broken clouds
14°C
24.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Купиник, последња српска средњевековна престоница

24.01.2023. 13:32 13:36
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

ПЕЋИНЦИ: О истраживању, конзервацији и презентацији тврђаве Купиник, последње средњовековне српске престонице, разговарали су недавно стручњаци релевантних институција у области очувања културно-историјске баштине.

Скуп су припремили Општина Пећинци и Завод за заштиту споменика културе из Сремске Митровице.

На самом локалитету др Емина Зечевић, археолог Народног музеја Србије, представила је резултате археолошких истраживања Купиника спроведених у минуле две сезоне. У Општини Пећинци одржан је састанак у присуству представника Министарства културе, Покрајинског секретаријата за културу, Републичког завода за заштиту споменика културе, Завода за заштиту споменика културе из Сремске Митровице, Народног музеја Србије и Општине Пећинци.

Постигнут је оквирни договор да носилац активности на истраживању, заштити и презентацији Купиника буде Завод из Сремске Митровице, у сарадњи са Општином Пећинци и уз ангажовање стручних лица из свих референтних институција, а директор Завода Љубиша Шулаја оценио је да је неопходно причу о Купинику подићи на виши ниво и додао да ће Завод припремити планску документацију која ће бити оквир у којем ће се кретати даље активности на истраживању, заштити и презентацији Купиника као тврђаве која има значај и као историјски и као споменик културе са свих других аспеката

- Овде је јако битан историјски моменат, а мислим да се над тим делом историје надвила магла и мало се бавило проучавањем Купиника и његовог значаја у српској историји. Мислим да је коначно време да се период српске државе после пада Смедерева, много боље расветли - рекао је Љубиша Шулаја.

Покрајински секретаријат у prеthodnim годинама за активности на истраживању и промоцији Купиника издвојио четири милиона динара. То свакако није довољно, али је знак пажње, оценио је Милан Мицић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и генерални секретар Матице српске.

- Купиник није само тврђава, већ снажан идентитетски симбол који говори о Србима у 15. и 16. веку,  када су остаци српске средњовековне државе били пренесени у Срем и када су на Сави и Дунаву Срби и у Срему и у Банату учествовали у тој општехришћанској борби против османске најезде, заједно са угарским владарима. Купиник је највидљивија и најјача тачка која говори о борби српског народа на граници светова, на граници цивилизација и култура, на месту где су се сударили исламски и хришћански свет -  рекао је Мицић.

Он је оценио да овај састанак наговештава да би у будућности и држава и институције, као и Општина Пећинци могли да саберу енергију, финансијска средства и културне и научне потенцијале да би се, не само обновио Купиник, него да би се испричала прича о последњим Бранковићима. Своју улогу да се исприча та снажна идентитетска прича имаће и Матица српска уочи великих јубилеја – 200 година Летописа Матице српске и 200 година од оснивања Матице српске 1826. године у Пешти.

Заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић је још једном потврдио спремност локалне самоуправе да настави са подршком пројектима везаним за Купиник. Општина ће наставити са одржавањем локалитета кроз музејску једницу – Музеј Купиник, учествовати у суфинансирању пројеката и финансирати реконструкцију пешачког моста који води према тврђави.

На састанку је предложено и потписивање протокола о сарадњи између Општине Пећинци и Матице српске, који би омогућио да управо ова институција буде простор где ће се презентовати све релевантне историјске чињенице о последњој престоници српске средњовековне државе. 

В. Х.

Аутор:
Пошаљите коментар