clear sky
18°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТРАГАЊЕ ЗА ОСТАЦИМА ПАНОНСКОГ МОРА Ево где Војвођани траже спас од врућина

25.06.2023. 09:36 09:14
Пише:
Фото: Youtube Printscreen/Marko Spasojević

Мада безмало до последњег дана није тако изгледало, лето је ипак званично стигло, у великом стилу, са температуром типичном за најтоплије годишње доба. Некима се може учинити да је у односу на последње дане пролећа то нагло и значајно отопљење, али не заборавимо да смо се сви након предугог кишног периода са колебањем живе у Целзијусовој скали на граници просека за тај период године, веома обрадовали сунцу.

Неколико дана од календарског почетка лета и температура речне воде, барем када је реч о Дунаву у Новом Саду, достигла је пожељна 22 степена Целзијуса, па се полако стичу услови за дуго прижељкивано купање и лешкарење на сунцу.

Новосађани се у том погледу привилеговани јер кроз њихов град пролази Дунав, на чијој обали се налази неколико плажа, од којих је Штранд најлепша и највећа, и налази се у систему одржавања ЈКП „Градско зеленило“.

Опремљена свом потребном инфраструктуром за угодан и садржајан боравак посетилаца свих узраста под чим се подразумева и угоститељска услуга, игралишта и терени за спортове, лети је Штранд ваљда најпосећенији део Новог Сада.

Осим ове уређене плаже на којој о безбедности купача и посетилаца брине спасилачка служба, житељима је на располагању још неколико „дивљих“ на Дунаву. Популарне плаже су Шодрош, Бећарац, Керећак (Керећа плажа) и Официрац. Далеко су од уређених, али многи воле да одлазе управо на такве да би избегли понекад несносну гужву на Штранду, гласну музику и можда још по нешто. На издашној дунавској обали на територији Новог Сада има места и за нудисте. Они су парче пешчане плаже за себе пронашли на Камењару и недалеко од Официрца. Онима који преферирају базенску воду у Новом Саду су на располагању отворени базени на Спенсу и Сајмишту.


Белоцркванска језера честа дестинација 

Последњих година међу Војвођанима, а одвајкада међу локалцима, популарна летња дестинација на којој може да се ужива у купању јесу Белоцркванска језера. Комплекс се састоји од седам језера, од чега су четири погодна за купање: Главно, Врачевгајско, Шаранско и Шљункара. Белоцркванска језера су вештачка језера, настала ископавањем шљунка са дна Панонског басена. Вода је прозирно зелена, а плаже пешчане – осим у случају Главног језера с модернијом инфраструктуром, које има и ватерполо игралиште.


Два места на којима ће и овог лета највећи број Зрењанинаца тражити спас од врућина и разоноду у води јесу популарно купалиште Пескара и отворени градски базен. Док је улаз на Пескару бесплатан, као и свих минулих година, карте за базен се наплаћују, али су цене остале исте – за одрасле износе 170, а за децу до 12 година 80 динара. Отворени градски базен у Зрењанину почео је да ради у среду.

– Поправљена је циркулациона пумпа на малом отвореном базену. Такође, офарбан је део шкољке великог и комплетна шкољка малог базена, као и бетонске површине и клупе. Одрађена је дезинсекција травнатих површина и замењена трска на свим сунцобранима. Према налазима Завода за јавно здравље Зрењанин, вода је бактериолошки и хемијски исправна и због тога смо одлучили да стартујемо са радом – рекао је директор Јавне установе „Спортски објекти“ Данијел Шебез.

Из ове установе поручују да је, уколико желите да побегнете од летње врућине и проведете квалитетно време на отвореном, отворени градски базен право место за вас.

„Ова оаза забаве нуди све што вам је потребно да се расхладите, опустите и проведете незаборавне тренутке са пријатељима и породицом током летње сезоне“, поручују из установе и додају да је радно време базена од 11 до 18.30 часова, а викендом од 10 до 18.30 сати.


Ружичасто језеро у Пачиру

Војвођанска атракција од пре неколико година је језеро у бањи Пачир, на територији Бачке Тополе, удаљеној од Суботице 30 километара. Његовој атрактивности доприноси ружичаста боја воде која долази с дубине од 1.400 метара и богата је различитим минералима. Осим што је слана, вода изузетно благотвнорно делује на имунитет и здравље уопште. Лети је на располагању купање у језеру, али и у два затворена базена у облику малих језера, чије је дно поплочано облим камењем.


Осим у базену или у вештачком језеру на Пескари, неки овдашњи житељи одлазак на егзотичне дестинације и брчкање у морима компензују и купањем у реци Тиси, на излетишту смештеном код Жабаљског моста, према Новом Саду. Јесте да је подаље од града, и треба запети педалама бицикла, сести на мотор или за волан аутомобила, и запутити се тамо, али они који посећују ово место веле да је ту далеко мања гужва него на Пескари и да им управо то годи. А многи овде имају и викендице, тако да не мозгају где ће провести годишњи одмор.

Излетиште Бабатово на Тиси код Елемира такође је идеално место за бег од јулских и августовских врућина. Тамо су на располагању купалиште, терени за рекреацију, мало, али добро опремљено дечје игралиште, и ресторан „Бабатово“ на самој обали реке, у дебелој хладовини.

За разлику од Зрењанинаца који могу да се купају у језеру на Пескари, Суботичани су дуги низ година ускраћени за задовољство да се лети брчкају у свом Палићком језеру. Иако је пројекат заштите биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш након пет година довео до побољшања квалитета воде, она још увек није безбедна за купање. 

Без обзира на чињеницу да у њему није могуће купање, Палићко језеро, бисер Војводине, тачније његова обала је прилагођена за уживање. Цела обала језера је уређена, постоји дугачко и лепо уређено шеталиште, бициклистичке стазе, велики број спортских терена, угоститељски објекти. 

Да ли ће се Субитичани и посетиоци овог лета (о)купати у Аква парку чија градња траје већ неко време у близини Мушког штранда на Палићком језеру, а завршетак се одгађа, остаје да се види. Према последњим информацијама, шансе за то постоје, јер је крај радова и пуштање у функцију комплекса најављен за 31. јул.


Чортановачка плажа синула

Чувена плажа на којој су снимани кадрови култног филма “Варљиво лето 68”, која се налази у Чортановцима, прошле године је уређена. Општина Инђија на чијој територији се налази, финансирала је уређење које је обухватило уклањање шибља, кошење траве, наношење песка, поправку дотрајалог и набавку новог мобилијара за плажу. Сада плажа поседује свлачионице, сунцобране, парк за најмлађе, терен за одбојку… На плажи се испод сваког сунцобрана налази мини фото изложба са детаљима из филма и занимљовистима са његовог снимања.


Немају житељи највећег града у Војводини после Новог Сада среће ни са језером Мајдан, које нестаје, јер не могу ни у њему да се купају, али радо одлазе на сунчање и опуштање.  Спас налазе у самој Суботици на Градском базену „Дудова шума“ који је ваљда због недостатака других места за купање лети углавном крцат. Постоји и неколико мањих базена, али су они затвореног типа.  Добри познаваоци прилика кажу да Суботичани радо и често одлазе на језеро Зобнатица, које је уређено и погодно за уживање. Посећују и плаже на Тиси у Сенти, Кањижи, Новом Кнежевцу. Није им стран ни одлазак у суседну Мађарску, на базене у бањском комплексу у Морахалому, а посећују и Аква полис у Сегедину.

Постоје, нажалост, места крај река, која немају уређену плажу. Такав случај је са Сремским Карловцима. Међутим, за оно што се човек није постарао, јесте природа. На сред Дунава постоји острво које локално становништво зове Мајмунско острво, на ком се, када се вода повуче, простире дугачка пешчана плажа, која обара све рекорде по броју посета. Боље упућени кажу да је још под водом и да се за две седмице може очекивати да буде погодна за лешкарење у песку.  

Највећа посећеност Дунавских Малдива или Ко Чанга како га још називају, је викендом, када се од паркираних аутомобила не може лако прићи обали Дунава, а неретко се могу видети и редови за превоз чамцима до тамо.

Локалци су се постарали да у том пределу нетакнуте природе, они који дођу у импровизованим локалима могу да попију по које освежавајуће пиће, чак и нешто поједу. Острво је врло популарно и као место за журке.

Иако се мисли да је пре око деценију и по настало, према подацима и сећањима времешнијих Карловчана, много је старије, само је сада знатно веће. Ада, на којој су се Карловчани купали, се спомиње чак у туристичкој брошури из 1930. године. И онда је важио исти систем за превоз. Тада је, додуше, на карловачком парчету обале постојала уређена плажа са кабинама и корпама за непливаче, али без обзира на то, острво је имало и тада своје поклонике.

Жељко Балабан

Зорица Милосављевић

Аутор:
Пошаљите коментар