Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Које је посуђе ОПАСНО ПО ЖИВОТ Ево шта каже чувена докторка

30.08.2023. 07:00 22:24
Пише:
Фото: Pixabay, ilustracija

Др Пунам Десаи, угледна докторка из САД, недавно је на свом Инстаграм налогу упозорила на потенцијалну опасност од кувања у тигањима с оштећеним премазом или огреботинама.

Др Десаи истиче да таква пракса може да проузрокује озбиљну штету здрављу, јер се у храни могу наћи милони ситних честица пластике.

Ова забрињавајућа тврдња темељи се на истраживању спроведеном на универзитетима Њукасл и Флајндерс, које је открило да изгребани нелепљиви премази на посуђу могу да ослободе до 2,3 милиона честица микропластике.

"Ја сам докторка, а ово су посуде за кување које не користим: Изгребане или оштећене, непријањајуће посуде за кување могу у нашу храну да унесу милионе честица микропластике", упозорила је др Десаи и додала да микропластика може имати озбиљан утецај на жлезде, што може довести до хормоналне неравнотеже, проблема с плодношћу и повећаног ризика од рака.

Др Десаи такође саветује избегавање коришћења оштећених керамичких посуда, истичући да изгребани керамички премази често садрже слој алуминијума који може да продре у храну.

"Оштећене керамичке посуде обично имају слој алуминијума који може да продре у храну. Зато, ако је тигањ непријањајућ или керамички па оштећен, обично га бацим", објаснила је.

Уместо тога, препоручује употребу посуђа од нерђајућег челика или ливеног гвожђа.

Ово упозорење долази пошто што је група аустралијских научника у октобру 2022. открила милионе пластичних честица које су испуштене из оштећених посуда, наглашавајући потребу за даљим истраживањем микропластике у свакодневном кувању.

Пише:
Пошаљите коментар
Посуђе за славља за ловце у Огару

Посуђе за славља за ловце у Огару

05.12.2017. 10:04 10:07