Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SOMBORKA, A U PRIJEPOLJU: Paprika se gaji i na visinama

19.07.2023. 15:43 15:47
Piše:
Foto: Dobro jutro/Njegoš Stojadinović

Na površini od 50 ari, Njegoš Stojadinović je u Prijepolju posadio oko 40 hiljada sadnica hibridne paprike superior, u narodu poznatije kao somborka.

Rad i trud koji ulaže za sada daju dobre rezultate, te je paprika zametnula jake, lepe plodove, a Njegoš je više nego zadovoljan postignutim.

– Zadovoljan sam trenutnim stanjem. Dosta sam uložio i nadam se da će biti dobra berba paprike. Nadam se nekih dvadesetak tona ako sve bude idealno – kaže Njegoš, dodajući da paprika ima 6-8 prskanja od sadnje do berbe.

– Pre zametanja ploda, sedam dana posle sadnje prvo idu mangokal i bakar, drugo prskanje je išlo posle petnaest dana sa natrakolom. Treće je išao skudo i trajner, a sve vreme navodnjavam. Izvukao sam prskalice i iz Lima vučem vodu, oko 800 litara u minuti – objašnjava vredni poljoprivrednik iz Prijepolja. Kako su velike vrućine, a paprika zahteva dosta vode, u ovom periodu je potrebno dva puta dnevno zalivati.

– Vodu izbacuju dva puta dnevno, jer je u fazi formiranja ploda i traži više vode. Naljevam u jednom mestu i po dva sata, pa te prskalice posle prebacujem – priča Stojadinović za Dobro jutro. Do kraja formiranja ploda ostalo mu je još tri prskanja, a najbolja prihrana je ipak stajnjak.

– Pred berbu idu kalcijum i kalijum i svu hranu ubacujem u zemlju. Od veštaka azota i ubacio sam 25 traktora stajnjaka, zaorao, posle razvukao foliju traktorom, izvršena folija i tek onda sam sadio na razmaku 25 puta 25. Kasnije pobijem kočiće i kanapom podvezujem da se u rodu ne slomi, jer je bude oko 500 grama po stabljici. Za dvadesetak dana će već imati da se bere – svoj rod paprike uglavnom plasira restoranima, piljarama, a dosta ode i u Nemačku jer je kupuju ljudi koji tamo žive – ne žali se Njegoš, iako je puno posla, isplati se.

Zorica Dragojević, Dobro jutro

Autor:
Pošaljite komentar
Na Ribljoj pijaci paradajz i paprika još imaju paprene cene

Na Ribljoj pijaci paradajz i paprika još imaju paprene cene

17.08.2022. 11:49 11:57