Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zamirisali tart, vafli i kaneli u Jovinoj

14.03.2023. 10:59 11:00
Piše:
Foto: Dnevnik (Filip Bakić)

NOVI SAD: Nedelja Frankofonije počela je juče u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj” Danom gastronomije, koji su organizovali učenici bilingvalnog, srpsko-francuskog smera.

Prvi dan projekta bio je posvećen slatkim i slanim specijalitetima koje su posetioci mogli da degustiraju i saznaju nešto više o posebnim receptima, svojstvenim podneblju frankofonih država. Do kraja nedelje planirana su dešavanja posvećena istoriji, umetnosti, kulturi i filmu.

Mart je mesec u znaku Frankofonije i slavljenja raznolikosti na svim područijima gde se priča francuski jezik, a u Jovinoj gimnaziji je prvi put isplanirana nedelja posvećena upoznavanju ove kulture. Jedna od organizatorki projekta i učenica četvrte godine Bojana Gudović navela je da su za Dan gastronomije pripremili devet specijaliteta francuske kuhinje, poput tarta sa kompotom od jabuka, kiš lorena – lisnatog testa sa jajima i sirom, te kanela – zašećerenog testa koje se peče u posebnom kalupu, što je specijalitet iz regije severne Francuske.

– Jedna od posebnih poslastica su kolačići iz Maroka „rogovi gazele”, što je testo za kiflice punjeno bademima i posuto šećerom u prahu  – objasnila je Bojana Gudović. – Takođe, tu su i belgijski kolači „spekulas”, poznati po posebnoj mešavini začina po kojoj su i dobili ime.

Na trpezi su se našle palačinke, koje su najpoznatiji i najomiljeniji francuski specijalitet na svetu, kao i puding iz Kvebeka po originalnoj recepturi sa javorovim sirupom. Svu hranu su spremili učenici sa svih godina srpsko-francuskog smera, dok su maturanti organizovali ovaj projekat.

Učenica Ana Kovačević ispričala je kako je tekao proces pripreme specijaliteta posluženih na Danu gastronomije, kada su se za vikend okupili i uživali nekoliko sati.

– Od velike pomoći nam je bila drugaričina mama koja je živela u Francuskoj, jer nam je pokazala recepte i odala tajne čuvene kuhinje – dodala je ona.

Ana Kovačević je istakla da je postavljena kutija kako bi se sakupio novac za lečenje i operaciju Mihaila Papa, koji ide sa njima u razred.

U okviru Nedelje Frankofonije, danas će biti održan Dan istorije i kviz na srpskom i francuskom o poznavanju istorije frankofonih država. Sutra je program posvećen umetnosti, te će se recitovati renesansne pesme francuskih pesnika, a hor Gimnazije otpevaće modernu kompoziciju sa tog podneblja. U petak će se od 18 časova u svečanoj sali projektovati film „Ameli”, koji koristi svoj neuporedivi vizionarski stil i prenosi izuzetan šarm i misteriju modernog Pariza.

N. Stanojčić

Piše:
Pošaljite komentar