overcast clouds
11°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вагнер позива добровољце у своје редове, Украјина спремна на нову мобилизацију

27.03.2023. 20:48 20:50
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

КИЈЕВ/МОСКВА: НА ПОСЛОВНОЈ ЗГРАДИ на североистоку Москве данас се појавио огроман оглас за пријем у редове приватне руске паравојне организације Вагнер.

Оглас, који покрива 17 спратова зграде, приказује лого групе, слогане "Придружи се победничком тиму!" и „Заједно до победе” и фотографију наоружаног човека у маскирној униформи, преноси Ројтерс.

Група Вагнер, чији припадници се боре заједно са руским снагама на истоку Украјине, настоји да попуни бројно стање својих трупа уочи очекиване пролећне украјинске контраофанзиве.

Сматра се да је ова паравојна група претрпела велике губитке током битке за контролу над Бахмутом, на истоку Украјине.

Шеф Вагнера Јевгениј Пригожин, 61-годишњи бивши осуђеник чија компанија је напредовала захваљујући сарадњи са Кремљом и руским министарствима, изјавио је раније овога месеца да је "циљ Вагнера да до средине маја регрутује 30.000 нових бораца".

УКРАЈИНА ЋЕ ПОЈАЧАТИ мобилизацију и распоредиће најмање осам додатних бригада на границу са Белорусијом ако Русија у тој земљи распореди тактичко нуклеарно оружје, рекао је данас шеф парламентарне фракције украјинске про-председничке партије Слуга народа Дејвид Арахамијка за британски ТВ канал Скај Њуз.

"То представља прави изазов. Украјина би морала да мобилише још више људи, за најмање још осам додатних бригада и контролу те линије фронта", рекао је он одговарајући на питање британске телевизије како коментарише најаву Кремља о предстојећем размештању тактичког нуклеарног оружја у Белорусији.

Арахамија је указао да би се у том случају званични Кијев суочио са изазовом отварања другог фронта и педочио да би потенцијална линија фронта са Белорусијом била дужа од хиљаду километара.

Руски председник Владимир Путин је 25. марта изјавио да ће Русија, на захтев Минска, распоредити своје тактичко нуклеарно оружје у Белорусији, управо онако како су Сједињене Америчке Државе распоредиле сопствено нуклеарно оружје на територији својих савезника.

Москва је раније разместила у Белорусији своје нуклеарне ракетне системе Искандер.

УКРАЈИНСКИ ПРЕДСЕДНИК Володимир Зеленски посетио је данас украјинске војнике на линији фронта у  Запорошкој области и на локацији у близини линије фронта у близини Бахмута, а потом је разговарао и са званичницима и становницима Херсона.

"Част ми је што сам данас овде, поред наше војске", написао је Зеленски на свом Телеграм каналу, пренео је Ројтерс.

Зеленски је објавио и видео снимак на којем се види како додељује медаље украјинским војницима.

Он се састао и са директором Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаелом Гросијем у близини Запорошке нуклеарне електране.

Гроси је након тог сусрета написао на Твитеру да је са Зеленским имао ''богату размену'' о заштити електране и њеног особља.

ВИШЕ ОД 2.000 људи је евакуисано до сада из Бахмута и његових предграђа у град Шахтерск, изјавио је данас Александар Шатов, градоначелник Шахтерска.

Према његовим речима евакуација из Бахмута не престаје и у Шахтерск свакодневно стиже 30 до 40 нових избеглица, преноси TASS.

ПАВЕЛ КИРИЛЕНКО, начелник регионалне војне администрације Доњецка, ажурирао је податке о жртвама данашњих ракетних удара у граду Славјанску.

"Од 13.00 часова у Славјанску има двоје погинулих и 29 рањених", објавио је он на Фејсбуку, а градске власти саопштиле су да је међу повређенима и једно дете, пренео је Си-Ен-Ен.

Кириленко је раније изјавио да је неколико солитера и канцеларијских зграда оштећено или потпуно уништено у ракетним ударима.

НЕМАЧКА ЈЕ ПОСЛАЛА Украјини 18 тенкова Леопард 2 које је влада у Берлину обећала Кијеву, објавио је данас магазин Шпигл, позивајући се на сопствене изворе.

"Отприлике два месеца након одлуке немачких власти да се Украјини испоручи 18 тенкова Леопард 2, возила су предата Кијеву. Последњи тенкови напустили су Немачку крајем прошле недеље и сада су прешли украјинску границу", наводи Шпигл, преноси TASS.

У зону борбених дејстава стигло је и око 40 борбених пешадијских возила Мардер.

ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКОГ САВЕТА Шарл Мишел обећао је данас да ће ЕУ наставити да подржава Украјину у рату против Русије колико год буде потребно, додајући да ће лидери ЕУ "масовно повећати производњу муниције за слање у ратом разорену земљу".

Мишел се данас састао са румунским председником Клаусом Јоханисом у палати Котроћени у Букурешту, где су двојица лидера разговарала о подршци ЕУ Украјини, безбедносним питањима у суседној Молдавији и настојањима Румуније да се придружи Шенгенској зони, пренео је АП.

ДРУГИ ОД УКУПНО 15 тенкова Леопард 2А4 које би Словачка требало да добије од Немачке биће испоручен у априлу, изјавила је портпаролка министарства одбране Словачке Мартина Ковал Какашчикова.

Према њеним речима, очекује се да ће Немачка слати један тенк Леопард месечно од априла до септембра, преноси агенција ТАСР.

Словачка би требало да добије тенкове немачке производње Леопард 2А4 у замену за испоруке својих пешадијских борбених возила у Украјину 2022. године, а укупан пакет укључује резервне делове, муницију и обуку посаде.

ПОДРШКА СЛАЊУ помоћи Украјини у словачкој јавности могла би да буде смањена због тога што се земља креће ка ванредним изборима у септембру, као и због дезинформација око овог питања, изјавила је данас словачка председница Зузана Чапутова.

"Постоји све већи јаз између одлука које доноси држава на основу наших вредности и националних интереса и става грађана Словачке", рекла је Чапутова на конференцији за новинаре, напомињући да почетак изборне кампање неће помоћи да се побољша ситуација.

Словачка је примила десетине хиљада украјинских избеглица и послала помоћ у оружју Кијеву, укључујући авион ловац МиГ-29, преноси Ројтерс.

Према анкети која је спроведена у децембру 2022. године, 39 одсто Словака сматра да су НАТО и САД одговорни за рат у Украјини.

Подршка НАТО у Словачкој је мања него у већини других чланица тог војног савеза, показало је интерно истраживање Алијансе.

РУСИЈА ИСПОРУЧУЈЕ Ирану технологију за јачање сајбер способности званичног Техерана у оквиру војне сарадње између две земље која је у сталном порасту од почетка рата у Украјини, пренели су амерички медији.

У извештају Вол Стрит Џорнала се наводи да је Русија Ирану испоручила напредну технологију за шпијунирање телефона и софтвера дисидената, софтвере за цензуру интернета, уређаје за прислушкивање, камере за надзор и детекторе лажи, преноси дневник Кијев Индипендент.

ПОЉСКЕ ВЛАСТИ немају намеру да предају све своје борбене авионе МиГ-29 Украјини ођедном, изјавио је данас заменик министра спољних послова Пољске Павел Јаблонски на радију РМФ, додајући да министарство одбране Пољске не жели да открива детаље процеса примопредаје.

"Верујем да нећемо дати све и дефинитивно нећемо слати ту помоћ у једној тури. Министарство одбране се за сада бави овим питањем у тајности", рекао је он и додао да ће ускоро бити објављена информација о примопредаји млазњака, преноси TASS.

Пољска тренутно има 28 авиона МиГ-29 који се налазе у ваздухопловној бази Малборк.

Аутор:
Пошаљите коментар