Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Замирисали тарт, вафли и канели у Јовиној

14.03.2023. 10:59 11:00
Пише:
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

НОВИ САД: Недеља Франкофоније почела је јуче у Гимназији „Јован Јовановић Змај” Даном гастрономије, који су организовали ученици билингвалног, српско-француског смера.

Први дан пројекта био је посвећен слатким и сланим специјалитетима које су посетиоци могли да дегустирају и сазнају нешто више о посебним рецептима, својственим поднебљу франкофоних држава. До краја недеље планирана су дешавања посвећена историји, уметности, култури и филму.

Март је месец у знаку Франкофоније и слављења разноликости на свим подручијима где се прича француски језик, а у Јовиној гимназији је први пут испланирана недеља посвећена упознавању ове културе. Једна од организаторки пројекта и ученица четврте године Бојана Гудовић навела је да су за Дан гастрономије припремили девет специјалитета француске кухиње, попут тарта са компотом од јабука, киш лорена – лиснатог теста са јајима и сиром, те канела – зашећереног теста које се пече у посебном калупу, што је специјалитет из регије северне Француске.

– Једна од посебних посластица су колачићи из Марока „рогови газеле”, што је тесто за кифлице пуњено бадемима и посуто шећером у праху  – објаснила је Бојана Гудовић. – Такође, ту су и белгијски колачи „спекулас”, познати по посебној мешавини зачина по којој су и добили име.

На трпези су се нашле палачинке, које су најпознатији и најомиљенији француски специјалитет на свету, као и пудинг из Квебека по оригиналној рецептури са јаворовим сирупом. Сву храну су спремили ученици са свих година српско-француског смера, док су матуранти организовали овај пројекат.

Ученица Ана Ковачевић испричала је како је текао процес припреме специјалитета послужених на Дану гастрономије, када су се за викенд окупили и уживали неколико сати.

– Од велике помоћи нам је била другаричина мама која је живела у Француској, јер нам је показала рецепте и одала тајне чувене кухиње – додала је она.

Ана Ковачевић је истакла да је постављена кутија како би се сакупио новац за лечење и операцију Михаила Папа, који иде са њима у разред.

У оквиру Недеље Франкофоније, данас ће бити одржан Дан историје и квиз на српском и француском о познавању историје франкофоних држава. Сутра је програм посвећен уметности, те ће се рецитовати ренесансне песме француских песника, а хор Гимназије отпеваће модерну композицију са тог поднебља. У петак ће се од 18 часова у свечаној сали пројектовати филм „Амели”, који користи свој неупоредиви визионарски стил и преноси изузетан шарм и мистерију модерног Париза.

Н. Станојчић

Пише:
Пошаљите коментар