clear sky
14°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРИПРЕМИТЕ СЕ, НОВА СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА ПРЕТИ, ево кад СТИЖЕ КОД НАС и шта можемо да очекујемо, ПРАТИТЕ ОБЛАКЕ

21.07.2023. 11:06 18:53
Пише:
Извор: pixabay.com

Први талас снажних грмљавинских олуја већ је захватио Словенију и северозапад Хрватске, уз град и јака невремена, а алармантна ситуација је на северу Италије где бесне олује.

На подручју Милана забележен је торнадо, а на удару суперћелијских олуја су Венеција и Трст.

Невреме се креће ка истоку, односно према Србији.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је на Фејсбук страници позвало становништво да буде на опрезу и да редовно прати прогнозу Републичког хидрометеоролошког завода.

 

Падавине ће до суботу ујутро престати, али ће се средином дана, од 14.00 часова, од запада преко северних предела ка истоку премештати облачност која доноси кишу и пљускове са грмљавином. Очекују се и локалне непогоде уз појаву града и олујног ветра понегде.

Олуја у Србији очекује се током вечери

Олуја у Србији која се очекује у току вечери не би требало да буде тако страшна као пре два дана, поручује метеоролог Слободан Совиљ из РХМЗ.

На снази је наранџасти метеоаларм.

Невреме нам поново стиже из Хрватске.

"Грмљавинска активност се очекује у Србији након 19 сати, а падавине у Београду после 20 сати", навео је Совиљ за РТС и додао:

"У овом делу грмљавинске активности није било удара ветра попут оних пре два дана. Јесте било у загребачкој регији 70 километара на час, али то није ни близу као они у среду".

Совиљ је упозорио на град, који се такође вечерас очекује у појединим деловима Србије.

ОВДЕ МОЖЕТЕ ПРАТИТИ КРЕТАЊЕ ОБЛАКА ИЗ САТА У САТ 

Како наводи, олујно невреме би на подручје Србије требало да стигне негде послеподне. Тачно време, локација и јачина олује знаће се сат до два унапред.

"У питању су системи велике јачине који се притом крећу веома брзо. Оно што је негде срећа за становнике Србије јесте да те олује на наше тло стижу знатно ослабљене и данас не очекујемо да ће доћи до развијања суперћелијских облака", навела је Лазаревић.

Пре доласка олуја биће углавном мирно. Дуваће слаб до умерен југозападни ветар. Температура ће данас за који степен бити виша у односу на јуче. У најтоплијем делу дана очекује се од 32 степена на северу и до 36 степени на југу.

Опасност од невремена и у суботу

Када је реч о пргонози за викенд, Лазаревић каже да се очекује стабилније време, али да ће опасност од олује ипак да прети и у суботу.

У суботу од средине дана широм Србије очекује се углавном претежно сунчано, само пред крај дана нан југозаапду локална појава пљускова са грмљавином.

Максимална температура биће од 28°Ц на северозападу Србије до 36°Ц на југу Србије, у Београду око 30°Ц.

Нажалост, крајем дана и током вечери на северу Србије поново се очекује наоблачење са пљусковима и грмљавином, уз услове и за грмљавинске непогоде, нарочито на подручју Војводине.

У недељу ујутро престанак пљускова и смањење облачности, па ће током дана бити сунчано и врло угодно, уз температуре око 30°Ц.

Иначе, суперолуја која је у среду увече протутњала кроз Србију, са разорним ударима ветра, ломила је гране дрвећа, носила лимове са кровова и надстрешнице, контејнере, делове кровова... Привремено је био затворен и аеродром "Никола Тесла", а било је потешкоћа и у функционисању железничког саобраћаја.

Припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су 40 особа, интервенисали више од 200 пута, а поједини делови земље остали су без струје. У невремену више људи је било повређен.

(Дневник, Euronews Србија, Телеграф)

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Метеоролог Марко Чубрило за „Дневник": У ПЕТАК И СУБОТУ прете НОВЕ СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ ОЛУЈЕ

Метеоролог Марко Чубрило за „Дневник": У ПЕТАК И СУБОТУ прете НОВЕ СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ ОЛУЈЕ

20.07.2023. 17:30 12:38
Бачинци: Суперћелијска олуја смлатила и обрала 20 хектара јабука (ВИДЕО)

Бачинци: Суперћелијска олуја смлатила и обрала 20 хектара јабука (ВИДЕО)

20.07.2023. 17:51 18:07
ВОЗИЛО СПЉОШТЕНО КАО КОНЗЕРВА Суперћелијска олуја у Панчеву смождила аутомобил у Мученичкој улици

ВОЗИЛО СПЉОШТЕНО КАО КОНЗЕРВА Суперћелијска олуја у Панчеву смождила аутомобил у Мученичкој улици

20.07.2023. 16:18 16:24