Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(UŽIVO) SEDMI DAN KRVAVOG SUKOBA Izraelski tenkovi ušli u Pojas Gaze; Intenzivirani vazdušni napadi, Poginuo novinar; Putin blokadu Gaze uporedio s nacističkom opsadom Lenjingrada (VIDEO, FOTO)

13.10.2023. 07:43 20:34
Piše:
Izvor: Tanjug (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Rat u Izraelu ušao je u sedmi dan. U sukobima je do sada poginulo više od 2.500 ljudi.

Izrael upozorio 1,1 milion Palestinaca da se za 24 sata evakuišu na jug Gaze. Palestinska militantna grupa Hamas pozvala je danas Palestince koji žive u Pojasu Gaze da ne napuštaju svoje domove, uprkos pozivu izraelske vojske.

Izrael je već isključio dotok vode, struje i gasa u Pojas Gaze.

SZO je upozorila na humanitarnu katastrofu u Gazi ako se stanje ne promeni. 

Skoro 1.800 Palestinaca ubijeno je u vazdušnim napadima na Pojas Gaze od početka sukoba Hamasa i Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi. Kako je navelo u saopštenju, od 7. oktobra ubijeno je 1.799 Palestinaca, dok je 6.388 ranjeno.

Izraelska odbrambene snage saopštile su da su ubile oko 1.500 „palestinskih terorista” na teritoriji Izraela, prenosi Tajms of Izrael. Mediji povezani sa Hamasom prethodno su objavili da je 25 Palestinaca ubijeno danas u vazdušnom napadu Izraela na jednu kuću u kampu Džabalija u severnom delu Pojasa Gaze, preneo je Rojters. Tenzije rastu i na Zapadnoj obali, a palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su izraelske snage ubile dva Palestinca u Tulkarmu i jednog Palestinca u Nablusu.

Broj poginulih na Zapadnoj obali je time porastao na 39 od početka sukoba tokom vikenda, prenosi AP.

Izraelske snage izvode vazdušne napade na brojne loakcije

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da izvode rasprostranjene vazdušne napade na mnoge lokacije Hamasa širom Pojasa Gaze. IDF su navele da će uskoro izneti dodatne detalje o napadima, preneo je „Tajms of Izrael”. Prethodno je Hamas preuzeo odgovornost za salvu raketa ispaljenih prema centralnom Izraelu.

Hamas: Sedamdeset osoba, uglavnom žene i deca ubijeno u napadima na konvoje

Zvaničnici Hamasa izjavili su danas da je 70 osoba, uglavnom žena i dece, ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima na konvoje koji su napuštali grad Gazu. Hamasova kancelarija za medije je navela da su pogođeni automobili na tri lokacije dok su se kretali južno od grada Gaze, preneo je AP. Za sada se ne zna ko je bio meta vazdušnih napada, niti da li su militanti bili među ljudima koji su napuštali grad Gazu, navela je agencija.

U Libanu poginuo jedan novinar, šestoro ranjeno

Snimatelj Isam Abdalah ubijen je u južnom Libanu, dok je radio sa ekipom Rojtersa koja je emitovala video-signal uživo. „Duboko smo pogođeni što je naš snimatelj Isam Abdalah ubijen”, navodi se u saopštenju Rojtersa. Izraelska granata pala je na grupu međunarodnih novinara, koji su izveštavali o sukobima na granici u južnom Libanu, ubivši Rojtersovog snimatelja, dok je šest drugih novinara povređeno, od kojih su neki hitno prevezeni u bolnice, izvestio je AP. Slike sa lica mesta prikazuju ugljenisan automobil. Rojters je saopštio da su dva njegova novinara, Taer Al-Sudani i Maher Nazeh, ranjena u granatiranju u pograničnom području. Katarska televizija Al-Džazira navela je da su među ranjenima i dvoje njenih zaposlenih, Eli Brakhja i reporterka Karmen Džokadar. Granatiranje se dogodilo tokom razmene vatre duž libansko-izraelske granice između izraelskih trupa i pripadnika libanske militantne grupe Hezbolah.

UN: Duboka zabrinutost za civile u Pojasu Gaze

Ujedinjene nacije izražavaju duboku zabrinutost za sve civile u Pojasu Gaze nakon izraelske naredbe da celokupno stanovništvo napusti sever, usred tekućih vazdušnih napada i produbljivanja humanitarne krize. Portparol UN-a Stefan Dižarik izjavio je da su predstavnici Ujedinjenih nacija u Gazi „obavešteni od svojih oficira za vezu u izraelskoj vojsci“ da bi svi koji žive severno od Pojasa Gaze trebalo da se presele u južni deo u roku od 24 sata. „Očekuje se da će oko 1,1 milion ljudi napustiti severnu Gazu”, rekao je Dižarik, dodajući da se ista naredba odnosi na svo osoblje UN i one koji su smešteni u objektima UN, uključujući škole, zdravstvene centre i klinike. UN smatraju da je „nemoguće“ da se takav pokret desi bez razornih humanitarnih posledica i apeluju da se naredba ukine, rekao je Dižarik. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pridružila se pozivu Izraelu da ukine nalog za preseljenje, rekao je portparol SZO Tarik Jašarević.

U vazdušnom napadu na severu Pojasa Gaze ubijeno 17 Palestinaca

Palestinska novinska agencija Šehab naklonjena Hamasu javlja danas da je 17 Palestinaca ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na Beit Lahiju, na severu Pojasa Gaze. Tenzije rastu i na Zapadnoj obali, a palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su izraelske snage ubile dva Palestinca u Tulkarmu i jednog Palestinca u Nablusu. Broj poginulih na Zapadnoj obali je time porastao na 39 od početka sukoba tokom vikenda, prenosi AP.

Izraleski tenkovi ušli na teritoriju Pojasa Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tenkovi i pešadijske snage ušle na teritoriju Pojasa Gaze u okviru „lokalizovanih racija”, kako bi očistili područje od eventualnih terorista i locirali nestale Izraelce.

Trupe su navodno ubile brojne teroriste u toj oblasti, uključujući i one iz ćelije palestinske militnatne grupe Hamas odakle su ispaljivane protivtenkovske rakete na Izrael, prenosi Tajms of Izrael, i dodaje da trupe „nisu ušle duboko u Gazu”.

Portparol IDF Danijel Hagari tvrdi da su oklopne i pešadijske snage izvršile pretrese i „sprečile ekipe koje su upravljale protivtenkovskim raketama, a koje su nameravale da se infiltriraju na teritoriju Izraela”.

Hagari je rekao da su stanovnici grada Gaze počeli da se evakuišu na jug Gaze, nakon što je ranije danas IDF to zahtevala od njih, uz objašnjenje da će početi da granatira čitav severni deo Gaze.

„Stanovništvo grada Gaze je počelo značajno da se kreće prema jugu kako bi se odbranilo”, rekao je Hagari.

Preti potpuni prekid telekomunikacija u Gazi

Palestinska telekomunikaciona grupa saopštila je danas da je njena mreža pretrpela ogromnu štetu koja je u velikoj meri uticala na njen rad u Gazi, upozoravajući da će ponovni prekidi i oštećenje mreže izazvati potpuni prekid telekomunikacija i internet usluga u tom regionu. Grupa je navela da je agresija na pojas Gaze, koja se nastavlja od subote, izazvala nekoliko prekida na glavnim linijama optičkih kablova koji povezuju pojas Gaze sa Zapadnom obalom, a zatim i sa spoljnim svetom. U slučaju ponovnih oštećenja mreže, upozorila je grupa, biće prekinuta komunikacija Gaze sa Zapadnom obalom, što znači potpuni prekid komunikacija i internet usluga i potpunu izolaciju građana, prenosi agencija NJAFA. Palestinski operater navodi da je 35 odsto glavnih mrežnih elemenata prekinuto, kao što su stubovi, kablovi i optički vodovi koji interno povezuju Gazu, što je u pogodilo oko 40 odsto pretplatnika, kao i mobilnih pretplatnika. Mreža je takođe pretrpela velika oštećenja usled nestanka struje, kvarova u zemaljskim i vazdušnim mrežama ili uništenja nekih mrežnih uređaja.

IDF gađao južni Liban

Izraelske odbrambene snage (IDF) granatirale su danas južne delove teritorije Libana, kao odgovor na eksploziju na bezbednosnoj ogradi u blizini kibuca Hanita. „IDF su odgovorile artiljerijskom vatrom prema libanskoj teritoriji”, navodi se u saopštenju IDF. Kako prenosi Si-En-En, izraelske snage ranije su aktivirale upozorenja o mogućoj navodnoj infiltraciji terorista u kibuc Hanita, kao i da sada IDF pretražuje to područje. Vojni zvaničnici su rekli da je eksplozija na ogradi izazvala „mala oštećenja”. Si-En-En navodi da postoje izgledi da će palestinska militantna grupa sa sedištem u Libanu Hezbolah ući u sukob kao podrška Hamasu. IDF je ranije ove sedmice saopštila da je rasporedila dodatnih desetak hiljada vojnika na granicu sa Libanom, kao odgovor na eventualni napad sa severa.

Vatikan nudi posredovanje

Vatikan je danas ponudio da posreduje između Izraela i palestinskih militanata za oslobađanje talaca u Gazi i za olakšavanje postizanja mira, ali je saopšteno i da „izraelski odgovor na nehumani napad Hamasa mora da poštuje zakone proporcionalnosti”. Državni sekretar Vatikana kardinal Petro Parolin rekao je da je Sveta stolica i dalje čvrsto uverena da je rešenje sa dve države jedini način da se garantuje trajni mir u regionu, preneo je Rojters. „Oslobađanje izraelskih talaca i zaštita nevinih života u Gazi su srž problema, koji su stvorili Hamasov napad i odgovor izraelske vojske”, rekao je Parolin, najviši diplomata Vatikana i drugi čovek nakon pape Franje u hijerarhiji Svete stolice.

Izraelske snage ubile 11 Palestinaca na Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile su danas 11 Palestinaca na Zapadnoj obali, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi. Ministarstvo zdravlja u Gazi ranije je objavilo da je skoro 1.800 Palestinaca ubijeno je u vazdušnim napadima na Pojas Gaze od početka sukoba Hamasa i Izraela. Kako je navelo u saopštenju, od 7. oktobra ubijeno je 1.799 Palestinaca, dok je 6.388 ranjeno.

Putin: Blokada Gaze kao nacistička opsada Lenjingrada

Ruski predsednik Vladimir Putin uporedio je danas izraelsku blokadu pojasa Gaze sa nacisitčkom opsadom Lenjingrada tokom Drugog svetskog rata, i pozvao da se rešenje sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas postigne posredovanjem. On je istakao da je blokada Gaze neprihvatljiva, prenosi agencija RIA. Putin je istakao da je, s druge strane, Izrael suočen sa napadom bez presedana, i da na njega odgovara u velikim razmerama koristeći se prilično brutalnim metodama. „Izrael se, naravno, suočio sa takvim napadom bez presedana, kakav se nikada nije desio u istoriji, i to ne samo po obimu, već i po prirodi egzekucije, po okrutnosti. Pa, šta da kažem, stvari moramo zvati pravim imenom. Izrael reaguje u velikim razmerama i takođe je prilično okrutan”, rekao je Putin.

Bela kuća: Evakuacija civila iz severne Gaze za 24 sata TEŽAK JE ZADATAK

Upozorenja izraelske vojske da bi oko 1,1 milion civila u severnoj Gazi trebalo da se evakuiše na jug u naredna 24 sata, težak je zadatak, rekao je koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije Džon Kirbi. On je tom prilikom izbegao kritike na račun Izraelskih odbrambenih snaga, preneo je Rojters. „Razumemo šta oni pokušavaju da urade: žele da uklone civile od opasnosti i daju im pošteno upozorenje”, rekao je Kirbi. Naglasio je da je ipak sada to veoma teško, jer se radi o više od milion ljudi i veoma urbanom, gusto naseljenom okruženju. „To je već borbena zona, pa mislim da niko ne treba da potcenjuje izazov sprovođenja te evakuacije”, rekao je on. Kirbi je istakao da SAD ne žele da vide povređene civile. „Očigledno, što više vremena imaju ljudi, to je bolje”, naveo je američki zvaničnik

Savet za izbeglice: Zahtev Izraela o preseljenju iz Gaze je RATNI ZLOČIN

Zahtev Izraela o presljenju 1,2 miliona ljudi iz Gaze je ratni zločin, saopšteno je danas iz Norveškog saveta za izbeglice, koji radi u Izraelu i Palestini.   „Zahtev izraelske vojske da se 1.2 miliona civila u severnoj Gazi preseli na jug u roku od 24 sata, bez ikakvih garancija za bezbednost ili povratak, predstavljao bi ratni zločin prisilnog premeštanja. Kolektivno kažnjavanje bezbrojnih civila, među kojima su deca, žene i starci, u znak odmazde za užasne terorističke napade koje su izvršili naoružani muškarci je protivzakonito prema međunarodnom pravu”, saopštio je generalni sekretar Saveta Jan Egenland. On je istakao da u severnim delovima Gaze ima bezbroj ljudi koji nemaju sredstava da se bezbedno presele, jer su stalno izloženi napadima vatrenim oružem.

CNN: Jak prasak u Jerusalimu, ograničen ulazak u Stari grad

- Nekoliko minuta pre početka molitve u Jerusalimu čuo se snažan prasak, javlja CNN. Kako navodi američka televizija, iznad Lavlje kapije, jednog od nekoliko ulaza u Stari grad, vidi se dim. Izraelske vlasti su zatvorile put koji vodi do kapije i ograničavaju ulazak u Stari Grad. Pristup kompleksu Al Aksa je takođe ograničen i njemu mogu da priđu samo osobe starije od 60 godina. CNN napominje da je ograničavanje pristupa džamiji Al Aksa, trećem najsvetijem mestu za muslimane, sporan potez koji bi se mogao smatrati provokacijom. Palestincima koji žive na Zapadnoj obali danima nije dozvoljen ulazak u Stari grad.

Nemoguće evakuisati ugrožene pacijente iz bolnice na severu Gaze

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da su je lokalne zdravstvene vlasti u Gazi obavestile da je nemoguće evakuisati ugrožene pacijente iz bolnice na severu Pojasa Gaze, nakon što je izraelska vojska pozvala civile da se presele na jug u roku od 24 sata.

"Postoje teško bolesni ljudi čije povrede znače da su im jedine šanse za preživljavanje da budu na aparatima za održavanje života, poput mehaničkih respiratora", rekao je portparol SZO Tarik Jašarević, prenosi Rojters.

Dodao je da je premeštanje tih ljudi "smrtna kazna" za njih.

"Tražiti od zdravstvenih radnika da to učine je više nego okrutno", poručio je Tašarević.

"Postoje teško bolesni ljudi čije povrede znače da su im jedine šanse za preživljavanje da budu na aparatima za održavanje života, poput mehaničkih respiratora", rekao je portparol SZO Tarik Jašarević, prenosi Rojters.

Direktor SZO Tedros Gebrejesus pozvao je izraelsku vojsku da poništi naredbu o evakuaciji stanovništva sa severa Gaze.

"Posetio sam Gazu 2018. godine. Pristup nezi je već bio otežan. Iz prve ruke znam da bi masovna evakuacija na jug enklave bila pogubna - za pacijente, zdravstvene radnike i druge civile. Apelujemo na poništavanje odluke", naveo je Gebrejesus na društvenoj mreži X (Tviter).

Specijalne snage krenule u Ašekelon, čuje se pucnjava, Hamas lansirao 150 raketa

Specijalne snage izraelske vojske uputile su se ka industrijskoj zoni Aškelona, nakon što se taj grad našao na udaru raketne vatre Hamasa iz Pojasa Gaze. Palestinski militantni pokret Hamas saopštio je ranije da je ispalio 150 raketa na izraelski grad Aškelon, kao odgovor na bombardovanje i raseljavanje civila iz Pojasa Gaze, prenosi Rojters. Do raketnog napada došlo je posle perioda od 14 sati tokom kojeg skoro nijedna raketa nije bila ispaljena, piše "Tajms of Izrael" i navodi da su se u Aškelonu čule sirene za vazdušnu uzbunu. Taj list ukazuje da je napad pokrenut nakon što je izraelska vojska poručila stanovništvu severa Pojasa Gaze da se evakuiše na jug. Lokalne vlasti u Aškelonu saopštile su da su se specijalne snage izraelske vojske uputila ka industrijskoj zoni grada. U tom području se čuje pucnjava, a zasad nema više informacija o situaciji na terenu, prenosi "Tajms of Izrael". Pojedini mediji navode da se sumnja da je reč o infiltraciji boraca Hamasa.

Hamas: Lansirali smo 150 raketa na Aškelon

Palestinski militantni pokret Hamas saopštio je da je ispalio  150 raketa na izraelski grad Aškelon, kao odgovor na bombardovanje i raseljavanje civila iz Pojasa Gaze, prenosi Rojters.

Do raketnog napada došlo je posle perioda od 14 sati tokom kojeg skoro nijedna raketa nije bila ispaljena, piše "Tajms of Izrael" i navodi da su se u Aškelonu čule sirene za vazdušnu uzbunu.

IDF: Hamas odgovoran za bilo kakvu štetu nanetu civilima koji se ne evakuišu

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je danas da će palestinska militantna grupa Hamas biti odgovorna za bilo kakvu štetu koja bude naneta civilima koji se ne budu evakuisali iz severnog dela Pojasa Gaze.

"Hamas iskorišćava stanovnike Pojasa Gaze, donoseći im katastrofu i pozivajući ih  u ovom trenutku da ne slušaju preporuke IDF. Odgovornost za ono što se može dogoditi onima koji se ne evakuišu je na lideru Hamasa", rekao je Hagari na konferenciji za medije, prenosi "Tajms of Izrael".

On je dodao da se IDF sprema za "naredne faze rata", kao i da je vojska spremna da deluje širom Bliskog istoka i gde god postoji bezbednosna potreba.

Hamas poziva Palestince u Gazi da se ne evakuišu, Izrael vodi psihološki rat

Palestinska militantna grupa Hamas pozvala je danas Palestince koji žive u Pojasu Gaze da ne napuštaju svoje domove, uprkos pozivu izraelske vojske da se celokupno stanovništvo severa te oblasti u roku od 24 sata evakuiše na jug.

Hamas je optužio Izrael da vodi "psihološki rat" slanjem poruka u kojima palestinskim civilima i zaposlenima u međunarodnim organizacijama kaže da treba da se evakuišu na jug, prenosi CNN.

"Okupator pokušava da širi i kruži lažnu propagandu na različite načine, sa ciljem da stvori konfuziju među građanima i potkopa stabilnost našeg unutrašnjeg fronta", navodi se u saopštenju Hamasa.

Iz Hamasa dodaju da su zaposleni u međunarodnim organizacijama ostali na svojim radnim mestima i da se nisu evakuisali.

Panika i haos na severu Gaze nakon naredbe izraelske vojske o evakuaciji

Naredba izraelske vojske (IDF) za evakuaciju iz severnog dela Pojasa Gaze izazvala je paniku među stanovništvom, ali i među osobljem Ujedinjenih nacija.

"Ovo je haos, nikome nije jasno šta treba da radi", rekla je službenica Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama Inas Hadman za AP, dodavši da je svom osoblju UN u gradu Gazi i na severu Pojasa Gaze rečeno da se evakuišu na jug u grad Rafu, u blizini granice sa Egiptom, prenosi "Tajms of Izrael".

Turska novinska agencija Anadolija javlja da su se stotine hiljada ljudi uputile ka najvećem medicinskom kompleksu u Gazi El Šifa, koji je često bio sklonište za civile tokom napada ili u krizama, prenosi Gardijan i dodaje da su civili unutar Gaze zbunjeni i preplašeni.

Portparolka palestinskog Crvenog polumeseca u gradu Gazi Nebal Farsak kaže da ne postoji način da se više od milion ljudi bezbedno premesti tako brzo.

"Zaboravite na hranu, zaboravite na struju, zaboravite na gorivo. Jedina briga sada je samo da li ćete uspeti, da li ćete preživeti", rekla je Farsak.

Dodala je da ima mnogo lekara koji odbijaju da se evakuišu i napuste svoje pacijente.

Dopisnik Al Džazire Safvat el Kalut rekao je da rođaci pokušavaju da shvate gde uopšte mogu da odu ako se presele na jug.

"Više od milion Palestinaca je u panici, zbunjeni su i nemaju plan i ne razumeju šta da rade. Sada me moja deca pitaju: ’Gde da idemo?‘ Rekoh, ne znam".

Izrael upozorio 1,1 milion Palestinaca da se za 24 sata evakuišu na jug Gaze

Izraelska vojska (IDF) obavestila je Ujedinjene nacije da bi celokupno palestinsko stanovništvo severa Gaze - oko 1,1 milion ljudi - trebalo da se preseli u južni deo te oblasti u roku od 24 sata, saopštio je danas portparol UN.

Upozorenje IDF-a odnosi se i na osoblje Ujedinjenih nacija i one koji su smešteni u objektima UN na severu Gaze, prenosi "Tajms of Izrael".

"Ujedinjene nacije smatraju nemogućim da se takva akcija sprovede bez razornih humanitarnih posledica. UN snažno apeluju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, povuče kako bi se izbeglo ono što bi moglo od tragedije da preraste u katastrofalnu situaciju", navodi portparol UN.

On je dodao da su upozorenje timovima UN na terenu dostavili njihovi oficiri za vezu u IDF-u.

Izrael je već isključio dotok vode, struje i gasa u Pojas Gaze, a novo upozorenje IDF-a mogla bi da ukaže na to da je izraelska vojska spremna za kopnenu invaziju, navodi Tajms of Izrael.

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao je UN zbog njihove reakcije na upozorenje izraelske vojske.

"Odgovor UN na rano upozorenje Izraela stanovnicima Gaze je sramota. UN su dugi niz godina zatvarale oči pred naoružavanjem Hamasa i njegovom upotrebom civilnog stanovništva i civilne infrastrukture u Pojasu Gaze za ubistva i skladištenje njegovog oružja", rekao je Erdan.

Dodao je da bi bilo bolje da se UN usredsrede na vraćanje zarobljenika, osudu palestinske militantne grupe Hamas i podršku pravu Izraela da se brani.

IDF: Tokom noći gađano 750 ciljeva u Pojasu Gaze

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je tokom noći izvela vazdušne napade "na oko 750 ciljeva koji pripadaju Hamasu i drugim terorističkim grupama u Pojasu Gaze".

Među metama je bilo 12 višespratnih tornjeva, za koje IDF kaže da su imovina Hamasa, prenosi "Tajms of Izrael".

Gađan je i vojni komandni centar u gradu Gaza, navodi IDF.

Drugi ciljevi su tuneli, vojni kompleksi, kuće viših članova Hamasa koje se koriste kao  komandni centri, skladišta oružja i centri za komunikaciju.

Hamas: Izrael u napadima na Gazu ubio 13 zarobljenika, među njima i stranci

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da je u vazdušnim napadima Izraela na Pojas Gaze ubijeno 13 zarobljenika, među kojima su i strani državljani.

Prema navodima Hamasa, oni su ubijeni u prethodna 24 sata, prenosi palestinska TV Al Aksa.

"Oni su pogođeni varvarskim neprijateljskim bombardovanjem", navodi se u saopštenju Hamasa.

Nije navedena nacionalnost ubijenih zarobljenika.

 Hjuman rajts voč optužio Izrael da koristi fosforne bombe u Gazi i Libanu

Organizacija Hjuman rajts voč (HRW) optužila je Izrael da koristi municiju od belog fosfora u svojim vojnim operacijama u Gazi i Libanu, dodavši da upotreba takvog oružja dovodi civile u opasnost od ozbiljnih i dugotrajnih povreda.

Iz organizacije su naveli da su potvrdili verodostojnost video-snimaka iz Libana od 10. oktobra i iz Gaze od 11. oktobra koji navodno pokazuju "višestruke vazdušne eksplozije belog fosfora ispaljenog iznad luke u gradu Gazi i dve ruralne lokacije duž granice između Izraela i Libana", prenosi Rojters.

Prema informacijama HRW, izraelska vojska je navodno koristila artiljerijske projektile od belog fosfora, "očigledno kao dimne zavese ili za signalizaciju".

Sa druge strane, izraelska vojska je rekla da "trenutno nije upoznata sa upotrebom oružja koje sadrži beli fosfor".

Izraelska vojska je 2013. godine saopštila da postepeno ukida municiju od belog fosfora koja je korišćena tokom ofanzive u Gazi 2008. i 2009. godine, zbog čega je veliki broj organizacija za zaštitu ljudskih prava optužio Izrael za ratne zločine.

Municija od belog fosfora može da se legalno koristi na ratištima za pravljenje dimnih zavesa, obeležavanje ciljeva ili paljenje bunkera i zgrada.

Beli fosfor nije zabranjen, ali je Konvencijom o zabrani upotrebe određenog konvencionalnog oružja uvršten na listu zapaljivog oružja čija je upotreba zabranjena protiv vojnih ciljeva u kojima se nalaze civili.

Izrael, međutim, nije potpisao tu konvenciju.

SZO: Zdravstveni sistem u Pojasu Gaze "na prelomnoj tački"

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila danas da je zdravstveni sistem u Pojasu Gaze "na prelomnoj tački" usled konstantnih vazdušnih udara Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

"Ističe vreme da se spreči humanitarna katastrofa ako gorivo i zalihe humanitarne pomoći ne mogu biti hitno isporučene u Pojas Gaze usled potpune blokade", navodi se u saopštenju SZO, prenosi "Tajms of Izrael".

Dodaje se da bolnice imaju struju samo nekoliko sati dnevno, te da su prinuđene da se oslanjanju na generatore za održavanje najvažnijih funkcija.

"Čak će i ove funkcije morati da se obustave za nekoliko dana kada zalihe goriva budu istekle", upozoravaju iz SZO.

Ističe se da akutna nestašica medicinskih zaliha pogoršava krizu dok, istovremeno, raste broj  smrtnih slučajeva zbog vazdušnih napada na Gazu.

U saopštenju SZO se navodi da je u napadima na Pojas Gaze stradalo 11 zdravstvenih radnika, a 16 ih je povređeno, dok je oštećeno 19 zdravstvenih ustanova i 20 ambulantnih vozila.

Svetska zdravstvena organizacija je pozvala ne prekid borbi i hitno uspostavljanje humanitarnog koridora za trenutno opkoljenu enklavu.

Velika Britanija šalje dva broda u istočni Mediteran

Velika Britanija će poslati dva broda i osmatračke letelice u istočni Mediteran kako bi se "ojačala bezbednost u širem regionu i ublažili pokušaji eskalacije" nakon izbijanja sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, saopšteno je iz kabineta britanskog premijera.

Kako se navodi, avion će danas početi sa patroliranjem kako bi "pratio pretnje po regionalnu stabilnost i transfer oružja terorističkim grupama", prenosi BBC.

Pored toga, biće poslata tri helikoptera "merlin" i odred kraljevskih marinaca.

Britanski premijer Riši Sunak razgovarao je juče sa izraelskim kolegom Benjaminom Netanijahuom kako bi "ponovo potvrdio čvrstu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Izraelu nakon užasnog terorističkog napada Hamasa", navodi se u saopštenju Dauning strita.

"Sunak je ponovio da Velika Britanija stoji rame uz rame sa Izraelom u borbi protiv terorizma i saglasio se da Hamas nikad više ne sme da počini zločine protiv izraelskog naroda", saopštio je kabinet premijera Velike Britanije.

Istovremeno, Sunak je naglasio da je važno preduzeti sve moguće mere za zaštitu Palestinaca i olakšanje pružanja humanitarne pomoći, napominjući da su se pripadnici Hamasa infiltrirali među civile.

UN: Više od 432.000 Palestinaca raseljeno zbog sukoba Izraela i Hamasa

Broj interno raseljenih Palestinaca zbog sukoba Izraela i Hamasa porastao je na više od 423.000, saopštile su danas Ujedinjene nacije, dodavši da je reč o 20 odsto stanovništva Pojasa Gaze.

Više od dve trećina raseljenih se krije u školama koje vodi Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNWRA), prenosi CNN.

Iz Kancelarije za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) izrazili su "zabrinutost zbog incidenata u kojima se čini da su civili i civilni objekti direktno gađani u izraelskim vazdušnim napadima".

Prema podacima UN, u vazdušnim napadima izraelskih snaga koji su usledili nakon napada palestinske militantne grupe Hamas pogođeno je najmanje 88 obrazovnih objekata, uključujući 18 škola UNRWA i 70 škola palestinske uprave.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik je naveo da šesti dan zaredom više od 600.000 dece u Pojasu Gaze nema pristup obrazovanju.

UNRWA je saopštila da je 12 njenih pripadnika ubijeno od 7. oktobra.

UN su upozorile da situacija u Gazi nastavlja da se pogoršava jer humanitarne organizacije nisu u mogućnosti da dostave pomoć u Pojas Gaze.

Rusija osudila raketne napade Izraela na Siriju

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas izraelske raketne udare na Siriju, nazvavši ih ''grubim kršenjem'' međunarodnog prava.

''Ove akcije izraelske strane predstavljaju grubo kršenje suvereniteta Sirijske Arapske Republike i osnovnih normi međunarodnog prava'', navodi se u saopštenju Ministarstva, i dodaje da su životi nevinih ljudi i bezbednost međunarodnog vazdušnog saobraćaja ''bili izloženi realnoj pretnji'', prenosi Si-En-En.

Ministarstvo upozorava da bi takve i slične akcije mogle da dovedu do ''izuzetno opasnih posledica, jer mogu da izazovu oružanu eskalaciju širom regiona'', i da se to ne sme dozvoliti.

Izrael je ranije danas izveo vazdušne napade na međunarodne aerodrome u sirijskoj prestonici Damasku i Alepu na severu Sirije, i naneli štetu pistama na tim aerodromima, tako da oni trenutno nisu u funkciji.

Izrael je godinama izvodio napade na, kako tvrdi, mete koje su povezane sa Iranom u Siriji, uključujući aerodrome u Alepu i Damasku.

Prema navodima neimenovanih izvora, cilj napada na aerodrome je da se poremete iranske linije snabdevanja Sirije, u kojoj je uticaj Teherana porastao otkako je podržao predsednika Sirija Bašara al-Asada u građanskom ratu koji je počeo 2011. godine.

Napadi su izvršeni dan pre nego što je iranski ministar spoljnih poslova Hoseina Amirabdolahian trebalo da doputuje u posetu Siriji.

Aerodromi u Damasku i Alepu su ranije ove godine pogođeni nekoliko puta.

 

Autor:
Pošaljite komentar
DECA STRADAJU Između 30 i 40 odsto ranjenih u napadima Izraela na Gazu su najmlađi (foto)

DECA STRADAJU Između 30 i 40 odsto ranjenih u napadima Izraela na Gazu su najmlađi (foto)

12.10.2023. 22:17 22:24
SRBIJA USKAČE U POMOĆ Er Srbija evakuiše građane Severne Makedonije iz Izraela

SRBIJA USKAČE U POMOĆ Er Srbija evakuiše građane Severne Makedonije iz Izraela

12.10.2023. 16:46 16:57
EKSKLUZIVNO Sa aerodroma u Tel Avivu NA HILJADE LJUDI ČEKA DA OTPUTUJE iz Izraela, mnogi letovi otkazani

EKSKLUZIVNO Sa aerodroma u Tel Avivu NA HILJADE LJUDI ČEKA DA OTPUTUJE iz Izraela, mnogi letovi otkazani

12.10.2023. 16:24 17:02