clear sky
14°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Младе звезде са гудалом у руци ОНИ СУ БУДУЋНОСТ САБОРА, петак је њихов дан

15.08.2023. 18:20 18:24
Пише:
Извор: РИНА

Горњи Милановац/Прањани: Такмичење младих виолиниста Србије одржаће се у петак, 18. августа, у саборској арени на стадиону у Прањанима.

Да овај инструмент има будућност најбољи су доказ младе звезде са гудалом у руци које ће овог петка у 20.00 сати наступити на јединственој светковини у држави, посвећеној краљици свих иструмената - виолини.

Душан Спасојевић има 21 годину, сјајан, млади виолиниста из мионичког села Табановићи. Од 10. године свира виолину а први учитељ му је био Славољуб Јовановић.

Седамнаестогодишњем Огњену Бабићу прве тактове на краљици инструмената показао је деда Божо Симић. Огњен долази из мионичког села Кључ и пре две године је први пут свирао на прањанским даскама, када је освојио награду за најизворније музицирање, а ту ласкаву титулу освојио је и прошле године у категорији до 16 година.

Стефан Глишић се са 12 година први пут сусрео са виолином и већ осам година она му је најбољи пријатељ. Стефан је родом из села Планица код Ваљева а прве тактове му је показао мајстор на виолини из Грабовице Саша Петровић.

Из Лазаревца из села Дрен долази Владимир Драгићевић, осамнаестогодишњик који упоредо учи и класичну музику али због љубави према народној иде на приватне часове код Дулета Николића.

Чачанка Емилија Јелић иако петнаестогодишњакиња, спремна је да укрсти гудало са старијима. Велики је љубитељ народне музике коју вежба упоредо са класичном у Музичкој школи.

Прошле године у Прањанима је освојио награду у јуниорској категорији за најбоље одсвирано коло, а ове године се Давид Ж. Маринковић враћа да можда покупи још коју награду. Давид живи у Бечу, свира виолину од 12 године а прве тактове му је показао отац Жика.

Лука Игњатовић долази из Мионице, има 17 година и одувек је имао жељу да свира народну музику на виолини.

Још један повратник у Прањане је и Никола Томић који долази из ваљевског села Дивци. Овај осамнаестогодишњак је музички поткован и добро свира како класичну тако и народну музику.

Из Сурдулице, места познатог по трубачима, долази нам Андреја Лазаревић. Овај седамнаестогодишњак из села Загужање долази сваког месеца у Ваљево код професора народне музике како би вежбао. Завршио је нижу музичку школу а ове године се први пут такмичи у народној музици.

Катарина Бошковић, шеснаестогодишњакиња из села Мала Плана код Велике Плане сама се пријавила на овогодишње такмичење у Прањанима. Ученица је средње Музичке школе, а велика подршка јој је професор Зоран Вељковић .

Осамнаестогодишњак из села Каленић код Уба Давид Т. Маринковић са шест година је почео да свира виолину. Завршио је нижу музичку школу, а за народну је како каже самоук.

Ена Бојић свира виолину већ девет година и похађа средњу Музичку школу у Шапцу. Ове године се први пут одважила да се такмичи у народној музици.

Милан Шишић има 16 година долази из Обреновца може се подичити својим прецима који су прославили овај инструмент. Унук је чувеног Александра Шишића који је пре више деценија апсолутно владао музичком сценом када је виолина у питању.

Сви ови млади људи представиће се у петак у 20.00 часова на саборској позорници, а као што смо рекли, од наредне године преузеће водећу улогу у оснивању „репрезентације виолиниста Србије”.

(РИНА)

Аутор:
Пошаљите коментар
Где год се појаве, одушеве публику, Зрењанинци наступили на Нишвилу и Сабору трубача у Гучи

Где год се појаве, одушеве публику, Зрењанинци наступили на Нишвилу и Сабору трубача у Гучи

15.08.2023. 11:39 11:48
ПРВА ТРУБА ГУЧЕ Бојан Ристић из Владичиног хан, НАЈБОЉИ ТРУБАЧ Миленко Филиповић

ПРВА ТРУБА ГУЧЕ Бојан Ристић из Владичиног хан, НАЈБОЉИ ТРУБАЧ Миленко Филиповић

14.08.2023. 09:12 10:03