Одличан избор у ДОБА ПОСТА: Смокве калоричне и богате бројним ВИТАМИНИМА, али могу бити ПОГУБНЕ за здравље
Богате су бројним витаминима, међу њима и витаминима из Б групе који помажу у ситуацијама појачане нервозе и несанице, а ткође доприносе бољој концентрацији и подстичу памћење.
Суве смокве одличан су избор у време поста и у време хладноћа јер организму брзо могу да обезбеде неопходну енергију. Једина мана им је што су доста калоричне, па треба бити умерен у количинама.
Конзумирање сувих смокава добро је и за здравље костију, пошто су оне одличан савезник у одржавању нормалне густине костију.
Богате су бројним витаминима, међу њима и витаминима из Б групе.
Зато је добро да их узимају ученици и студенти док уче, а такође и сви они чији послови подразумевају велике менталне напоре.
Због високог садржаја калцијума могу чак и да буду сасвим добра замена за млеко и млечне производе, када они не смеју да се конзумирају из било којих разлога.
Опрез у конзумирању сувих смокава се саветује особама са дијабетесом јер садрже доста шећера. Из истог разлога с њима не би требало да претерују ни особе које су на дијети и желе да смршају. Наиме, током припреме сувих смокава већина влаге излази из њих, дакле, повећава се концентрација глукозе. Сушено воће има доста калорија, па може наштетити дијабетичарима. Чак и код дијабетеса типа 1, високо калорична храна је забрањена, а да не спомињемо тип 2, пишу на сајту Победи dijabеtеs.org.
Сушено воће не садржи материје које снижавају ниво шећера. Напротив, оне доводе до оштрог скока у њему, а то је опасно. У том смислу, сушене смокве су контраиндиковане код дијабетес мелитуса било које врсте и тежине.
Такође, како би дуже трајале, при индустријском сушењу смокава се користе сумпор диоксид и сулфити. Међутим, проблем је што ове материје могу да изазову алергијске реакције код неких људи, пре свега код астматичара, па би за њих било пожељно да овако сушене смокве ипак избегавају.
espreso.co.rs