ЗА ПОЛА ГОДИНЕ СКИНУЛА 17 КИЛА Уз овај ЈЕЛОВНИК се стесала ЛЕПА БРЕНА Нема јо-јо ефекта
Лепа Брена на почетку каријере решила је да направи велику промену у свом изгледу. Смршала је 17 килограма за шест месеци. Када је након дијете стала на сцену, била је то нека нова Лепа Брена и баш таква је дошла до музичког трона.
Бренину протеинску дијету детаљно је анализирала нутрициониста-дијететичар Јованом Срејић Ферлугом која је за вас саставила петодневни јеловник.
ДАН 1
Доручак: кајгана са паприком и печуркама.
Потребно је: 2 јаја, ½ шоље печурака, ½ шоље паприке, 20 г изренданог сира, 1,5 супене кашике маслиновог уља, 50 г младог сира, со и бибер по укусу.
Припрема: ставити састојке у чинију, добро промешати, угрејати маслиново уље у тигању и сипати састојке. Лагано пржити.
Ручак: тањир потажа од поврћа, 200 г грилованог меса, свежа салата од поврћа по избору.
Вечера: туна салата са сусамом.
Потребно је: 2 шоље купуса, млади лук, 10 ротквица, ½ конзерве туњевине.
Дресинг: 1 кашика уља, 1 кашика сирћета/лимуновог сока, 1 кашика печеног сусама, 1 шоља јогурта.
Прирема: исецкајте састојке и добро промешајте. Прелијте дресингом.
ДАН 2
Доручак: салата и 2 кувана јајета.За салату је потребно: 1 шоља купуса, ½ шоље шаргарепе, ½ шоље цвекле, 1 супена кашика уља.
Вечера: витаминска салата са коцкицама меса.
Потребно је: 1 шоља ренданог зеленог купуса, 1 шоља ренданог црвеног купуса, ½ шоље рендане шаргарепе, ½ шоље рендане цвекле, ½ шоље рендане јабуке, 1 кашика маслиновог уља, лимунов сок уместо сирћета, хималајска со, 100 г грилованог пилећег белог меса.
Припрема: ставити месо у чинију, додати поврће и рендану јабуку. Промешати. Сипати уље и лимунов сок. Зачинити.
ДАН 3
Доручак: салата и 2 кувана јајета.
За салату је потребно: 1 шоља купуса, ½ шоље шаргарепе, ½ шоље цвекле, 1 супена кашика уља.
Припрема салате: након што промашате састојке, прелијте их уљем.
Ручак: тањир потажа од поврћа, 200 г гриловане рибе, свежа салата од поврћа, по избору.
Вечера: салата.
Потребно је: 1 шаргарепа, 1 краставац, 1 шоља црвеног купуса, ½ празилука, 1 шоља зелене салате, руколе, младог спанаћа, 1,5 кашика уља, ½ кашике лимуновог сока, 150 г гриловане пилетине/ конзерва туњевине, шоља јогурта.
Припрема: Након што састојке исечете до жељене дебљине, измиксајте их и уживајте у здравом залогају.
ДАН 4
Доручак: омлет са броколијем и сиром.
Потребно је: 2 јаја, ¾ шоља (70 г) броколија, 2 супене кашике изренданог сира, 1 кашичица маслиновог уља, со, бибер, 1 шоља јогурта.
Припрема: пропржите комадиће броколија, па додајте умућена зачињена јаја. Лагано прижите и додајте остале састојке.
Ручак: тањир потажа од поврћа, 150 г грилованог бифтека, свежа салата од поврћа.
Вечера: медитеранска салата од туњевине.
Потребно је: ¼ зелене салате, 100 г парадајза, ¼ црвеног лука, ½ краставца, ½ зелене паприке, 20 г фета сира, 20 г маслина, ½ кашике оригана, ½ конзерве туњевине у маслиновом уљу, 15 мл сирћета/лимуновог сока, ½ супене кашике уља, 200 мл јогурта.
Припрема: промешати туњевину, зелену салату, парадајз, црвени лук, краставац и паприку. Додати сир и маслине и јогурт. Додатно промешати, ставити сир, маслине и прелити сирћетом или лимуновим соком.
ДАН 5
Доручак: омлет и салата.
Потребно је: 2 јаја, 100 г поврћа, 1 кашика уља, 1 шоља јогурта/кефира, 1,5 шоља исецкане зелене салате, ½ супена кашика уља, лимунов сок.
Припрема: умутити јаја, додати поврће, уље, зелену салату и јогурт/кефир. Зачинити са ½ супене кашике уља и лимуновим соком.
Ручак: тањир потажа, 200 г грилованог белог меса, свежа салата од поврћа.
Вечера: Цезар салата.
Потребно је: 2 шоље исецкане зелене салата, ½ шоље изрендане шаргарепе, ½ шоље изрендане цвекле, туњевина (½ конзерве од 160 г), 30 г фета сира, 1 кашичица маслиновог уља, лимун уместо сирћета, хималајска со, шоља јогурта.
Припрема: додати у чинију састојак по састојак. Зачинити уљем и лимуном.
ДАН 6
Доручак: мафини са паприком, печуркама и јајима.
Потребно је: 2 јаја, ½ шоље печурака, ¼ шоље црвеног купуса, 20 г изренданог сира, 1 супена кашика јогурта, 1,5 супена кашика маслиновог уља, со, бибер по укусу, 50 г младог сира.
Припрема: загрејати рерну на 180°Ц па подмазати калуп за печење мафина са ½ кашике маслиновог уља. Продинстати ситно исецкано поврће на ½ кашике маслиновог уља на средњој температури док не омекне, зачинити соли и бибером. У посебној посуди умутити јаја, јогурт, со и бибер. Напунити модлу тако да се свака преграда прво попуни поврћем до пола, па прелијте мешавином са јајима. На крају додати нарендан сир и пећи 20 минута или док мафини не добију златнобраон боју.
Ручак: тањир потажа од поврћа, 200 г гриловане рибе, свежа салата од поврћа.Вечера: витаминска салата са коцкицама меса.
Потребно је: 1 шоља ренданог зеленог купуса, 1 шоља ренданог црвеног купуса, ½ шоље рендане шаргарепе, ½ шоље рендане цвекле, ½ шоље рендане јабуке, 1 кашика маслиновог уља, лимунов сок уместо сирћета, хималајска со, 100 г грилованог пилећег белог меса.
Припрема: ставити месо у чинију, додати поврће и рендану јабуку. Промешати. Сипати уље и лимунов сок. Зачинити.
Курир /БлицЖена