clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Југослав Сивић: Уметност је начин да видимо истину без улепшавања

23.08.2023. 17:45 18:10
Пише:
Фото: И. Халасевић

Новосадски Дистрикт и пројекти који ће се одржавати у њему дефинитивно ће још више улепшати душу града као што је Нови Сад - тако причу започиње Југослав Сивић, који је задужен за израду новог визуелног идентитета новосадског Дистрикта.

То ће бити реализовано у виду његовог пројекта „ДИСТРИКТ – Арт Индустријализација”, једног од изабраних пројекта на јавном конкурсу који ће бити реализовани у оквиру шестог Калеидоскопа културе.

Југослав Сивић овај пројекат замислио је као уметничку инсталацију од метала и индустријског отпада, чијем стварању, захваљујући пракси јавних конкурса које спроводи Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”, на шестом по реду Калеидоскопу културе сви посетиоци ће имати прилику да присуствују - варењу, припреми и постављању, и на тај начин се упознају са начином рециклирања и употребе индустријског отпада.

- Прављење уметничке инсталације од метала и индустријског отпада, кроз процес креирања и припреме на лицу места, тачније на овогодишњем Калеидоскопу културе, повезује се простор са својом прошлошћу, периодом индустријализације, и као нераскидива веза-индустријски отпад фабрике постаје део уметничке скулптуре. Инсталација би била натпис „ДИСТРИКТ“  и била би окачена на зид. Дугачка је 28 метара, а висина би била 3,8 метара - рекао је Сивић. - Главница би била урађена у личној радионици, а завршни радови би били урађени на лицу места, како би процес рада био приказан посетиоцима. Скулптура би била визуелни идентитет Дистрикта, као битног центра културе и уметности Новог Сада.

Југослав Сивић се за јавни конкурс Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, који је био отворен за уметничку сцену из целе Србије, пријавио на предлог свог пријатеља.

- Након разговора са својим пријатељом одлучио сам да се пријавим на овај јавни конкурс, јер у случају проласка на конкурсу добио бих прилику да  радим и урадим нешто што није тако често у мом стваралачком опусу, а то је скулптура огромних димензија - каже Сивић.

Сивић сматра да пракса јавних конкурса за уметнике и уметничку сцену веома важна и значајна јер пружа могућност, неопходну помоћ и шансу да уметници свој потенцијал и продукцију ставе на виши ниво.

- Овај конкурс веома је значајан. Овакви јавни конкурси младим и неафирмисанимуметницима омогућавају већу видљивост на уметничкој сцени, а то је сваком уметнику који жели да му то буде основни занат веома важно. Раније сам већ имао искуства са попуњавањем упитника за сличне пројекте па ми само попуњавање пријаве за конкурс није представљало проблем. Питање је само било да ли је идеја довољно добра да прође на овом јавном конкурсу - истиче Југослав Сивић.

Калеидоскоп културе – место где се различите врсте уметности спајају

Шести Калеидоскоп културе поново ће се свим посетиоцима представити кроз пет недеља и пет врста уметности – визуелну уметност, извођачку уметност, примењену уметност, архитектуру и књижевност. Ове године програми у оквиру Калеидоскопа културе реализоваће се у највећим просторним легатима пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” – Дистрикту и мрежи културних станица.

- Мени је велика част и веома ми је значајно што ћу бити део нечега што је посвећено уметности и култури чији значај превазилази границе ових наших простора - додаје Југослав Сивић.

С обзиром на то да се као награђивани и европски признат легат пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” одржава већ шесту годину заредом, Калеидоскоп културе успео је да донесе одређене промене на уметничкој сцени.

- Оно што ми се највише свиђа код једног пројекта као што је Калеидоскоп културе, је то што наставља и ствара традицију, а то је врло важна промена коју Калеидоскоп културе доноси. Убеђен сам да ће у будућности имати све већи и већи значај, како за уметнике тако и за конзументе уметности и културе - истиче Југослав Сивић.


Главни циљеви пројекта

Пројекат „ДИСТРИКТ - Арт Индустријализација” подразумева скулптуру од метала и индустријског отпада која ће бити постављена у новосадском Дистрикту, а за циљ имаће да промовише стварање скулптура од метала као вид уметности, да повезује прошлост и будућност простора, од индустрије до уметност и да користи рециклажу у уметности.


Уметност треба да буде доступна свима

Јавни конкурси, као и овај, примери су добре праксе како би локална и национална уметничка сцена више била укључена у стварању неких нових уметничких пројеката. Било да су афирмисани или неафирмисани, млади или старији, потребно је веће укључивање уметника у процес стварања нечег новог и занимљивог.

Југослав Сивић сматра да постоји велик број имена са локалне уметничке сцене који по њему завређују велику пажњу.

- Ту је Дамир Павић-Сепик који са својим илустрацијама, по мом скромном мишљењу, потпуно је упечатљив и јединствен на овим просторима, а и шире. Он већ дуго ради и његова биографија је фасцинантна колико и његови радови. Ту је и Арпад Сланчик са својим скулптурама, које су такође врло упечатљиве и јединствене. Ко год има прилику, треба да погледа њихове радове и сигуран сам, чак и ако се некоме не свиди, нико неће оставити равнодушан. Ту су, такође, и сликари Никола Заклан и Емил Кадирић, као и Мирослав Лазендић са својим графикама“ истакао је Југослав и напоменуо како, причајући о националној уметничкој сцени, увек воли да види радове Виктора Киша и Андреја Јосифовског - Пијанисте.

На питање како он лично види уметност, Југослав је рекао да на уметност гледа као на начин да видимо истину без улепшавања.

- Она прича универзалним језиком и није нам потребан преводилац, већ само блискост да би смо разумели шта нам говори. За уметност свако доба је тешко, јер није у стању да прави компромис између онога што осећа и види и онога што јој се сервира. Пре свега уметност треба да буде доступна и човек ће јој сам прићи, можда не из намере да је разуме, већ из радозналости, а то је први корак ка разумевању - закључио је Југослав Сивић.

А. Брзак

Аутор:
Пошаљите коментар