Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Odličan izbor u DOBA POSTA: Smokve kalorične i bogate brojnim VITAMINIMA, ali mogu biti POGUBNE za zdravlje

14.08.2023. 12:33 12:40
Piše:
Izvor: pixabay.com

Bogate su brojnim vitaminima, među njima i vitaminima iz B grupe koji pomažu u situacijama pojačane nervoze i nesanice, a tkođe doprinose boljoj koncentraciji i podstiču pamćenje.

Suve smokve odličan su izbor u vreme posta i u vreme hladnoća jer organizmu brzo mogu da obezbede neophodnu energiju. Jedina mana im je što su dosta kalorične, pa treba biti umeren u količinama.

Konzumiranje suvih smokava dobro je i za zdravlje kostiju, pošto su one odličan saveznik u održavanju normalne gustine kostiju.

Bogate su brojnim vitaminima, među njima i vitaminima iz B grupe.

Zato je dobro da ih uzimaju učenici i studenti dok uče, a takođe i svi oni čiji poslovi podrazumevaju velike mentalne napore.

Zbog visokog sadržaja kalcijuma mogu čak i da budu sasvim dobra zamena za mleko i mlečne proizvode, kada oni ne smeju da se konzumiraju iz bilo kojih razloga.

Oprez u konzumiranju suvih smokava se savetuje osobama sa dijabetesom jer sadrže dosta šećera. Iz istog razloga s njima ne bi trebalo da preteruju ni osobe koje su na dijeti i žele da smršaju. Naime, tokom pripreme suvih smokava većina vlage izlazi iz njih, dakle, povećava se koncentracija glukoze. Sušeno voće ima dosta kalorija, pa može naštetiti dijabetičarima. Čak i kod dijabetesa tipa 1, visoko kalorična hrana je zabranjena, a da ne spominjemo tip 2, pišu na sajtu Pobedi dijabetes.org.

Sušeno voće ne sadrži materije koje snižavaju nivo šećera. Naprotiv, one dovode do oštrog skoka u njemu, a to je opasno. U tom smislu, sušene smokve su kontraindikovane kod dijabetes melitusa bilo koje vrste i težine.

Takođe, kako bi duže trajale, pri industrijskom sušenju smokava se koriste sumpor dioksid i sulfiti. Međutim, problem je što ove materije mogu da izazovu alergijske reakcije kod nekih ljudi, pre svega kod astmatičara, pa bi za njih bilo poželjno da ovako sušene smokve ipak izbegavaju.

espreso.co.rs

Autor:
Pošaljite komentar
SMOKVA KAO JABUKA: Vranjanac je gaji već deceniju i raste KAO LUDA

SMOKVA KAO JABUKA: Vranjanac je gaji već deceniju i raste KAO LUDA

28.07.2023. 07:06 07:08