за све цивиле у Појасу Газе након израелске наредбе да целокупно становништво напусти север, усред текућих ваздушних напада и продубљивања хуманитарне кризе. Портпарол УН-а Стефан Дижарик изјавио је да су представници Уједињених нација у Гази „обавештени од својих официра за везу у израелској војсци“ да би сви који живе северно од Појаса Газе требало да се преселе у јужни део у року од 24 сата. „Очекује се да ће око 1,1 милион људи напустити северну Газу”, рекао је Дижарик, додајући да се иста наредба односи на сво особље УН и оне који су смештени у објектима УН, укључујући школе, здравствене центре и клинике. УН сматрају да је „немогуће“ да се такав покрет деси без разорних хуманитарних последица и апелују да се наредба укине, рекао је Дижарик. Светска здравствена организација (СЗО) придружила се позиву Израелу да укине налог за пресељење, рекао је портпарол СЗО Тарик Јашаревић.

У ваздушном нападу на северу Појаса Газе убијено 17 Палестинаца

Палестинска новинска агенција Шехаб наклоњена Хамасу јавља данас да је 17 Палестинаца убијено у израелском ваздушном нападу на Беит Лахију, на северу Појаса Газе. Тензије расту и на Западној обали, а палестинско Министарство здравља саопштило је данас да су израелске снаге убиле два Палестинца у Тулкарму и једног Палестинца у Наблусу. Број погинулих на Западној обали је тиме порастао на 39 од почетка сукоба током викенда, преноси АП.

Изралески тенкови ушли на територију Појаса Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су тенкови и пешадијске снаге ушле на територију Појаса Газе у оквиру „локализованих рација”, како би очистили подручје од евентуалних терориста и лоцирали нестале Израелце.

Трупе су наводно убиле бројне терористе у тој области, укључујући и оне из ћелије палестинске милитнатне групе Хамас одакле су испаљиване противтенковске ракете на Израел, преноси Тајмс оф Израел, и додаје да трупе „нису ушле дубоко у Газу”.

Портпарол ИДФ Данијел Хагари тврди да су оклопне и пешадијске снаге извршиле претресе и „спречиле екипе које су управљале противтенковским ракетама, а које су намеравале да се инфилтрирају на територију Израела”.

Хагари је рекао да су становници града Газе почели да се евакуишу на југ Газе, након што је раније данас ИДФ то захтевала од њих, уз објашњење да ће почети да гранатира читав северни део Газе.

„Становништво града Газе је почело значајно да се креће према југу како би се одбранило”, рекао је Хагари.

Прети потпуни прекид телекомуникација у Гази

Палестинска телекомуникациона група саопштила је данас да је њена мрежа претрпела огромну штету која је у великој мери утицала на њен рад у Гази, упозоравајући да ће поновни прекиди и оштећење мреже изазвати потпуни прекид телекомуникација и интернет услуга у том региону. Група је навела да је агресија на појас Газе, која се наставља од суботе, изазвала неколико прекида на главним линијама оптичких каблова који повезују појас Газе са Западном обалом, а затим и са спољним светом. У случају поновних оштећења мреже, упозорила је група, биће прекинута комуникација Газе са Западном обалом, што значи потпуни прекид комуникација и интернет услуга и потпуну изолацију грађана, преноси агенција ЊАФА. Палестински оператер наводи да је 35 одсто главних мрежних елемената прекинуто, као што су стубови, каблови и оптички водови који интерно повезују Газу, што је у погодило око 40 одсто претплатника, као и мобилних претплатника. Мрежа је такође претрпела велика оштећења услед нестанка струје, кварова у земаљским и ваздушним мрежама или уништења неких мрежних уређаја.

ИДФ гађао јужни Либан

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) гранатирале су данас јужне делове територије Либана, као одговор на експлозију на безбедносној огради у близини кибуца Ханита. „ИДФ су одговориле артиљеријском ватром према либанској територији”, наводи се у саопштењу ИДФ. Како преноси Си-Ен-Ен, израелске снаге раније су активирале упозорења о могућој наводној инфилтрацији терориста у кибуц Ханита, као и да сада ИДФ претражује то подручје. Војни званичници су рекли да је експлозија на огради изазвала „мала оштећења”. Си-Ен-Ен наводи да постоје изгледи да ће палестинска милитантна група са седиштем у Либану Хезболах ући у сукоб као подршка Хамасу. ИДФ је раније ове седмице саопштила да је распоредила додатних десетак хиљада војника на границу са Либаном, као одговор на евентуални напад са севера.

Ватикан нуди посредовање

Ватикан је данас понудио да посредује између Израела и палестинских милитаната за ослобађање талаца у Гази и за олакшавање постизања мира, али је саопштено и да „израелски одговор на нехумани напад Хамаса мора да поштује законе пропорционалности”. Државни секретар Ватикана кардинал Петро Паролин рекао је да је Света столица и даље чврсто уверена да је решење са две државе једини начин да се гарантује трајни мир у региону, пренео је Ројтерс. „Ослобађање израелских талаца и заштита невиних живота у Гази су срж проблема, који су створили Хамасов напад и одговор израелске војске”, рекао је Паролин, највиши дипломата Ватикана и други човек након папе Фрање у хијерархији Свете столице.

Израелске снаге убиле 11 Палестинаца на Западној обали

Израелске снаге убиле су данас 11 Палестинаца на Западној обали, саопштило је Министарство здравља у Гази. Министарство здравља у Гази раније је објавило да је скоро 1.800 Палестинаца убијено је у ваздушним нападима на Појас Газе од почетка сукоба Хамаса и Израела. Како је навело у саопштењу, од 7. октобра убијено је 1.799 Палестинаца, док је 6.388 рањено.

Путин: Блокада Газе као нацистичка опсада Лењинграда

Руски председник Владимир Путин упоредио је данас израелску блокаду појаса Газе са нациситчком опсадом Лењинграда током Другог светског рата, и позвао да се решење сукоба између Израела и палестинске милитантне групе Хамас постигне посредовањем. Он је истакао да је блокада Газе неприхватљива, преноси агенција РИА. Путин је истакао да је, с друге стране, Израел суочен са нападом без преседана, и да на њега одговара у великим размерама користећи се прилично бруталним методама. „Израел се, наравно, суочио са таквим нападом без преседана, какав се никада није десио у историји, и то не само по обиму, већ и по природи егзекуције, по окрутности. Па, шта да кажем, ствари морамо звати правим именом. Израел реагује у великим размерама и такође је прилично окрутан”, рекао је Путин.

Бела кућа: Евакуација цивила из северне Газе за 24 сата ТЕЖАК ЈЕ ЗАДАТАК

Упозорења израелске војске да би око 1,1 милион цивила у северној Гази требало да се евакуише на југ у наредна 24 сата, тежак је задатак, рекао је координатор Савета за националну безбедност за стратешке комуникације Џон Кирби. Он је том приликом избегао критике на рачун Израелских одбрамбених снага, пренео је Ројтерс. „Разумемо шта они покушавају да ураде: желе да уклоне цивиле од опасности и дају им поштено упозорење”, рекао је Кирби. Нагласио је да је ипак сада то веома тешко, јер се ради о више од милион људи и веома урбаном, густо насељеном окружењу. „То је већ борбена зона, па мислим да нико не треба да потцењује изазов спровођења те евакуације”, рекао је он. Кирби је истакао да САД не желе да виде повређене цивиле. „Очигледно, што више времена имају људи, то је боље”, навео је амерички званичник

Савет за избеглице: Захтев Израела о пресељењу из Газе је РАТНИ ЗЛОЧИН

Захтев Израела о пресљењу 1,2 милиона људи из Газе је ратни злочин, саопштено је данас из Норвешког савета за избеглице, који ради у Израелу и Палестини.   „Захтев израелске војске да се 1.2 милиона цивила у северној Гази пресели на југ у року од 24 сата, без икаквих гаранција за безбедност или повратак, представљао би ратни злочин присилног премештања. Колективно кажњавање безбројних цивила, међу којима су деца, жене и старци, у знак одмазде за ужасне терористичке нападе које су извршили наоружани мушкарци је противзаконито према међународном праву”, саопштио је генерални секретар Савета Јан Егенланд. Он је истакао да у северним деловима Газе има безброј људи који немају средстава да се безбедно преселе, јер су стално изложени нападима ватреним оружем.

CNN: Јак прасак у Јерусалиму, ограничен улазак у Стари град

- Неколико минута пре почетка молитве у Јерусалиму чуо се снажан прасак, јавља CNN. Како наводи америчка телевизија, изнад Лавље капије, једног од неколико улаза у Стари град, види се дим. Израелске власти су затвориле пут који води до капије и ограничавају улазак у Стари Град. Приступ комплексу Ал Акса је такође ограничен и њему могу да приђу само особе старије од 60 година. CNN напомиње да је ограничавање приступа џамији Ал Акса, трећем најсветијем месту за муслимане, споран потез који би се могао сматрати провокацијом. Палестинцима који живе на Западној обали данима није дозвољен улазак у Стари град.

Немогуће евакуисати угрожене пацијенте из болнице на северу Газе

Светска здравствена организација саопштила је данас да су је локалне здравствене власти у Гази обавестиле да је немогуће евакуисати угрожене пацијенте из болнице на северу Појаса Газе, након што је израелска војска позвала цивиле да се преселе на југ у року од 24 сата.

"Постоје тешко болесни људи чије повреде значе да су им једине шансе за преживљавање да буду на апаратима за одржавање живота, попут механичких респиратора", рекао је портпарол СЗО Тарик Јашаревић, преноси Ројтерс.

Додао је да је премештање тих људи "смртна казна" за њих.

"Тражити од здравствених радника да то учине је више него окрутно", поручио је Ташаревић.

"Постоје тешко болесни људи чије повреде значе да су им једине шансе за преживљавање да буду на апаратима за одржавање живота, попут механичких респиратора", рекао је портпарол СЗО Тарик Јашаревић, преноси Ројтерс.

Директор СЗО Тедрос Гебрејесус позвао је израелску војску да поништи наредбу о евакуацији становништва са севера Газе.

"Посетио сам Газу 2018. године. Приступ нези је већ био отежан. Из прве руке знам да би масовна евакуација на југ енклаве била погубна - за пацијенте, здравствене раднике и друге цивиле. Апелујемо на поништавање одлуке", навео је Гебрејесус на друштвеној мрежи X (Твитер).

Специјалне снаге кренуле у Ашекелон, чује се пуцњава, Хамас лансирао 150 ракета

Специјалне снаге израелске војске упутиле су се ка индустријској зони Ашкелона, након што се тај град нашао на удару ракетне ватре Хамаса из Појаса Газе. Палестински милитантни покрет Хамас саопштио је раније да је испалио 150 ракета на израелски град Ашкелон, као одговор на бомбардовање и расељавање цивила из Појаса Газе, преноси Ројтерс. До ракетног напада дошло је после периода од 14 сати током којег скоро ниједна ракета није била испаљена, пише "Тајмс оф Израел" и наводи да су се у Ашкелону чуле сирене за ваздушну узбуну. Тај лист указује да је напад покренут након што је израелска војска поручила становништву севера Појаса Газе да се евакуише на југ. Локалне власти у Ашкелону саопштиле су да су се специјалне снаге израелске војске упутила ка индустријској зони града. У том подручју се чује пуцњава, а засад нема више информација о ситуацији на терену, преноси "Тајмс оф Израел". Поједини медији наводе да се сумња да је реч о инфилтрацији бораца Хамаса.

Хамас: Лансирали смо 150 ракета на Ашкелон

Палестински милитантни покрет Хамас саопштио је да је испалио  150 ракета на израелски град Ашкелон, као одговор на бомбардовање и расељавање цивила из Појаса Газе, преноси Ројтерс.

До ракетног напада дошло је после периода од 14 сати током којег скоро ниједна ракета није била испаљена, пише "Тајмс оф Израел" и наводи да су се у Ашкелону чуле сирене за ваздушну узбуну.

ИДФ: Хамас одговоран за било какву штету нанету цивилима који се не евакуишу

Портпарол израелске војске (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је данас да ће палестинска милитантна група Хамас бити одговорна за било какву штету која буде нанета цивилима који се не буду евакуисали из северног дела Појаса Газе.

"Хамас искоришћава становнике Појаса Газе, доносећи им катастрофу и позивајући их  у овом тренутку да не слушају препоруке ИДФ. Одговорност за оно што се може догодити онима који се не евакуишу је на лидеру Хамаса", рекао је Хагари на конференцији за медије, преноси "Тајмс оф Израел".

Он је додао да се ИДФ спрема за "наредне фазе рата", као и да је војска спремна да делује широм Блиског истока и где год постоји безбедносна потреба.

Хамас позива Палестинце у Гази да се не евакуишу, Израел води психолошки рат

Палестинска милитантна група Хамас позвала је данас Палестинце који живе у Појасу Газе да не напуштају своје домове, упркос позиву израелске војске да се целокупно становништво севера те области у року од 24 сата евакуише на југ.

Хамас је оптужио Израел да води "психолошки рат" слањем порука у којима палестинским цивилима и запосленима у међународним организацијама каже да треба да се евакуишу на југ, преноси CNN.

"Окупатор покушава да шири и кружи лажну пропаганду на различите начине, са циљем да створи конфузију међу грађанима и поткопа стабилност нашег унутрашњег фронта", наводи се у саопштењу Хамаса.

Из Хамаса додају да су запослени у међународним организацијама остали на својим радним местима и да се нису евакуисали.

Паника и хаос на северу Газе након наредбе израелске војске о евакуацији

Наредба израелске војске (ИДФ) за евакуацију из северног дела Појаса Газе изазвала је панику међу становништвом, али и међу особљем Уједињених нација.

"Ово је хаос, никоме није јасно шта треба да ради", рекла је службеница Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама Инас Хадман за АП, додавши да је свом особљу УН у граду Гази и на северу Појаса Газе речено да се евакуишу на југ у град Рафу, у близини границе са Египтом, преноси "Тајмс оф Израел".

Турска новинска агенција Анадолија јавља да су се стотине хиљада људи упутиле ка највећем медицинском комплексу у Гази Ел Шифа, који је често био склониште за цивиле током напада или у кризама, преноси Гардијан и додаје да су цивили унутар Газе збуњени и преплашени.

Портпаролка палестинског Црвеног полумесеца у граду Гази Небал Фарсак каже да не постоји начин да се више од милион људи безбедно премести тако брзо.

"Заборавите на храну, заборавите на струју, заборавите на гориво. Једина брига сада је само да ли ћете успети, да ли ћете преживети", рекла је Фарсак.

Додала је да има много лекара који одбијају да се евакуишу и напусте своје пацијенте.

Дописник Ал Џазире Сафват ел Калут рекао је да рођаци покушавају да схвате где уопште могу да оду ако се преселе на југ.

"Више од милион Палестинаца је у паници, збуњени су и немају план и не разумеју шта да раде. Сада ме моја деца питају: ’Где да идемо?‘ Рекох, не знам".

Израел упозорио 1,1 милион Палестинаца да се за 24 сата евакуишу на југ Газе

Израелска војска (ИДФ) обавестила је Уједињене нације да би целокупно палестинско становништво севера Газе - око 1,1 милион људи - требало да се пресели у јужни део те области у року од 24 сата, саопштио је данас портпарол УН.

Упозорење ИДФ-а односи се и на особље Уједињених нација и оне који су смештени у објектима УН на северу Газе, преноси "Тајмс оф Израел".

"Уједињене нације сматрају немогућим да се таква акција спроведе без разорних хуманитарних последица. УН снажно апелују да се свака таква наредба, ако буде потврђена, повуче како би се избегло оно што би могло од трагедије да прерасте у катастрофалну ситуацију", наводи портпарол УН.

Он је додао да су упозорење тимовима УН на терену доставили њихови официри за везу у ИДФ-у.

Израел је већ искључио доток воде, струје и гаса у Појас Газе, а ново упозорење ИДФ-а могла би да укаже на то да је израелска војска спремна за копнену инвазију, наводи Тајмс оф Израел.

Амбасадор Израела при Уједињеним нацијама Гилад Ердан критиковао је УН због њихове реакције на упозорење израелске војске.

"Одговор УН на рано упозорење Израела становницима Газе је срамота. УН су дуги низ година затварале очи пред наоружавањем Хамаса и његовом употребом цивилног становништва и цивилне инфраструктуре у Појасу Газе за убиства и складиштење његовог оружја", рекао је Ердан.

Додао је да би било боље да се УН усредсреде на враћање заробљеника, осуду палестинске милитантне групе Хамас и подршку праву Израела да се брани.

ИДФ: Током ноћи гађано 750 циљева у Појасу Газе

Израелска војска (ИДФ) је саопштила да је током ноћи извела ваздушне нападе "на око 750 циљева који припадају Хамасу и другим терористичким групама у Појасу Газе".

Међу метама је било 12 вишеспратних торњева, за које ИДФ каже да су имовина Хамаса, преноси "Тајмс оф Израел".

Гађан је и војни командни центар у граду Газа, наводи ИДФ.

Други циљеви су тунели, војни комплекси, куће виших чланова Хамаса које се користе као  командни центри, складишта оружја и центри за комуникацију.

Хамас: Израел у нападима на Газу убио 13 заробљеника, међу њима и странци

Палестинска милитантна група Хамас саопштила је данас да је у ваздушним нападима Израела на Појас Газе убијено 13 заробљеника, међу којима су и страни држављани.

Према наводима Хамаса, они су убијени у prеthodna 24 сата, преноси палестинска ТВ Ал Акса.

"Они су погођени варварским непријатељским бомбардовањем", наводи се у саопштењу Хамаса.

Није наведена националност убијених заробљеника.

 Хјуман рајтс воч оптужио Израел да користи фосфорне бомбе у Гази и Либану

Организација Хјуман рајтс воч (HRW) оптужила је Израел да користи муницију од белог фосфора у својим војним операцијама у Гази и Либану, додавши да употреба таквог оружја доводи цивиле у опасност од озбиљних и дуготрајних повреда.

Из организације су навели да су потврдили веродостојност видео-снимака из Либана од 10. октобра и из Газе од 11. октобра који наводно показују "вишеструке ваздушне експлозије белог фосфора испаљеног изнад луке у граду Гази и две руралне локације дуж границе између Израела и Либана", преноси Ројтерс.

Према информацијама HRW, израелска војска је наводно користила артиљеријске пројектиле од белог фосфора, "очигледно као димне завесе или за сигнализацију".

Са друге стране, израелска војска је рекла да "тренутно није упозната са употребом оружја које садржи бели фосфор".

Израелска војска је 2013. године саопштила да постепено укида муницију од белог фосфора која је коришћена током офанзиве у Гази 2008. и 2009. године, због чега је велики број организација за заштиту људских права оптужио Израел за ратне злочине.

Муниција од белог фосфора може да се легално користи на ратиштима за прављење димних завеса, обележавање циљева или паљење бункера и зграда.

Бели фосфор није забрањен, али је Конвенцијом о забрани употребе одређеног конвенционалног оружја уврштен на листу запаљивог оружја чија је употреба забрањена против војних циљева у којима се налазе цивили.

Израел, међутим, није потписао ту конвенцију.

СЗО: Здравствени систем у Појасу Газе "на преломној тачки"

Светска здравствена организација (СЗО) је саопштила данас да је здравствени систем у Појасу Газе "на преломној тачки" услед константних ваздушних удара Израелских одбрамбених снага (ИДФ).

"Истиче време да се спречи хуманитарна катастрофа ако гориво и залихе хуманитарне помоћи не могу бити хитно испоручене у Појас Газе услед потпуне блокаде", наводи се у саопштењу СЗО, преноси "Тајмс оф Израел".

Додаје се да болнице имају струју само неколико сати дневно, те да су принуђене да се ослањању на генераторе за одржавање најважнијих функција.

"Чак ће и ове функције морати да се обуставе за неколико дана када залихе горива буду истекле", упозоравају из СЗО.

Истиче се да акутна несташица медицинских залиха погоршава кризу док, истовремено, расте број  смртних случајева због ваздушних напада на Газу.

У саопштењу СЗО се наводи да је у нападима на Појас Газе страдало 11 здравствених радника, а 16 их је повређено, док је оштећено 19 здравствених установа и 20 амбулантних возила.

Светска здравствена организација је позвала не прекид борби и хитно успостављање хуманитарног коридора за тренутно опкољену енклаву.

Велика Британија шаље два брода у источни Медитеран

Велика Британија ће послати два брода и осматрачке летелице у источни Медитеран како би се "ојачала безбедност у ширем региону и ублажили покушаји ескалације" након избијања сукоба између Израела и палестинске милитантне групе Хамас, саопштено је из кабинета британског премијера.

Како се наводи, авион ће данас почети са патролирањем како би "пратио претње по регионалну стабилност и трансфер оружја терористичким групама", преноси BBC.

Поред тога, биће послата три хеликоптера "мерлин" и одред краљевских маринаца.

Британски премијер Риши Сунак разговарао је јуче са израелским колегом Бењамином Нетанијахуом како би "поново потврдио чврсту подршку Уједињеног Краљевства Израелу након ужасног терористичког напада Хамаса", наводи се у саопштењу Даунинг стрита.

"Сунак је поновио да Велика Британија стоји раме уз раме са Израелом у борби против тероризма и сагласио се да Хамас никад више не сме да почини злочине против израелског народа", саопштио је кабинет премијера Велике Британије.

Истовремено, Сунак је нагласио да је важно предузети све могуће мере за заштиту Палестинаца и олакшање пружања хуманитарне помоћи, напомињући да су се припадници Хамаса инфилтрирали међу цивиле.

УН: Више од 432.000 Палестинаца расељено због сукоба Израела и Хамаса

Број интерно расељених Палестинаца због сукоба Израела и Хамаса порастао је на више од 423.000, саопштиле су данас Уједињене нације, додавши да је реч о 20 одсто становништва Појаса Газе.

Више од две трећина расељених се крије у школама које води Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (UNWRA), преноси CNN.

Из Канцеларије за координацију хуманитарних питања (OCHA) изразили су "забринутост због инцидената у којима се чини да су цивили и цивилни објекти директно гађани у израелским ваздушним нападима".

Према подацима УН, у ваздушним нападима израелских снага који су уследили након напада палестинске милитантне групе Хамас погођено је најмање 88 образовних објеката, укључујући 18 школа UNRWA и 70 школа палестинске управе.

Портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик је навео да шести дан заредом више од 600.000 деце у Појасу Газе нема приступ образовању.

UNRWA је саопштила да је 12 њених припадника убијено од 7. октобра.

УН су упозориле да ситуација у Гази наставља да се погоршава јер хуманитарне организације нису у могућности да доставе помоћ у Појас Газе.

Русија осудила ракетне нападе Израела на Сирију

Руско Министарство спољних послова осудило је данас израелске ракетне ударе на Сирију, назвавши их ''грубим кршењем'' међународног права.

''Ове акције израелске стране представљају грубо кршење суверенитета Сиријске Арапске Републике и основних норми међународног права'', наводи се у саопштењу Министарства, и додаје да су животи невиних људи и безбедност међународног ваздушног саобраћаја ''били изложени реалној претњи'', преноси Си-Ен-Ен.

Министарство упозорава да би такве и сличне акције могле да доведу до ''изузетно опасних последица, јер могу да изазову оружану ескалацију широм региона'', и да се то не сме дозволити.

Израел је раније данас извео ваздушне нападе на међународне аеродроме у сиријској престоници Дамаску и Алепу на северу Сирије, и нанели штету пистама на тим аеродромима, тако да они тренутно нису у функцији.

Израел је годинама изводио нападе на, како тврди, мете које су повезане са Ираном у Сирији, укључујући аеродроме у Алепу и Дамаску.

Према наводима неименованих извора, циљ напада на аеродроме је да се поремете иранске линије снабдевања Сирије, у којој је утицај Техерана порастао откако је подржао председника Сирија Башара ал-Асада у грађанском рату који је почео 2011. године.

Напади су извршени дан пре него што је ирански министар спољних послова Хосеина Амирабдолахиан требало да допутује у посету Сирији.

Аеродроми у Дамаску и Алепу су раније ове године погођени неколико пута.

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ДЕЦА СТРАДАЈУ Између 30 и 40 одсто рањених у нападима Израела на Газу су најмлађи (фото)

ДЕЦА СТРАДАЈУ Између 30 и 40 одсто рањених у нападима Израела на Газу су најмлађи (фото)

12.10.2023. 22:17 22:24
СРБИЈА УСКАЧЕ У ПОМОЋ Ер Србија евакуише грађане Северне Македоније из Израела

СРБИЈА УСКАЧЕ У ПОМОЋ Ер Србија евакуише грађане Северне Македоније из Израела

12.10.2023. 16:46 16:57
ЕКСКЛУЗИВНО Са аеродрома у Тел Авиву НА ХИЉАДЕ ЉУДИ ЧЕКА ДА ОТПУТУЈЕ из Израела, многи летови отказани

ЕКСКЛУЗИВНО Са аеродрома у Тел Авиву НА ХИЉАДЕ ЉУДИ ЧЕКА ДА ОТПУТУЈЕ из Израела, многи летови отказани

12.10.2023. 16:24 17:02