clear sky
14°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

САРАДЊА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ И САЛЕРНУ Заједнички пројекти и примена иновативних технологија

16.09.2023. 11:52 11:54
Пише:
Извор: УНС

У организацији Клуба професора емеритуса, Универзитет у Новом Саду (УНС), 12. и 13. септембра, угостио је проф. др Микела Гвиду и научну сарадницу др Симону Манћини са Универзитета у Салерну (Италија).

Реч је о првој активности које је организована на УНС у оквиру Заједничке декларације о сарадњи у областима високог образовања, науке, културе и уметности Италије и Србије, коју су у марту ове године потписали амбасадор Италије Лука Гори и ректори пет државних универзитета у Србији.

Проф. др Микеле Гвида одржао је предавање под називом „Десет година билатералне сарадње између Универзитета у Новом Саду (УНС) и Универзитета у Салерну (УНИСА), Мрежа европских центара изврсности за истраживање радона у Италији и Србији (НЕРИТАС): Стејт-оф-арт и будуће активности“. Проф. Гвида је представио достигнућа и будуће планове дугогодишње и врло успешне сарадње у испитивању утицаја и процене радона на природно и антропогено амбијентално окружење, које спроводе истраживачке групе са Универзитета у Новом Саду и Универзитета у Салерну.

Пројектна група коју чине професори и сарадници из области нуклеарне физике, фокусирана је на краткотрајне и дугорочне заједничке пројекте наведене две институције, примену иновативних технологија мониторинга и процене заштите животне средине импакта радона у осетљивој области супротстављених ефеката климатских феномена и промена.

Током предавања посебно је истакнуто оснивање Међународног центра за напредне студије и истраживања о иновативним технологијама, зрачењу, праћењу животне средине и одрживој енергији и здравственим ризицима (Thеradе), као и креирање пројекта Екосистема иновација.

Присутне су на почетку предавања поздравили проф. др Сабина Халупка Решетар, проректорка за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду, проф. др Милица Павков Хрвојевић, деканка Природно-математичког факултета УНС, проф. емеритус др Радмила Маринковић Недучин, проф. емеритус др Мирјана Војиновић Милорадов и проф. др Наташа Тодоровић, гостујућа професорка на Универзитету у Салерну и учесница пројекта НЕРИТА, као и Лућијано Катани из Амбасаде Италије у Србији.

Другог дана сусрета, добитница италијанске националне награде у такмичењу стартап компанија иновативних идеја у области mеnaymеnta ризика контаминације радоном, др Симона Манћини, одржала је радионицу под називом „Нова стратегија процене и превенције импакта енвироменталне радиоактивности у људском окружењу“ (А новел stratеgy фор thе ашешмент анд превентион оф thе импацт оф енвиронментал radioactivity ин anthropic енвиронментс).

У оквиру радионице приказане су нове стратегије и технологије за процену утицаја и превенцију радона у животној среди­ни. Фокус истраживачког рада ове младе научнице је на студији и развоју иновативних и одрживих биоматеријала у изградњи и развоју интегрисаних система за мониторинг и контролу индор концентрације радона. Као први аутор патента сензорских мрежа за мониторинг и предвиђање концентрације радона у затвореним срединама, др Манћини је илустровала његову примену на примерима базираним на практичним искуствима и на развоју пројеката са фокусом на безбедност, квалитет и одрживост.

Модератори радионице били су проф. др Наташа Тодоровић и проф. др Миодраг Крмар са Департмана за физику Природно-математичког факултета.

Обе активности организовао је Клуб професора емеритуса УНС у сарадњи са Ректоратом Универзитета, у оквиру Заједничке декларације о сарадњи у областима високог образовања, науке, културе и уметности Италије и Србије, а као део активности у оквиру пројекта „Модернизација процеса високог образовања у оквиру научне виртуелне револуције“ подржаног од Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Госте из Италије, у Ректорату 12. септембра примио је ректор проф. др Дејан Мадић, а састанку су присуствовали и Лућијано Катани, аташе за науку Амбасаде Италије у Београду и проф. др Наташа Тодоровић са Департмана за физику Природно-мате­матичког факултета.

В. Ц.

Аутор:
Пошаљите коментар