moderate rain
16°C
09.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗАБАВНА ИМЕНА СРПСКИХ СЕЛА Једно је због подсмеха ПРОМЕНИЛО НАЗИВ

19.09.2023. 07:33 07:40
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

Нека села у Србији имају не само необична имена, већ и врло смешна, а захваљујући друштвеним мрежама, за Пичковац у Срему сви су чули. То је био разлог да се направи листа најсмешнијих имена села у нашој земљи, пише Nova.rs.

Слепчевић

Слепчевић је насеље у Шапцу, а према последњем попису има 1.521 становинка. Није познато како је ово насеље у Мачванском округу добило име.

Сисевац

Када се помене село Сисевац, људи „падају са столице“ од смеха. Село Сисевац смештено је између Параћина и Ћуприје, код извора реке Црнице.

Његов назив повезује се са манастиром светог Сисоја који је данас обновљен.

Према старим списима, поједини археолози сматрају да су на овим просторима људи живели још у доба Римљана. Званично, први помен Сисевца јавља се 1389. године када царица Милица помиње свештеника Сисоја који је дошао на подручје Параћина (некада Паракинов или Парацинов брод).

Попучке

Село Попучке налази се код Ваљева и у њему живци 2.500 становника. Постоји неколико предања о томе како је настало ово име. Према једном, за време Турака, када су вођене борбе и дизани устанци, позната је битка у долини реке Рабас, где је био срушен мост, те су војници покушавајући да превазиђу ову препреку, постављали своје пушке преко рушевина моста, како би прешли на другу страну. Име селу дато је јер су ишли по пушкама, пише портал Nova.rs.

Заглавак

Село се налази у општини Бајина Башта у Златиборском округу. У овом месту живи 414 људи. Иако није познато како је ово село добило име, овај крај надалеко је познат по лепоти природе.

Свињарево

Свињарево се налази у општини Жабари у Браничевском округу. Смештено је на висоравни и занимљиво је да никада није поплављено. У селу има само два бунара и два извора, те се током лета јавља несташица воде, што је најнеобичнија појава у овој области. Бунари се више не копају јер се до воде долази на дубини од 24 и више метара.

Северно од села, на 200 метара, налазе се трагови ранијег насеља – налази се старо посуђе, алатке и др. Најстарији досељеници нису причали да се село помештало са данашњег места. Место где се налазе поменути трагови вероватно је било старо насеље Свињари, које је кнез Лазар дао Раваници са осталим селима из овог краја.

Курићи

Ово село припада општини Рашка у Рашком округу. Према попису из 2011. године у селу живи 71 становник, а број становника је у паду још од 1948. године, уз благи пораст 2002, када је у селу пописано 108 становника.

Стењевац

Стењевац је насеље које се налази на територији општине Деспотовац у Поморавском округу. У њему живи 608 становника, а занимљиво је што ово насеље има и Парк добрих комшија. Није познато порекло имена овог насеља, али свакако спада у једно од најнеобичнијих Србији.

Мозгово

Село Мозгово ушушкано је испод планине Буковик, 17 км од Алексинца.

Име села први пут се помиње 1389. године када је цар Лазар, пре одласка на Косово посетио тада велико село. Међутим, није познато како је ово село добило баш име Мозгово.

Можда много мозгају његови мештани. Ко ће знати. Мозгово је иначе познато по одличном козјем сиру.

Обрва

Још једно чудно име села је Обрва. Смештено је надомак Краљева у долини Западног Поморавља, које административно припада Рашком округу. Према попису из 2011. има 653 становника.

Смрдић

Село Смрдић налази се у општини Житорађа на југоистоку Србије у Топличком округу.

Ово село бројо око 300 мештана. Е сад, сигурно се питате како је ово место добило тако смешно име. Па да појаснимо. Још од давнина звало се Смрдић, што је и забележено и у турским тефтерима. Према причама, ту су постојали извори воде која је непријатно мирисала и баш по томе село је добило име.

Други наводи говоре да је име настало после масовног помора коња, које су мештани затрпавали у велику јаму, из које се ширио несносан смрад. Ипак, мештани су успели да му промене име. Село Смрдић је 11. новембра 2005. године променило име у Извор. Кажу да су томе највише допринеле девојке које су се овде удале, али нису могле да поднесу да живе у месту таквог имена.

Знамо још за Дићи, Забаву, Душманић, Доње и Горње Бријање, Дупељево, Обзир, Ба, Амерић...

Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕЧАНСКА ЛЕКСИКА Смешна имена за сва времена

ПРЕЧАНСКА ЛЕКСИКА Смешна имена за сва времена

18.09.2023. 09:51 09:56