ДАЉЕ РУКЕ ОД АСПАРТАМА, заслађивач могући канцероген
ЛОНДОН: Један од најпопуларнијих вештачких заслађивача на свету аспартам, који се користи у производима попут Кока Коле Зеро и жвакаћих гума Марс Екстра, "могући је канцероген", али је безбедан за конзумацију у ограниченим количинама, саопштиле су данас две групе повезане са Светском здравственом организацијом.
У првој декларацији о адитиву Међународна агенција за истраживање рака, са седиштем у Луиону, навела је да је аспартам "могући канцероген", што значи да постоје ограничени докази да та супстанца може да изазове рак.
Ова агенција не бави се узимањем у обзир колико би особи било потребно да конзумира ту супстанцу да би била у ризику, већ то разматра посебни панел, Заједнички комитет за прехрамбене адитиве Светске здравствене организације и Организације за храну и пољопривреду, са седиштем у Женеви, наводи Ројтерс. Овај заједнички панел стручњака СЗО и Организације за храну и пољоприведу УН је разматрао исте доказе као и Међународна агенција за истраживање рака и навео да се ова замена за шећер сматра безбедним у ограниченим количинама, додаје АП.
Заједнички комитет за прехрамбене адитиве је, након сопствене свеобухватне ревизије, навео да не поседује убедљиве доказе о оштећењима које узрокује аспартам и препоручио људима да га конзумирају на нивоу мањем од 40 милиграма по килограму дневно.
Овај ниво је први пут постављен 1981. године, а регулатори широм света имају сличне смернице за своје становништво. Уочи објаве, шеф СЗО за исхрану Франческо Бранка на конференцији за новинаре покушао је да помогне да потрошачи схвате наизглед супротстављене декларације, посебно они који траже вештачке заслађиваче како би избегли шећер.
"Ако су потрошачи суочени са одлуком да ли да узму Кока Колу са заслађивачима или са шећером, мислим да би требало да размотре трећу опцију, а то је да се уместо тога пију воду", рекао је он.