Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Evo koje ulje ide u salatu, a koje ULJE NE SMETE DA KORISTITE ZA PRŽENJE

09.10.2023. 17:22 17:27
Piše:
Foto: Pixabay, ilustracija

Čak i najbolja ulja nekad nisu pogodna za visoke temperature, zbog toga morate da znate koja ulja su bezbedna za kuvanje, a koja se koriste kao prelivi za salate.

Kada kuvate hranu na visokim temperaturama, ulje može da dosegne 120 - 160 Celzijusa u rerni, a u tiganju i do 250 stepeni Celzijusa.

Evo koja ulja ne smete da koristite za pečenje ili kuvanje:

  • Ulje dobijeno od kikirikija, oraha, badema, semenka grožđa;
  • Ulje konoplje, susama, lana, suncokreta, repice i šafrana;
  • Kukuruzno ulje, ulje od semenki bundeve.

Ulja koja se preporučuju za kuvanje i prženje hrane:

  • Maslinovo ulje - ima visoku termičku stabilnost. Zadržava korisna svojstva i na visokim temperaturama.
  • Kokosovo ulje - odlično se razlaže u organizumu, sadrži antivirusna i antigljivična svojstva. Dobro podnosi visoke temperature.
  • Životinjske masti - svinjska mast, mast od mangulice, te guščija mast, odlične su za spremanje svih vrsta jela i pečenja.

Ulja koja se koriste kao prelivi za salate:

Suncokretovo, kukuruzno ulje, ulje repice i laneno ulje.

Ako se ova ulja zagreju, otpuštaju slobodne radikale i produkte lipidnih oksida. Zbog čega izazivaju upalne procese i štetno deluju na zdravlje.

Suncokretovo ulje sadrži mnogo omega 3 masnih kiselina, ali kada se zagreje na visokim temperaturama, može da izazove hronične bolesti poput dijabetesa, metaboličkih promena, autoimnih procesa i endokrinih bolesti.

Ulje dobijeno od semenki lana bogato je omaga 3 i omega 6 masnim kiselinama, kao i vitaminom E. Ali se na visokim temperaturama raspada, zbog čega je dobro da se koristi samo hladno.

Kako kuvati i čuvati ulje:

  • Da bi ulje sačuvalo korisna svojstva, potrebno je da se pridržavate ovih pravila:
  • Kad pržite hranu, nikad ne zagrevajte ulje toliko da se dimi;
  • Smanjite ukupno vreme prženja ili kuvanja;
  • Nikad nemojte ponovo koristiti isto ulje;
  • Ne ostavljajte flašu ulja na suncu; Ulje uvek čuvajte na tamnom i hlandom mestu, dobro zatvoreno.

Piše:
Pošaljite komentar
Cene TEČNOG ZLATA odletele u nebo: U avgustu MASLINOVO ULJE poskupelo za NEVEROVATNIH 130 posto

Cene TEČNOG ZLATA odletele u nebo: U avgustu MASLINOVO ULJE poskupelo za NEVEROVATNIH 130 posto

19.09.2023. 22:19 22:22