light rain
11°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВО НА КОЈОЈ БИЉКИ СУ ЛАЖНИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ НАЈВИШЕ ПРОФИТИРАЛИ За 18 месеци биће прегледан сваки квадратни метар

19.09.2023. 09:13 10:43
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Контрола пољопривредних газдинстава које спроводи Министарство пољопривреде на основу пријава земљорадника ради испалате субвенција, 18.000 динара по хектарту, могла би бити заврешена за годину и по дана.

Директор „БиоСенс” Владимир Црнојевић изјавио је да би за 18 месеци путем дигиталне плафторме еАграр, коју је урадила ова научна установа, могао да се преконтролише сваки квадратни метар пријављених површина.

Црнојевић није улазио у то колико је до сада проверавано површина али је указао да је сунцокрет доминантан као пољопривредна кулутура коју су земљорадници масовно пријављивали као усев који сеју, а да је у контроли установљено да је на њивама, уместо уљарице, друга биљна култура. Указао је и на још једну појаву, а то је да на пријављеним површинама има нелегално изграђених објеката, па пошто су грађени без грађевинске дозволе, нису ни заведени у катастру непокретности.

- Не бих могао да кажем које су површине пријављене да су под сунцокретом јер би те податке требало да изнесе Министарство пољопривреде, али су невероватне површине пријављиване да су под уљарицом - казао је Црновејић. - Када би погледали колико је пријављено хектара, Србија би била светски рекордер у производњи сунцокрета. Мада је Министарство пољопривреде раније саопштило да ће ратарима дати могућност да до Нове године у еАграру исправе те неправилности и тачно наведу биљне врсте које сеју на пријављеним површинама, Црнојевић има објашњење зашто су земљорадници пријављивали баш сунцокрет.


Велика штета

Министарство пољопривреде саопштило је, почетком августа, да је у контроли газдинстава открило 245 хектара на којима се није обрађивала земља и да је на тај начин аграрни буџет могао да буде оштећен за 4,4 милиона динара. Подсећамо да су субвнеције за биљну производњу повећане три пута и да, уместо 6.000 динара по хектару, земорадници сада добијају 18.000 по хектару. Пре него што почела контрола података из еАграра, председник Србије Александар Вучић је изнео податак да је чак 20.000 пољопривредника поднело лажне пријаве за субненције за пола милиона хектара и покушало да оштети buyеt за 80 милиона евра.


- То објашњавам тиме што је прошле године Министарство исплатило ретроактивно паре земљорадницима за сунцокрет па су они, поучени тим искуством, очекивали да ће можда тако бити и ове године. Немам друго објашљење - казао је Црнојевић..

Контрола пољоприврендих газдинстава, по Црнојевићу, значајна је не само да би се спречила злоупотреба државних пара већ и да би се увела транспаретност података битних за развој пољопривреде.

- Мада је било отпора међу пољопривредницима, показало се да се без већих проблема регистровало 350.000 пољопривредних газдинстава у еАграр. То је исти број као и прошле године, само што сада за пријаву није било потребна хрпа папира. Прошле године у просторије Управе за аграрна плаћања није се могло проћи од папира и није постојао толики број службеника који би све то могли да провери без грешке. Сада, кад је све то дигитализовано, имамо потпуно другу причу. Сада можемо и вештачку интелигенцију и разне софтере да развијамо који то раде на ефикасан начин - нагласио је директор Биосенс Владимир Црнојевић.   

З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар
ТРИ ГОДИНЕ ЗАБРАНЕ РАДА СВИМ ЛАЖНИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА Од 101 провераване парцеле на 99 уочене неправилности

ТРИ ГОДИНЕ ЗАБРАНЕ РАДА СВИМ ЛАЖНИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА Од 101 провераване парцеле на 99 уочене неправилности

10.09.2023. 10:06 10:47
НАСТАВЉА СЕ ЛОВ НА ЛАЖНЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ Неправилности има на 245 хектара

НАСТАВЉА СЕ ЛОВ НА ЛАЖНЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ Неправилности има на 245 хектара

31.08.2023. 09:09 09:22