Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PROČITAJTE TAJNI RECEPT ZA KUVANJE PASULJA Izvrsni ukusi Vojvodine na Salašu 137 „ROGALJ” I „BEAN” festival

01.10.2023. 16:53 17:26
Piše:
Foto: R. Hadžić

„Rogalj” festival, koji se održava već deveti put za redom, okupio je na jednom mestu organizatore seoskih turističkih gastro manifestacija, ljubitelje dobrog provoda, hrane ali i raspoložene takmičare.

Nadomak Novog Sada na poznatom čenejskom Salašu 137 učesnici „Roglja” predstavili su danas svoje festivale važne za turističku ponudu, a pored njih tu su bila i udruženja, mali lokalni proizvođači i zanatlije, koji su promovisali svoj rad i proizvode.

– Iako imamo mnogo manifestacija u Srbiji, u Vojvodini oko 2.000 njih, mnoge ostanu neotkrivene a mi mislimo da upravo one zavređuju pažnju – napominje organizator „Bean” festivala Dragan Vukotić. – To su manifestacije koje rade za opšte dobro sela ali i za opstanak života na njemu, što je u ovom trenutku veoma bitno.

Sam „Rogalj” upriličen je i nezaobilaznim međunarodni „Bean” festivalom koji se održava već 19. put. Iako je ove godine broj takmičara ograničen, 30 ekipa je, na prirodnoj vatri, pripremala pasulj, te se njegov miris mogao osetiti do samog ulaza na salaš. Uz bogat muzički program i po koju čašu piva, učesnici su se potpuno usredsredili na pripremu svojih specijaliteta dodavajući skrivene sastojke, a onaj ko je probao pasulj „Matičara” sigurno mu sledi sreća u ljubavi.

– Pasulj koji mi spremamo je čaroban jer ima jedan tajni sastojak koji je poznat isključivo matičarima – napominje Branka Jović koja dodaje i to da ko ga okusi, a da nije udat ili oženjen, sigurno će mu se to i desiti.

Za ljubitelje suhomesnatih proizvoda i paprike ova manifestacija je predstavljala mali raj, dok su oni istančanog ukusa mogli da isprobaju i proizvode od bundeve i različite vrste poslastica malih proizvođača.

Kako je bilo na ovom festivalu i ko su pobednici pročitajte u sutrašnjem izdanju „Dnevnika”.

I. Japundža

Piše:
Pošaljite komentar