Odličan izbor u DOBA POSTA: Smokve kalorične i bogate brojnim VITAMINIMA, ali mogu biti POGUBNE za zdravlje
Bogate su brojnim vitaminima, među njima i vitaminima iz B grupe koji pomažu u situacijama pojačane nervoze i nesanice, a tkođe doprinose boljoj koncentraciji i podstiču pamćenje.
Suve smokve odličan su izbor u vreme posta i u vreme hladnoća jer organizmu brzo mogu da obezbede neophodnu energiju. Jedina mana im je što su dosta kalorične, pa treba biti umeren u količinama.
Konzumiranje suvih smokava dobro je i za zdravlje kostiju, pošto su one odličan saveznik u održavanju normalne gustine kostiju.
Bogate su brojnim vitaminima, među njima i vitaminima iz B grupe.
Zato je dobro da ih uzimaju učenici i studenti dok uče, a takođe i svi oni čiji poslovi podrazumevaju velike mentalne napore.
Zbog visokog sadržaja kalcijuma mogu čak i da budu sasvim dobra zamena za mleko i mlečne proizvode, kada oni ne smeju da se konzumiraju iz bilo kojih razloga.
Oprez u konzumiranju suvih smokava se savetuje osobama sa dijabetesom jer sadrže dosta šećera. Iz istog razloga s njima ne bi trebalo da preteruju ni osobe koje su na dijeti i žele da smršaju. Naime, tokom pripreme suvih smokava većina vlage izlazi iz njih, dakle, povećava se koncentracija glukoze. Sušeno voće ima dosta kalorija, pa može naštetiti dijabetičarima. Čak i kod dijabetesa tipa 1, visoko kalorična hrana je zabranjena, a da ne spominjemo tip 2, pišu na sajtu Pobedi dijabetes.org.
Sušeno voće ne sadrži materije koje snižavaju nivo šećera. Naprotiv, one dovode do oštrog skoka u njemu, a to je opasno. U tom smislu, sušene smokve su kontraindikovane kod dijabetes melitusa bilo koje vrste i težine.
Takođe, kako bi duže trajale, pri industrijskom sušenju smokava se koriste sumpor dioksid i sulfiti. Međutim, problem je što ove materije mogu da izazovu alergijske reakcije kod nekih ljudi, pre svega kod astmatičara, pa bi za njih bilo poželjno da ovako sušene smokve ipak izbegavaju.
espreso.co.rs