Ево које уље иде у салату, а које УЉЕ НЕ СМЕТЕ ДА КОРИСТИТЕ ЗА ПРЖЕЊЕ
Чак и најбоља уља некад нису погодна за високе температуре, због тога морате да знате која уља су безбедна за кување, а која се користе као преливи за салате.
Када кувате храну на високим температурама, уље може да досегне 120 - 160 Целзијуса у рерни, а у тигању и до 250 степени Целзијуса.
Ево која уља не смете да користите за печење или кување:
- Уље добијено од кикирикија, ораха, бадема, семенка грожђа;
- Уље конопље, сусама, лана, сунцокрета, репице и шафрана;
- Кукурузно уље, уље од семенки бундеве.
Уља која се препоручују за кување и пржење хране:
- Маслиново уље - има високу термичку стабилност. Задржава корисна својства и на високим температурама.
- Кокосово уље - одлично се разлаже у организуму, садржи антивирусна и антигљивична својства. Добро подноси високе температуре.
- Животињске масти - свињска маст, маст од мангулице, те гушчија маст, одличне су за спремање свих врста јела и печења.
Уља која се користе као преливи за салате:
Сунцокретово, кукурузно уље, уље репице и ланено уље.
Ако се ова уља загреју, отпуштају слободне радикале и продукте липидних оксида. Због чега изазивају упалне процесе и штетно делују на здравље.
Сунцокретово уље садржи много омега 3 масних киселина, али када се загреје на високим температурама, може да изазове хроничне болести попут дијабетеса, метаболичких промена, аутоимних процеса и ендокриних болести.
Уље добијено од семенки лана богато је омага 3 и омега 6 масним киселинама, као и витамином Е. Али се на високим температурама распада, због чега је добро да се користи само хладно.
Како кувати и чувати уље:
- Да би уље сачувало корисна својства, потребно је да се придржавате ових правила:
- Кад пржите храну, никад не загревајте уље толико да се дими;
- Смањите укупно време пржења или кувања;
- Никад немојте поново користити исто уље;
- Не остављајте флашу уља на сунцу; Уље увек чувајте на тамном и хландом месту, добро затворено.