Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO JE NAJJEFTINIJA ZIMNICA Slasne KISELE TIKVICE mnogima su najukusniji ZIMSKI KISELIŠ Evo kako se prave

22.09.2023. 23:38 23:41
Piše:
Izvor: pixabay.com

Da li je moguće kiseliti tikvice, svi smo se zapitali makar jednom. Ne samo što je moguće nego je i vrlo, vrlo ukusno i jednostavno!

Obožavamo i ajvar, peglanu papriku, šarenu salatu, ali malo se ko seti da ukiseli tikvice. Ako ste ljubitelj turšije, to je velika greška – one su vrlo ukusne, zdrave i zgodne kao prilog jelu, za pravljenje sendviča, za pripremu mnogih jela...

Imaju bogat, intenzivan i oštar ukus i kada ih jednom probate, verujte nam, pravićete ih pred svaku zimu!

Jedini deo ovog recepta koji zahteva malo planiranja unapred je da se tikvice najpre potope u hladnu vodu, pa da se dobro ocede, a kriškama je potrebno da se oslobode viška svoje tečnosti kako bi apsorbovali više moćnog i slanog rasola, tj. salamure.

Kako se prave kisele tikvice?

Sastojci:

2 kilograma tikvica

2 glavice crnog luka (srednje veličine)

700 mililitara sirćeta

50 grama soli

40 grama šećera

2 kašičice semenki slačice

1 kašičica kurkume

Priprema:

Dobro operite tikvice, pa ih osušite papirnim ubrusima i isecite na tanke kolutove. Ako je tikvica preširoka, možete prepoloviti kriške.

Zatim operite luk, prosušite i njega i takođe ga naseckajte.

U jednoj činiji pomešajte tikvice i luk, dodajte so, pa preko toga sipajte hladnu vodu i ostavite da odstoji dva sata.

Potom prospite vodu, isperite tikvice i luk i ostavite da se cedi.

U jednoj velikoj šerpi skuvajte sirće, šećer i kurkumu, pa time prelijte tikvice i luk i ostavite da odstoji još dva sata.

Ovu smesu ponovo sipajte u šerpu, pa stavite na jaku vatru. Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvajte još pet minuta.

Potom i tu tečnost i povrće prebacite u tegle. Ne sipajte do vrha – trebalo bi da ostane jedan prst prostora između poklopca i tečnosti. Tegle dobro zatvorite.

Glosi Espreso

Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO) GUŽVA NA FUTOŠKOJ PIJACI Novosađani u potrazi za namirnicama za zimnicu, EVO ŠTA JE NAJTRAŽENIJE

(FOTO) GUŽVA NA FUTOŠKOJ PIJACI Novosađani u potrazi za namirnicama za zimnicu, EVO ŠTA JE NAJTRAŽENIJE

12.09.2023. 09:46 09:53