clear sky
6°C
20.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СОМБОРКА, А У ПРИЈЕПОЉУ: Паприка се гаји и на висинама

19.07.2023. 15:43 15:47
Пише:
Фото: Добро јутро/Његош Стојадиновић

На површини од 50 ари, Његош Стојадиновић је у Пријепољу посадио око 40 хиљада садница хибридне паприке супериор, у народу познатије као сомборка.

Рад и труд који улаже за сада дају добре резултате, те је паприка заметнула јаке, лепе плодове, а Његош је више него задовољан постигнутим.

– Задовољан сам тренутним стањем. Доста сам уложио и надам се да ће бити добра берба паприке. Надам се неких двадесетак тона ако све буде идеално – каже Његош, додајући да паприка има 6-8 прскања од садње до бербе.

– Пре заметања плода, седам дана после садње прво иду мангокал и бакар, друго прскање је ишло после петнаест дана са натраколом. Треће је ишао скудо и трајнер, а све време наводњавам. Извукао сам прскалице и из Лима вучем воду, око 800 литара у минути – објашњава вредни пољопривредник из Пријепоља. Како су велике врућине, а паприка захтева доста воде, у овом периоду је потребно два пута дневно заливати.

– Воду избацују два пута дневно, јер је у фази формирања плода и тражи више воде. Наљевам у једном месту и по два сата, па те прскалице после пребацујем – прича Стојадиновић за Добро јутро. До краја формирања плода остало му је још три прскања, а најбоља прихрана је ипак стајњак.

– Пред бербу иду калцијум и калијум и сву храну убацујем у земљу. Од вештака азота и убацио сам 25 трактора стајњака, заорао, после развукао фолију трактором, извршена фолија и тек онда сам садио на размаку 25 пута 25. Касније побијем кочиће и канапом подвезујем да се у роду не сломи, јер је буде око 500 грама по стабљици. За двадесетак дана ће већ имати да се бере – свој род паприке углавном пласира ресторанима, пиљарама, а доста оде и у Немачку јер је купују људи који тамо живе – не жали се Његош, иако је пуно посла, исплати се.

Зорица Драгојевић, Добро јутро

Аутор:
Пошаљите коментар
На Рибљој пијаци парадајз и паприка још имају папрене цене

На Рибљој пијаци парадајз и паприка још имају папрене цене

17.08.2022. 11:49 11:57