Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PRIPREMITE SE, NOVA SUPERĆELIJSKA OLUJA PRETI, evo kad STIŽE KOD NAS i šta možemo da očekujemo, PRATITE OBLAKE

21.07.2023. 11:06 18:53
Piše:
Izvor: pixabay.com

Prvi talas snažnih grmljavinskih oluja već je zahvatio Sloveniju i severozapad Hrvatske, uz grad i jaka nevremena, a alarmantna situacija je na severu Italije gde besne oluje.

Na području Milana zabeležen je tornado, a na udaru superćelijskih oluja su Venecija i Trst.

Nevreme se kreće ka istoku, odnosno prema Srbiji.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je na Fejsbuk stranici pozvalo stanovništvo da bude na oprezu i da redovno prati prognozu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

 

Padavine će do subotu ujutro prestati, ali će se sredinom dana, od 14.00 časova, od zapada preko severnih predela ka istoku premeštati oblačnost koja donosi kišu i pljuskove sa grmljavinom. Očekuju se i lokalne nepogode uz pojavu grada i olujnog vetra ponegde.

Oluja u Srbiji očekuje se tokom večeri

Oluja u Srbiji koja se očekuje u toku večeri ne bi trebalo da bude tako strašna kao pre dva dana, poručuje meteorolog Slobodan Sovilj iz RHMZ.

Na snazi je narandžasti meteoalarm.

Nevreme nam ponovo stiže iz Hrvatske.

"Grmljavinska aktivnost se očekuje u Srbiji nakon 19 sati, a padavine u Beogradu posle 20 sati", naveo je Sovilj za RTS i dodao:

"U ovom delu grmljavinske aktivnosti nije bilo udara vetra poput onih pre dva dana. Jeste bilo u zagrebačkoj regiji 70 kilometara na čas, ali to nije ni blizu kao oni u sredu".

Sovilj je upozorio na grad, koji se takođe večeras očekuje u pojedinim delovima Srbije.

OVDE MOŽETE PRATITI KRETANJE OBLAKA IZ SATA U SAT 

Kako navodi, olujno nevreme bi na područje Srbije trebalo da stigne negde poslepodne. Tačno vreme, lokacija i jačina oluje znaće se sat do dva unapred.

"U pitanju su sistemi velike jačine koji se pritom kreću veoma brzo. Ono što je negde sreća za stanovnike Srbije jeste da te oluje na naše tlo stižu znatno oslabljene i danas ne očekujemo da će doći do razvijanja superćelijskih oblaka", navela je Lazarević.

Pre dolaska oluja biće uglavnom mirno. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar. Temperatura će danas za koji stepen biti viša u odnosu na juče. U najtoplijem delu dana očekuje se od 32 stepena na severu i do 36 stepeni na jugu.

Opasnost od nevremena i u subotu

Kada je reč o prgonozi za vikend, Lazarević kaže da se očekuje stabilnije vreme, ali da će opasnost od oluje ipak da preti i u subotu.

U subotu od sredine dana širom Srbije očekuje se uglavnom pretežno sunčano, samo pred kraj dana nan jugozaapdu lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće od 28°C na severozapadu Srbije do 36°C na jugu Srbije, u Beogradu oko 30°C.

Nažalost, krajem dana i tokom večeri na severu Srbije ponovo se očekuje naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom, uz uslove i za grmljavinske nepogode, naročito na području Vojvodine.

U nedelju ujutro prestanak pljuskova i smanjenje oblačnosti, pa će tokom dana biti sunčano i vrlo ugodno, uz temperature oko 30°C.

Inače, superoluja koja je u sredu uveče protutnjala kroz Srbiju, sa razornim udarima vetra, lomila je grane drveća, nosila limove sa krovova i nadstrešnice, kontejnere, delove krovova... Privremeno je bio zatvoren i aerodrom "Nikola Tesla", a bilo je poteškoća i u funkcionisanju železničkog saobraćaja.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 40 osoba, intervenisali više od 200 puta, a pojedini delovi zemlje ostali su bez struje. U nevremenu više ljudi je bilo povređen.

(Dnevnik, Euronews Srbija, Telegraf)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Autor:
Pošaljite komentar
Meteorolog Marko Čubrilo za „Dnevnik": U PETAK I SUBOTU prete NOVE SUPERĆELIJSKE OLUJE

Meteorolog Marko Čubrilo za „Dnevnik": U PETAK I SUBOTU prete NOVE SUPERĆELIJSKE OLUJE

20.07.2023. 17:30 12:38
Bačinci: Superćelijska oluja smlatila i obrala 20 hektara jabuka (VIDEO)

Bačinci: Superćelijska oluja smlatila i obrala 20 hektara jabuka (VIDEO)

20.07.2023. 17:51 18:07
VOZILO SPLJOŠTENO KAO KONZERVA Superćelijska oluja u Pančevu smoždila automobil u Mučeničkoj ulici

VOZILO SPLJOŠTENO KAO KONZERVA Superćelijska oluja u Pančevu smoždila automobil u Mučeničkoj ulici

20.07.2023. 16:18 16:24