Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kakve je presude lane izricao Viši sud u Novom Sadu

13.02.2023. 08:26 08:27
Piše:
Izvor: Dnevnik (Arhiva, Nikola Stojanović)

NOVI SAD: U Višem sudu u Novom Sadu prošle godine je izrečena još jedna kazna doživotnog zatvora, druga od kada je ova kaznena mera uvedena u naše pravosuđe. Na doživotni zatvor osuđen je Novosađanin Miloje Janković (84) zbog silovanja. 

Podsetimo, optuženi je uhapšen 7. maja 2020. godine, zbog sumnje da je u popodnevnim časovima oko 14.30 časova odveo tada osmogodišnjeg dečaka u obližnju šumu u blizini plaže Šodroš i obljubio ga. 

Shvativši da je zatečen u vršenju bludnih radnji, navukao je donji deo odeće i pobegao prema Limanu, a žene koje su ga prijavile sačekale su policiju i objasnile u kom pravcu je otišao. Na osnovu opisa, ubrzo je pronađen i uhapšen, a prilikom hapšenja se nije opirao, niti je pitao za razlog. Mališan je pronađen sakriven u žbunju nedaleko od mesta gde se dogodio nemili događaj.

Kazna doživotnog zatvora Jankoviću izrečena 20. oktobra nije konačna jer o žalbi odlučuje Apelacioni sud.

Novosadski Viši sud je lane u dva slučaja izrekao kazne od 18 godina zbog ubistva. Najpre je 14. juna na 18 godina robije osuđen Bela Kihut iz Temerina zbog ubistva supruge Gizele.

On je, podsećanja radi, sredinom juna oglašen krivim za ubistvo koje je počinio 2. februara 2021. godine u porodičnoj kući.

Tragedija se dogodila, nakon svađe supružnika, u porodičnoj kući u Temerinu, u Proleterskoj ulici broj 12. Kako su nakon zločina za naš list ispričale komšije, za nemili događaj se saznalo nakon što je Bela pozvao ćerke i rekao im da mami nije dobro. Odmah su pozvali Hitnu pomoć jer je nesrećna žena bila bez svesti. Međutim, kada je ekipa Hitne pomoći došla na lice mesta, mogla je samo da konstatuje smrt jer su na telu nesrećne žene bile vidljive brojne povrede. Odmah je obaveštena policija, telo je poslato na obdukciju, kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti, a njenom suprugu su stavljene lisice na ruke.

Presudom Apelacionog suda od 30. oktobra prvostepena presuda Beli Kihutu je potvrđena.

Na 18 godina robije osuđen je i Žarko Riđički (20) iz Žablja zbog ubistva uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija početkom februara u širem centru Novog Sada.

Prema navodima optužnice, postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 9. februara oko pet sati ujutro, u Kosovskoj ulici ispred broja 7a, pod uticajem alkohola od preko 2,4 promila, s umišljajem lišio života na svirep način meštanina Kristijana Kostića (61), pri izvršenju razbojništva. 

Njih dvojica proveli su zajedno deo večeri u kladionici u Ulici Modene, a potom se ponovo sreli i nastavili zajedno kretanje i razgovor. Dolaskom na navedenu lokaciju, Riđički je zapretio oštećenom da će ga napasti, nokautirati, ako ne izvadi novac, na šta mu je Kostić predao svih 390 dinara, koliko je imao kod sebe i zapitao ga pri tome: „Zašto si takav”. Potom ga je optuženi, okrenut prema njemu, više puta udario u predelu glave, usled čega je Kostić pao na trotoar, a napadač je nastavio da ga udara nogama u glavu i telo i to po delovima tela gde se nalaze vitalni organi, nanevši mu tako teške telesne povrede opasne po život. 

Posle toga je urinirao po njemu i sagnuo se da izvrši premetačinu garderobe povređenog koju je imao na sebi. On se ispravio kada je uočio da ide prolaznik prema njemu i rekao da čovek na tlu nije u dobrom zdravstvenom stanju, zbog čega je ovaj pozvao Hitnu pomoć koja je izašla na lice mesta. 

Kod Kristijana Kostića je u sklopu povreda glave došlo do prodora krvi u sistem moždanih komora pa je bez znakova životnih aktivnosti prevezen u Urgentni centar, gde je bezuspešno pokušana reanimacija, pa je smrt proglašena u podne, navodi se u optužnici.

Ovaj predmet je na odlučivanju o žalbama u Apelacinom sudu.

Slavka Plavšić (32) iz Kovilja je 11. aprila osuđen na 14 godina zatvora zbog teškog ubistva tasta Josipa Baranjia iz istog sela. To je bio ponovljeni postupak jer je prvostepenu presudu od 19 godina ukinuo Apelacioni sud.   

Josip Baranji je na smrt prebijen 6. maja 2019. godine u Proleterskoj ulici u Kovilju ispred svoje kuće. Te noći okrivljeni Plavšić je došao do kuće Baranjia i udarajući po prozoru, dozivao svoju bivšu vanbračnu suprugu. Iz kuće su izašle njena majka i maloletna ćerka, a zatim i Josip, na kojeg je Plavšić, kako se čulo na prethodnom suđenju, sa 2,47 promila alkohola u organizmu, nasrnuo na njega.

- Čovek je tada dograbio metalnu šipku koja se nalazila pored kapije. Nesrećnog čoveka, Plavšić je udarao rukama i nogama, a kada je ovaj pao na travu ispred kuće, okrenuo ga je na stomak i nastavio da udara, posle čega je otišao kod komšije. Ubrzo se, zatim vratio i Josipa koji je nepomilčno i dalje ležao na travi, okrenuo na leđa i nastavio da zadaje udarce po glavi i telu, usled kojih je Baranji preminuo - rečeno je na prvom suđenju.

Kaznu od 14 godina robije Plavšiću povrdio je Apelacioni sud 26. septembra.

Novosađanin Radoslav Murgaški (49), je 24. februara u Višem sudu u Novom Sadu oglašen krivim za ubistvo tri godine mlađeg rođenog brata Žareta, koji je tada imao 44 godine, kao i za nedozvoljeno posedovanje oružja i prvostepenom presudom je osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora. 

Prethodno mu je za ubistvo brata izrečena kazna od osam godina, a za nelegalno oružje dve godine zatvora.

Murgaški je odgovarao zbog optužbe da je 12. juna 2020. godine, hicima iz pištolja u dvorištu porodične kuće u novosadskom naselju Klisa, usmrtio tri godine mlađeg brata Žareta.

Na početku suđenja Murgaški je izrazio kajanje zbog svega što se dogodilo i rekao da će do kraja života žaliti za bratom. Kazao je da jeste pucao u Žareta, ali ne da bi ga ubio, već da zaštiti svoj život. Prema Radoslavljevim rečima, on i brat 20 godina nisu bili u dobrim odnosima, i on se zbog toga odselio iz kuće u porodičnom dvorištu, ali bratovljeva maltretiranja nisu ni tada prestala.

Apelacioni sud je 15. septembra potvrdio ovu prvostepenu presudu.

Na devet godina zatvora osuđen je i Petar Korićanac (22), okrivljen za saobraćajnu nesreću koja se dogodila 7. novembra 2021. godine kod Kaća, u kojoj je poginula Tijana Bilić (36), učiteljica iz Novog Sada. Izrečena mu je i mera bezbednosti zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od maksimalnih pet godina, nakon izdržane kazne. 

Predsednica veća, sudija Nataša Vojnović je u obrazloženju presude kazala da je delo apsolutno dokazano  iskazima svedoka i nalazima i mišljenjima sudskih veštaka, te da nijedna činjenica nije dovedena u pitanje. 

- Tijana, koja je poginula u drugim kolima, nije imala nikave šanse da izbegne sudar. Okrivljeni je vozio brzinom od 115 kilometar na sat, tamo gde je ona ograničena na 50 i preticao je na mestu gde je to zabranjeno i u uslovima kada mu je vozilo dolazilo u susret iz suprotnog smera.  Ovom radnjom je doveo u opasnost i živote drugih ljudi - navela je sudija Vojnović.

Ona je ukazala na to da je okrivljeni položio vozački ispit četiri meseca pre kobnog udesa, a pored sebe uz probnu dozvolu nije imao iskusnijeg vozača  bez kojeg nije smeo da sedne za upravljač. Vozio je neregistrovan automobil velike kubikaže uz psihoaktivne supstance u organizmu.

I o ovoj presudi konačnu reč daće apelacija.

Bora Batočeli (61), korisnik prihvatilišta Doma za stare u Futogu osuđen je na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubistva stanarke Božane O. iz susedne sobe udarcima i davljenjem.

Prilikom odlučivanja o kazni, sud nije pronašao olakšavajuće okolnosti, a od otežavajućih cenjeno je to što okrivljeni ima 13 pravosnažnih presuda i dva postupka u toku. Ovu presudu je 24. januara Apelacioni sud povrdio. 

D. Nikolić / M. Vujačić

Autor:
Pošaljite komentar