Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Одличан избор у ДОБА ПОСТА: Смокве калоричне и богате бројним ВИТАМИНИМА, али могу бити ПОГУБНЕ за здравље

14.08.2023. 12:33 12:40
Пише:
Фото: pixabay.com

Богате су бројним витаминима, међу њима и витаминима из Б групе који помажу у ситуацијама појачане нервозе и несанице, а ткође доприносе бољој концентрацији и подстичу памћење.

Суве смокве одличан су избор у време поста и у време хладноћа јер организму брзо могу да обезбеде неопходну енергију. Једина мана им је што су доста калоричне, па треба бити умерен у количинама.

Конзумирање сувих смокава добро је и за здравље костију, пошто су оне одличан савезник у одржавању нормалне густине костију.

Богате су бројним витаминима, међу њима и витаминима из Б групе.

Зато је добро да их узимају ученици и студенти док уче, а такође и сви они чији послови подразумевају велике менталне напоре.

Због високог садржаја калцијума могу чак и да буду сасвим добра замена за млеко и млечне производе, када они не смеју да се конзумирају из било којих разлога.

Опрез у конзумирању сувих смокава се саветује особама са дијабетесом јер садрже доста шећера. Из истог разлога с њима не би требало да претерују ни особе које су на дијети и желе да смршају. Наиме, током припреме сувих смокава већина влаге излази из њих, дакле, повећава се концентрација глукозе. Сушено воће има доста калорија, па може наштетити дијабетичарима. Чак и код дијабетеса типа 1, високо калорична храна је забрањена, а да не спомињемо тип 2, пишу на сајту Победи dijabеtеs.org.

Сушено воће не садржи материје које снижавају ниво шећера. Напротив, оне доводе до оштрог скока у њему, а то је опасно. У том смислу, сушене смокве су контраиндиковане код дијабетес мелитуса било које врсте и тежине.

Такође, како би дуже трајале, при индустријском сушењу смокава се користе сумпор диоксид и сулфити. Међутим, проблем је што ове материје могу да изазову алергијске реакције код неких људи, пре свега код астматичара, па би за њих било пожељно да овако сушене смокве ипак избегавају.

espreso.co.rs

Пише:
Пошаљите коментар
СМОКВА КАО ЈАБУКА: Врањанац је гаји већ деценију и расте КАО ЛУДА

СМОКВА КАО ЈАБУКА: Врањанац је гаји већ деценију и расте КАО ЛУДА

28.07.2023. 07:06 07:08