light rain
14°C
25.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0749
usd
105.3116
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Какве је пресуде лане изрицао Виши суд у Новом Саду

13.02.2023. 08:26 08:27
Пише:
Извор: Дневник (Архива, Никола Стојановић)

НОВИ САД: У Вишем суду у Новом Саду прошле године је изречена још једна казна доживотног затвора, друга од када је ова казнена мера уведена у наше правосуђе. На доживотни затвор осуђен је Новосађанин Милоје Јанковић (84) због силовања. 

Подсетимо, оптужени је ухапшен 7. маја 2020. године, због сумње да је у поподневним часовима око 14.30 часова одвео тада осмогодишњег дечака у оближњу шуму у близини плаже Шодрош и обљубио га. 

Схвативши да је затечен у вршењу блудних радњи, навукао је доњи део одеће и побегао према Лиману, а жене које су га пријавиле сачекале су полицију и објасниле у ком правцу је отишао. На основу описа, убрзо је пронађен и ухапшен, а приликом хапшења се није опирао, нити је питао за разлог. Малишан је пронађен сакривен у жбуњу недалеко од места где се догодио немили догађај.

Казна доживотног затвора Јанковићу изречена 20. октобра није коначна јер о жалби одлучује Апелациони суд.

Новосадски Виши суд је лане у два случаја изрекао казне од 18 година због убиства. Најпре је 14. јуна на 18 година робије осуђен Бела Кихут из Темерина због убиства супруге Гизеле.

Он је, подсећања ради, средином јуна оглашен кривим за убиство које је починио 2. фебруара 2021. године у породичној кући.

Трагедија се догодила, након свађе супружника, у породичној кући у Темерину, у Пролетерској улици број 12. Како су након злочина за наш лист испричале комшије, за немили догађај се сазнало након што је Бела позвао ћерке и рекао им да мами није добро. Одмах су позвали Хитну помоћ јер је несрећна жена била без свести. Међутим, када је екипа Хитне помоћи дошла на лице места, могла је само да констатује смрт јер су на телу несрећне жене биле видљиве бројне повреде. Одмах је обавештена полиција, тело је послато на обдукцију, како би се утврдио тачан узрок смрти, а њеном супругу су стављене лисице на руке.

Пресудом Апелационог суда од 30. октобра првостепена пресуда Бели Кихуту је потврђена.

На 18 година робије осуђен је и Жарко Риђички (20) из Жабља због убиства уличног свирача Кристијана Костића Блекија почетком фебруара у ширем центру Новог Сада.

Према наводима оптужнице, постоји основана сумња да је окривљени 9. фебруара око пет сати ујутро, у Косовској улици испред броја 7а, под утицајем алкохола од преко 2,4 промила, с умишљајем лишио живота на свиреп начин мештанина Кристијана Костића (61), при извршењу разбојништва. 

Њих двојица провели су заједно део вечери у кладионици у Улици Модене, а потом се поново срели и наставили заједно кретање и разговор. Доласком на наведену локацију, Риђички је запретио оштећеном да ће га напасти, нокаутирати, ако не извади новац, на шта му је Костић предао свих 390 динара, колико је имао код себе и запитао га при томе: „Зашто си такав”. Потом га је оптужени, окренут према њему, више пута ударио у пределу главе, услед чега је Костић пао на тротоар, а нападач је наставио да га удара ногама у главу и тело и то по деловима тела где се налазе витални органи, наневши му тако тешке телесне повреде опасне по живот. 

После тога је уринирао по њему и сагнуо се да изврши преметачину гардеробе повређеног коју је имао на себи. Он се исправио када је уочио да иде пролазник према њему и рекао да човек на тлу није у добром здравственом стању, због чега је овај позвао Хитну помоћ која је изашла на лице места. 

Код Кристијана Костића је у склопу повреда главе дошло до продора крви у систем можданих комора па је без знакова животних активности превезен у Ургентни центар, где је безуспешно покушана реанимација, па је смрт проглашена у подне, наводи се у оптужници.

Овај предмет је на одлучивању о жалбама у Апелацином суду.

Славка Плавшић (32) из Ковиља је 11. априла осуђен на 14 година затвора због тешког убиства таста Јосипа Барањиа из истог села. То је био поновљени поступак јер је првостепену пресуду од 19 година укинуо Апелациони суд.   

Јосип Барањи је на смрт пребијен 6. маја 2019. године у Пролетерској улици у Ковиљу испред своје куће. Те ноћи окривљени Плавшић је дошао до куће Барањиа и ударајући по прозору, дозивао своју бившу ванбрачну супругу. Из куће су изашле њена мајка и малолетна ћерка, а затим и Јосип, на којег је Плавшић, како се чуло на prеthodnom суђењу, са 2,47 промила алкохола у организму, насрнуо на њега.

- Човек је тада дограбио металну шипку која се налазила поред капије. Несрећног човека, Плавшић је ударао рукама и ногама, а када је овај пао на траву испред куће, окренуо га је на стомак и наставио да удара, после чега је отишао код комшије. Убрзо се, затим вратио и Јосипа који је непомилчно и даље лежао на трави, окренуо на леђа и наставио да задаје ударце по глави и телу, услед којих је Барањи преминуо - речено је на првом суђењу.

Казну од 14 година робије Плавшићу поврдио је Апелациони суд 26. септембра.

Новосађанин Радослав Мургашки (49), је 24. фебруара у Вишем суду у Новом Саду оглашен кривим за убиство три године млађег рођеног брата Жарета, који је тада имао 44 године, као и за недозвољено поседовање оружја и првостепеном пресудом је осуђен на јединствену казну од девет година затвора. 

Prеthodno му је за убиство брата изречена казна од осам година, а за нелегално оружје две године затвора.

Мургашки је одговарао због оптужбе да је 12. јуна 2020. године, хицима из пиштоља у дворишту породичне куће у новосадском насељу Клиса, усмртио три године млађег брата Жарета.

На почетку суђења Мургашки је изразио кајање због свега што се догодило и рекао да ће до краја живота жалити за братом. Казао је да јесте пуцао у Жарета, али не да би га убио, већ да заштити свој живот. Према Радослављевим речима, он и брат 20 година нису били у добрим односима, и он се због тога одселио из куће у породичном дворишту, али братовљева малтретирања нису ни тада престала.

Апелациони суд је 15. септембра потврдио ову првостепену пресуду.

На девет година затвора осуђен је и Петар Корићанац (22), окривљен за саобраћајну несрећу која се догодила 7. новембра 2021. године код Каћа, у којој је погинула Тијана Билић (36), учитељица из Новог Сада. Изречена му је и мера безбедности забране управљања возилима Б категорије у трајању од максималних пет година, након издржане казне. 

Председница већа, судија Наташа Војновић је у образложењу пресуде казала да је дело апсолутно доказано  исказима сведока и налазима и мишљењима судских вештака, те да ниједна чињеница није доведена у питање. 

- Тијана, која је погинула у другим колима, није имала никаве шансе да избегне судар. Окривљени је возио брзином од 115 километар на сат, тамо где је она ограничена на 50 и претицао је на месту где је то забрањено и у условима када му је возило долазило у сусрет из супротног смера.  Овом радњом је довео у опасност и животе других људи - навела је судија Војновић.

Она је указала на то да је окривљени положио возачки испит четири месеца пре кобног удеса, а поред себе уз пробну дозволу није имао искуснијег возача  без којег није смео да седне за управљач. Возио је нерегистрован аутомобил велике кубикаже уз психоактивне супстанце у организму.

И о овој пресуди коначну реч даће апелација.

Бора Баточели (61), корисник прихватилишта Дома за старе у Футогу осуђен је на седам година затвора због покушаја убиства станарке Божане О. из суседне собе ударцима и дављењем.

Приликом одлучивања о казни, суд није пронашао олакшавајуће околности, а од отежавајућих цењено је то што окривљени има 13 правоснажних пресуда и два поступка у току. Ову пресуду је 24. јануара Апелациони суд поврдио. 

Д. Николић / М. Вујачић

Аутор:
Пошаљите коментар