ПРОЧИТАЈТЕ ТАЈНИ РЕЦЕПТ ЗА КУВАЊЕ ПАСУЉА Изврсни укуси Војводине на Салашу 137 „РОГАЉ” И „BEAN” фестивал
„Рогаљ” фестивал, који се одржава већ девети пут за редом, окупио је на једном месту организаторе сеоских туристичких гастро манифестација, љубитеље доброг провода, хране али и расположене такмичаре.
Надомак Новог Сада на познатом ченејском Салашу 137 учесници „Рогља” представили су данас своје фестивале важне за туристичку понуду, а поред њих ту су била и удружења, мали локални произвођачи и занатлије, који су промовисали свој рад и производе.
– Иако имамо много манифестација у Србији, у Војводини око 2.000 њих, многе остану неоткривене а ми мислимо да управо оне завређују пажњу – напомиње организатор „Беан” фестивала Драган Вукотић. – То су манифестације које раде за опште добро села али и за опстанак живота на њему, што је у овом тренутку веома битно.
Сам „Рогаљ” уприличен је и незаобилазним међународни „Беан” фестивалом који се одржава већ 19. пут. Иако је ове године број такмичара ограничен, 30 екипа је, на природној ватри, припремала пасуљ, те се његов мирис могао осетити до самог улаза на салаш. Уз богат музички програм и по коју чашу пива, учесници су се потпуно усредсредили на припрему својих специјалитета додавајући скривене састојке, а онај ко је пробао пасуљ „Матичара” сигурно му следи срећа у љубави.
– Пасуљ који ми спремамо је чаробан јер има један тајни састојак који је познат искључиво матичарима – напомиње Бранка Јовић која додаје и то да ко га окуси, а да није удат или ожењен, сигурно ће му се то и десити.
За љубитеље сухомеснатих производа и паприке ова манифестација је представљала мали рај, док су они истанчаног укуса могли да испробају и производе од бундеве и различите врсте посластица малих произвођача.
Како је било на овом фестивалу и ко су победници прочитајте у сутрашњем издању „Дневника”.
И. Јапунџа