broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ЈЕ НАЈЈЕФТИНИЈА ЗИМНИЦА Сласне КИСЕЛЕ ТИКВИЦЕ многима су најукуснији ЗИМСКИ КИСЕЛИШ Ево како се праве

22.09.2023. 23:38 23:41
Пише:
Извор: pixabay.com

Да ли је могуће киселити тиквице, сви смо се запитали макар једном. Не само што је могуће него је и врло, врло укусно и једноставно!

Обожавамо и ајвар, пеглану паприку, шарену салату, али мало се ко сети да укисели тиквице. Ако сте љубитељ туршије, то је велика грешка – оне су врло укусне, здраве и згодне као прилог јелу, за прављење сендвича, за припрему многих јела...

Имају богат, интензиван и оштар укус и када их једном пробате, верујте нам, правићете их пред сваку зиму!

Једини део овог рецепта који захтева мало планирања унапред је да се тиквице најпре потопе у хладну воду, па да се добро оцеде, а кришкама је потребно да се ослободе вишка своје течности како би апсорбовали више моћног и сланог расола, тј. саламуре.

Како се праве киселе тиквице?

Састојци:

2 килограма тиквица

2 главице црног лука (средње величине)

700 милилитара сирћета

50 грама соли

40 грама шећера

2 кашичице семенки слачице

1 кашичица куркуме

Припрема:

Добро оперите тиквице, па их осушите папирним убрусима и исеците на танке колутове. Ако је тиквица преширока, можете преполовити кришке.

Затим оперите лук, просушите и њега и такође га насецкајте.

У једној чинији помешајте тиквице и лук, додајте со, па преко тога сипајте хладну воду и оставите да одстоји два сата.

Потом проспите воду, исперите тиквице и лук и оставите да се цеди.

У једној великој шерпи скувајте сирће, шећер и куркуму, па тиме прелијте тиквице и лук и оставите да одстоји још два сата.

Ову смесу поново сипајте у шерпу, па ставите на јаку ватру. Када прокључа, смањите температуру и кувајте још пет минута.

Потом и ту течност и поврће пребаците у тегле. Не сипајте до врха – требало би да остане један прст простора између поклопца и течности. Тегле добро затворите.

Глоси Еспресо

Аутор:
Пошаљите коментар
(ФОТО) ГУЖВА НА ФУТОШКОЈ ПИЈАЦИ Новосађани у потрази за намирницама за зимницу, ЕВО ШТА ЈЕ НАЈТРАЖЕНИЈЕ

(ФОТО) ГУЖВА НА ФУТОШКОЈ ПИЈАЦИ Новосађани у потрази за намирницама за зимницу, ЕВО ШТА ЈЕ НАЈТРАЖЕНИЈЕ

12.09.2023. 09:46 09:53