НАМИРНИЦА ЗА КОЈУ СВИ У СРБИЈИ МИСЛЕ ДА ЈЕ ЗДРАВА, А ОНА "СМРТ" ЗА СРЦЕ! Кардиолози упозорили, још две на списку НАЈГОРЕ ХРАНЕ!
Србија је у европском врху по броју оболелих и умрлих од кардиоваскуларних болести. Кардиолог др Небојша Тасић рекао је да људи у Србији највише умиру од инфаркта и шлога, након тога од онколошких проблема. Како бисмо смањили ризик од настанка ових болести, најважније је да коригујемо исхрану и будемо физички активни.
Кардиолози др Ендрју Фриман и др Шерон Хајс открили која храна се сматра најгором за срце.
Они истичу да не постоји храна која може да нам спаси живот, али је важно да знамо да будемо умерени и да контролишемо порције. Постоје намирнице чији унос треба да ограничимо, а међу њима је једна због које је већина људи у Србији у заблуди. Мислимо да је здрава, а заправо је "смрт" за срце. Ево које намирнице би требало да избегавамо:
КОБАСИЦЕ
Месне прерађевине су и те како заступљене у Србији. Осим што су веома калоричне, оне садрже пуно засићених масноћа, соли, али и адитива. Ако се оваква исхрана често конзумира, може да повећа ризик од настанка болести срца. Светска здравствена организација службено извештава о томе како претерано конзумирање месних производа може да нам штети.
ГРИЦКАЛИЦЕ
Грицкалице су многима омиљене, у било која доба, чак и ноћи. Многи их конзумирају на послу, као ужину, али и у касним вечерњим сатима. Правила нема, али др Фриман упозорава да је ова прерађена храна пуна шећера и соли. Осим тога, др Хејс истиче да су једноставни угљени хидрати присутни у чипсу, хлебу, разним кексевима и грицкалицама већи проблем од масти.
КОКОСОВО УЉЕ
Кокосово уље се често сматра здравим. Велике је нутритивне вредности, а користи се као намаз или додатак здравим посластицама. Сматра се да замена сунцокретовог уља кокосовим смањује акумулацију масних наслага и регулише телесну тежину. Ипак, кардиолози истичу да заправо садржи више засићених масноћа него што их има у свињској масти.
Дневник/Мондо