Evo koje ulje ide u salatu, a koje ULJE NE SMETE DA KORISTITE ZA PRŽENJE
Čak i najbolja ulja nekad nisu pogodna za visoke temperature, zbog toga morate da znate koja ulja su bezbedna za kuvanje, a koja se koriste kao prelivi za salate.
Kada kuvate hranu na visokim temperaturama, ulje može da dosegne 120 - 160 Celzijusa u rerni, a u tiganju i do 250 stepeni Celzijusa.
Evo koja ulja ne smete da koristite za pečenje ili kuvanje:
- Ulje dobijeno od kikirikija, oraha, badema, semenka grožđa;
- Ulje konoplje, susama, lana, suncokreta, repice i šafrana;
- Kukuruzno ulje, ulje od semenki bundeve.
Ulja koja se preporučuju za kuvanje i prženje hrane:
- Maslinovo ulje - ima visoku termičku stabilnost. Zadržava korisna svojstva i na visokim temperaturama.
- Kokosovo ulje - odlično se razlaže u organizumu, sadrži antivirusna i antigljivična svojstva. Dobro podnosi visoke temperature.
- Životinjske masti - svinjska mast, mast od mangulice, te guščija mast, odlične su za spremanje svih vrsta jela i pečenja.
Ulja koja se koriste kao prelivi za salate:
Suncokretovo, kukuruzno ulje, ulje repice i laneno ulje.
Ako se ova ulja zagreju, otpuštaju slobodne radikale i produkte lipidnih oksida. Zbog čega izazivaju upalne procese i štetno deluju na zdravlje.
Suncokretovo ulje sadrži mnogo omega 3 masnih kiselina, ali kada se zagreje na visokim temperaturama, može da izazove hronične bolesti poput dijabetesa, metaboličkih promena, autoimnih procesa i endokrinih bolesti.
Ulje dobijeno od semenki lana bogato je omaga 3 i omega 6 masnim kiselinama, kao i vitaminom E. Ali se na visokim temperaturama raspada, zbog čega je dobro da se koristi samo hladno.
Kako kuvati i čuvati ulje:
- Da bi ulje sačuvalo korisna svojstva, potrebno je da se pridržavate ovih pravila:
- Kad pržite hranu, nikad ne zagrevajte ulje toliko da se dimi;
- Smanjite ukupno vreme prženja ili kuvanja;
- Nikad nemojte ponovo koristiti isto ulje;
- Ne ostavljajte flašu ulja na suncu; Ulje uvek čuvajte na tamnom i hlandom mestu, dobro zatvoreno.