overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Објављен европски предлог за нормализацију односа Београда и Приштине (линк)

27.02.2023. 23:19 23:24
Пише:
Извор: pixabay.com

БРИСЕЛ: Као што је најавио високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ, вечерас је на сајту Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) објављен европски предлог о којем су данас у Бриселу разговарали председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Европски предлог садржи 11 тачака и у њему се, поред осталог, наводи да ће стране међусобно признати документа и националне симболе, укључујући пасоше, дипломе, регистарске таблице и царинске печате, као и да се ''Srbija неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији''.

Такође се наводи да обе стране потврђују своју обавезу да примењују све prеthodnе споразуме у оквиру дијалога, који остају важећи и обавезујући.

У тексту Предлога је наведено да су се уговорне стране, свесне одговорности за очување мира, посвећене доприносу плодоносној регионалној сарадњи и безбедности у Европи и превазилажењу наслеђа прошлости, свесне да су неповредивост граница и поштовање територијалног интегритета и суверенитета и заштита националних мањина основни услов за мир, полазећи од историјских чињеница и не доводећи у питање различита гледишта основним питањима, укључујући питања статуса, у жељи да створе услове за сарадњу између страна у корист народа, договориле о следећем:

Члан 1

 

Стране ће међусобно развијати нормалне, добросуседске односе на основу једнаких права.

Обе стране ће међусобно признати документа и националне симболе, укључујући пасоше, дипломе, регистарске таблице и царинске печате.

Члан 2

 

Обе стране ће се руководити циљевима и принципима Повеље Уједињених нација, посебно оним о сувереној равноправности свих држава, поштовању њихове независности, аутономије и територијалног интегритета, праву на самоопредељење, заштити људских права и недискриминације.

Члан 3

 

У складу са Повељом Уједињених нација, стране ће све спорове између себе решавати искључиво мирним средствима и уздржаће се од претње или употребе силе.

Члан 4

 

Стране полазе од претпоставке да ниједна од њих не може представљати другу у међународној сфери или деловати у њено име. Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији.

Члан 5

 

Ниједна страна неће блокирати, нити подстицати друге да блокира напредак друге стране на њиховом путу ка ЕУ на основу сопствених заслуга. Обе стране ће поштовати вредности наведене у члановима 2. и 21. Уговора о Европској унији.

Члан 6

 

Иако садашњи споразум представља важан корак нормализације, обе стране ће са новим замахом наставити процес дијалога који води ЕУ, који би требало да доведе до правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији односа.

Стране су сагласне да продубљују будућу сарадњу у областима привреде, науке и технологије, саобраћаја и повезаности, правосудних и полицијских односа, поште и телекомуникација, здравства, културе, вере, спорта, заштите животне средине, несталих, расељених лица и других области кроз закључивање конкретних споразума.

Детаљи ће бити договорени у додатним споразумима који ће бити омогућени Дијалогом који води ЕУ.

Члан 7

 

Обе стране се обавезују да ће успоставити посебне аранжмане и гаранције, у складу са релевантним инструментима Савета Европе и ослањајући се на постојећа европска искуства, како би се обезбедио одговарајући ниво самоуправљања за српску заједницу на Косову и способност за пружање услуга у одређеним областима, укључујући могућност финансијске подршке Србије и директан канал комуникације српске заједнице са Владом Косова.

Стране ће формализовати статус Српске православне цркве на Косову и пружити снажан ниво заштите српским местима верског и културног наслеђа, у складу са постојећим европским моделима.

Члан 8

 

Стране ће разменити сталне мисије. Оне се оснивају у седишту одговарајуће владе.

Практична питања у вези са успостављањем мисија биће обрађена посебно.

Члан 9

 

Обе стране узимају у обзир посвећеност ЕУ и других донатора да успоставе посебан пакет инвестиција и финансијске подршке за заједничке пројекте Страна у економском развоју, повезивању, зеленој транзицији и другим кључним областима.

Члан 10

 

Стране ће успоставити заједнички комитет, којим председава ЕУ, за праћење спровођења овог споразума.

Обе стране потврђују своју обавезу да примењују све prеthodnе споразуме у оквиру дијалога, који остају важећи и обавезујући.

Члан 11

 

Обе стране се обавезују да ће поштовати Мапу пута за имплементацију која је приложена овом споразуму.

 

Аутор:
Пошаљите коментар