OVO JE NAJJEFTINIJA ZIMNICA Slasne KISELE TIKVICE mnogima su najukusniji ZIMSKI KISELIŠ Evo kako se prave
Da li je moguće kiseliti tikvice, svi smo se zapitali makar jednom. Ne samo što je moguće nego je i vrlo, vrlo ukusno i jednostavno!
Obožavamo i ajvar, peglanu papriku, šarenu salatu, ali malo se ko seti da ukiseli tikvice. Ako ste ljubitelj turšije, to je velika greška – one su vrlo ukusne, zdrave i zgodne kao prilog jelu, za pravljenje sendviča, za pripremu mnogih jela...
Imaju bogat, intenzivan i oštar ukus i kada ih jednom probate, verujte nam, pravićete ih pred svaku zimu!
Jedini deo ovog recepta koji zahteva malo planiranja unapred je da se tikvice najpre potope u hladnu vodu, pa da se dobro ocede, a kriškama je potrebno da se oslobode viška svoje tečnosti kako bi apsorbovali više moćnog i slanog rasola, tj. salamure.
Kako se prave kisele tikvice?
Sastojci:
2 kilograma tikvica
2 glavice crnog luka (srednje veličine)
700 mililitara sirćeta
50 grama soli
40 grama šećera
2 kašičice semenki slačice
1 kašičica kurkume
Priprema:
Dobro operite tikvice, pa ih osušite papirnim ubrusima i isecite na tanke kolutove. Ako je tikvica preširoka, možete prepoloviti kriške.
Zatim operite luk, prosušite i njega i takođe ga naseckajte.
U jednoj činiji pomešajte tikvice i luk, dodajte so, pa preko toga sipajte hladnu vodu i ostavite da odstoji dva sata.
Potom prospite vodu, isperite tikvice i luk i ostavite da se cedi.
U jednoj velikoj šerpi skuvajte sirće, šećer i kurkumu, pa time prelijte tikvice i luk i ostavite da odstoji još dva sata.
Ovu smesu ponovo sipajte u šerpu, pa stavite na jaku vatru. Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvajte još pet minuta.
Potom i tu tečnost i povrće prebacite u tegle. Ne sipajte do vrha – trebalo bi da ostane jedan prst prostora između poklopca i tečnosti. Tegle dobro zatvorite.
Glosi Espreso