clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БРИТАНЦИ ТВРДЕ: Украјинце у напредовању успорили КОРОВ И ШИБЉЕ, Американци кажу НИЈЕ ИСТИНА

03.08.2023. 16:56 17:09
Пише:
Фото: pixabay.com

Британско Мнистарство одбране оценило је данас да су биљке које су израсле на бојном пољу вероватно један од фактора који доприноси спором напретку украјинске контраофанзиве.

"Претежно обрадиво земљиште у зони борбених дејстава остављено је на угару већ 18 месеци, а поновни раст корова и шибља убрзан је у топлим, влажним летњим условима", наводи се у саопштењу, које преноси Гардијан.

То је, како се наводи, вероватно један од фактора који доприноси генерално спором напретку борби у јужној Украјини.

Истовремено, тај додатни биљни покривач помаже у камуфлирању руских одбрамбених позиција и отежава чишћење минских поља, пише у саопштењу британског Министарства одбране.

С друге стране, "Њујорк тајмс" у великој анализи ситуације на фронту има другачије објашњење разлога због којих је украјинска контраофанзива спорија од очекиваног.

Наиме, како наводи тај лист, првих неколико недеља дугоочекиване контраофанзиве нису биле добре по украјинске снаге које су обучавале и наоружавале САД и њихови савезници. Иако опремљене напредним оружјем и најављене као авангарда великог напада, трупе су се заглавиле у густим руским минским пољима под сталном ватром артиљерије и хеликоптера.

Губљење на фронту

Такође, јединице су се изгубиле. Једна је одложила ноћни напад до зоре, изгубивши предност. Друга је прошла тако лоше да су је команданти у потпуности повукли са бојног поља.

Сада украјинске бригаде обучене на Западу покушавају да преокрену ствари, кажу амерички званичници и независни аналитичари, наводи NYT. Украјински команданти променили су тактику, фокусирајући се на исцрпљивање руских снага артиљеријом и пројектилима дугог домета уместо да улећу у минска поља под ватром. У току је повећање броја трупа на југу земље, са другим таласом снага обучених са Запада које су покренуле углавном мање нападе како би пробиле руске линије.

Али рани резултати су помешани, наводи се у анализи NYT. Иако су украјинске трупе поново заузеле неколико села, тек треба да остваре оне врсте великих успеха попут оних у стратешки важним градовима Херсону и Харкову прошле јесени. Компликована обука у западним маневрима дала је Украјинцима оскудну утеху пред баражом за баражом руске артиљерије.

Одлука Украјине да промени тактику је јасан сигнал да се наде НАТО-а за велики напредак украјинских формација наоружаних новим оружјем, новом обуком и огромним количинама артиљеријске муниције нису оствариле, барем за сада.

Питања о квалитету обуке

То поставља питања о квалитету обуке коју су Украјинци добили од Запада и о томе да ли су десетине милијарди долара вредно оружја, укључујући готово 44 милијарде долара од Бајденове администрације, успешно трансформисале украјинску војску у НАТО-стандардне борбене снаге.

"Сама контраофанзива није пропала; потрајаће неколико месеци до јесени", рекао је Мајкл Кофман, виши сарадник Карнегијеве задужбине за међународни мир који је недавно посетио линије фронта. "Проблем је вероватно био у претпоставци да би уз неколико месеци обуке украјинске јединице могле да се боре онако како то раде америчке, водећи нападе на добро припремљену руску одбрану."

Руски председник Владимир Путин све више сигнализира да је његова стратегија да сачека Украјину и њене савезнике и победи у рату тако што ће их исцрпети. Амерички званичници су забринути да повратак Украјине на стару тактику ствара ризик да ће имати проблем са залихама драгоцене муниције, што би могло да иде на руку Путину да Украјину стави у неповољан положај у рату исцрпљивања.

Званичници Бајденове администрације су се надали да ће девет бригада обучених на Западу, око 36.000 војника, показати да је амерички начин ратовања супериорнији од руског приступа. Док Руси имају строго централизовану командну структуру, Американци су учили Украјинце да оснаже старије војнике да доносе брзе одлуке на бојном пољу и да примењују тактику комбинованог наоружања — синхронизоване нападе пешадијских, оклопних и артиљеријских снага.

Западни званичници заговарали су тај приступ као ефикаснији од скупе стратегије руских снага, која прети да исцрпи украјинске залихе муниције.

Различите тактике

Велики део обуке укључивао је подучавање украјинских трупа како да пређу у офанзиву уместо да остану у одбрани. Годинама су украјинске трупе радиле на одбрамбеној тактици док су сепаратисти које подржава Русија започињали нападе на истоку Украјине. Када је Москва започела инвазију у пуном обиму прошле године, украјинске трупе су убациле у игру своје одбрамбене операције, ускративши Русији брзу победу коју је очекивала.

Али бригаде обучене на Западу добиле су само четири до шест недеља комбиноване обуке, а јединице су направиле неколико грешака на почетку контраофанзиве почетком јуна које су их уназадиле, тврде амерички званичници и аналитичари који су недавно посетили линије фронта и при;али с украјинским трупама и командантима.

Неке јединице нису пратиле очишћене путеве и налетеле су на мине. Када је јединица одложила ноћни напад, пратеће артиљеријско бомбардовање које је покрило њено напредовање је кренуло према распореду, откривајући Русима почетак акције.

У прве две недеље контраофанзиве, чак 20 одсто наоружања које је Украјина послала на бојно поље је оштећено или уништено, према америчким и европским званичницима. У цену су биле укључене и неке од страшних западних борбених машина — тенкова и оклопних транспортера.

Војни експерти су рекли да је употреба новонаучене тактике први пут увек тешка, посебно имајући у виду да је руски одговор био да пређеу дефанзиву и одговори масивним артиљеријским ударима.

Украјински председник Володимир Зеленски признао је крајем јула да контраофанзива његове земље против укопаних руских трупа напредује спорије него што се очекивало.

"Имали смо планове да почнемо на пролеће, али нисмо јер, искрено, нисмо имали довољно муниције и наоружања и довољно обучених бригада – мислим, прописно обучених за ово оружје", рекао је Зеленски.

Он је додао да је "зато што смо то почели мало касно", Русија "имала времена да минира сву нашу земљу и изгради неколико линија одбране".

Украјина би се могла вратити америчком начину ратовања ако пробије укопану руску одбрану, кажу неки војни стручњаци. Али напад је тежи од одбране, као што је Русија показала прошле године када је одустала од својих првобитних планова да напредује до Кијева.

"Не мислим да напуштају тактику комбинованог наоружања", рекао је Филип М. Бридлав, пензионисани генерал ваздухопловних снага са четири звездице који је био врховни савезнички командант НАТО-а за Европу. "Ако би прошли кроз прву, другу или трећу линију одбране, мислим да ћете видети дефиницију дејства комбинованог оружја."

Чекање тренутка

Џејк Саливан, саветник председника Џоа Бајдена за националну безбедност, рекао је: "Украјина има значајну количину борбене моћи коју још није употребила, јер покушава да изабере свој тренутак да је искористи тако да има максималан утицај на бојном пољу.”

Чинило се да је тај тренутак дошао прошле недеље када је Украјина значајно појачала контраофанзиву са два напада према југу, очигледно усмерених на градове у региону Запорожја: Мелитопољ, близу Азовског мора, и Берђанск, на истоку на обали Азова. У оба случаја, Украјинци су напредовали само неколико километара и имају још десетине до краја.

Али аналитичари постављају питање да ли ће овај други талас, који се ослања на нападе мањих јединица, генерисати довољно борбене снаге и замаха да омогући украјинским трупама да пробију руску одбрану.

Рат исцрпљивања

Ђан Лука Каповин и Александер Стронел, аналитичари британске безбедносно-обавештајне фирме Џејнс, рекли су да ће стратегија напада малих јединица "изузетно вероватно довести до масовних жртава, губитка опреме и минималних територијалних добитака" за Украјину.

Амерички званичници су, међутим, рекли да је пораст украјинских снага у протеклој седмици дошао у време када су Украјинци чистили путеве кроз неке од руских одбрамбених снага и почели да исцрпљују руске трупе и артиљерију.

Западни званичник, који је под условом анонимности разговарао о оперативним детаљима и проценама обавештајних служби, рекао је да су Руси исцрпљени и да и даље имају проблема са логистиком, снабдевањем, особљем и оружјем.

Бридлав се сложио и рекао да и даље очекује да ће украјинска контраофанзива довести Русију у неповољан положај.

"Украјинци су сада на месту где разумеју како желе да ангажују своје снаге", рекао је он. "И почињемо да примећујемо како се Руси повлаче."

Телеграф

Аутор:
Пошаљите коментар
Западни званичници: Украјинска контраофанзива НЕ ИСПУЊАВА очекивања

Западни званичници: Украјинска контраофанзива НЕ ИСПУЊАВА очекивања

23.06.2023. 21:26 21:27