moderate rain
12°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Овог пута није било лако да сачувамо мир и наш народ на КиМ

30.12.2022. 21:26 23:06
Пише:
Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

БЕОГРАД:Председник Србије Александар Вучић изјавио је поводом најновијих дешавања у вези са КиМ да се наша држава борила да сачува српски народ на КиМ, али и да сачува мир.

Борили смо се истовремено да сачувамо мир и то није увек једноставно, то овога пута није било ни мало лако. Не траје то од јуче, такве ситуације због једног инцидента или неколико, већ се годинама то припрема и годинама неко потцењује стање духа српског народа на КиМ и годинама не слушају шта Срби говоре и не желе да виде шта је то што преживљавају, једнако на Западу колико и Албанци, рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Истакао је да Албанци  раде још  горе ствари него што смо ми некада радили у сопственој свести не разумевајући потребу да са Албанцима направимо договор.

Мислили смо да све силом може, а Албанци сада то раде пута два. И мисле да је то могуће, није. Народ да победите не можете. И вечерас се играју, мисле да не знамо, шаљу једну екипу косовске полиције да пређе из јужног у северни део Митровице, намерно провоцирају људе. Поставили су два пункта Росу код Грабовца и Газивода. Па неког заустављају, провоцирају, рекао је Вучић.

Истакао је да не разумеју да немају снагу на северу КиМ.

Нико се није уплашио Албанаца. Људи једино не желе да уведу цели сукоб са НАТО. Албанци могу да доведу светог Петра, кога хоће, они на северу не могу ништа. Они нису снажнији од Срба, истакао је Вучић.

Албанци били свесни да би наишли на отпор и озбиљан одговор државе Србије

Председник Србије изјавио је да се Албанци нису залетели да склоне барикаде које су поставили Срби на северу КиМ из два разлога.

Вучић је на ТВ Прва казао да се Албанци нису залетели 20 дана, јер су били свесни да би наишли на веома тврд орах и жесток отпор народа, али и озбиљан одговор државе Србије.


Моја професионална жеља је да имамо више деце у Србији

Председник Србије Александар Вучић пожелео је грађанима Србије добро здравље, а да економски напредак буде још бржи.

Вучић је на ТВ Прва, за Нову годину пожелео и да плате и пензије још брже расту указујући да то зависи од рада и да не пада са неба.

Пожелео је и да се сачува мир, а Србима на Косову и Метохији је пожелео да опстану, остану, сачувају наше име и презиме, наша огњишта.

Ми ћемо увек бити уз њих и то није политичка парола и то су овога пута видели. Наш одговор, у смислу напретка економије и у смислу опстанка нашег народа и у Републици Српској, Црној Гори и на КиМ, је нема предаје. Срећна вам Нова година, поручио је  председник.

Према његовим речима, његова лична жеља је да му деца буду жива и здрава, а професионална, уз све што је рекао, да буде више деце у Србији.


Прво јер би наишли на тврд орах и што би схватили колико је жесток отпор народа, а с друге стране јер знају да би добили озбљан одговор државе Србије и да би били почишћени као метлом, казао је председник.

На питање да би се то десило уколико се не би укључио неко други у смислу рата, Вучић је казао да не би на то да одговори.

Тај неко други, не бих о томе да говорим јер је то катастрофа за нас у политичком смислу, али не желим да говорим о војно-безбедносном смислу, само немојте да потцењујете своју земљу и то је све што имам да вам кажем, навео је Вучић.

Нисам славио због уклањања барикада, знам колико још мука нас чека

Вучић је изјавио да након постигнутог договора о уклањању барикада на северу КиМ није славио ниједног тренутка, јер зна колико нас још мука чека по питању КиМ.

Он је, на питање шта је пресудило за уклањање барикада, рекао да је пресудило то што се Србима са севера КиМ свађао целе ноћ око речи - барикаде.

И молили смо за то да Кфор односно НАТО коначно изађе са текстом, који би не само био споразум Расмусен - Тачи, већ  који би први пут обухватио вољу српске локалне заједнице и Србије. И успели смо и у једном и другом. Неки говоре да сам славио победу,  нисам славио победу ниједног тренутку, нисте видели код мене ни осмех, ни подсмех. Нажалост знам да нас чека још много мука, рекао је Вучић.

Казао је да се после тог састанка са Србима са севера КиМ осећао као да је прегажен и да не памти да је имао тако тежак састанак.

На питање да прокоментарише претње хакерске групе Анонимусу, који су му претили на Твитеру, Вучић је рекао да су га забавили ти, како је рекао, "лезилебовићи и много опасни типови".

Жив нисам, толико ми је глупо да то коментаришем, рекао је Вучић.

Притисци на Србију ће бити све већи, пат позиција у Украјини

Председник Србије изјавио је да је за нама ужасна и тешка година и да се показало све лицемерје поводом сукоба у Украјини, као и да ће притисци на нашу земљу бити све већи, јер ће сви покушавати "Владимиру Путину да извуку из руке преседан Косова".

Ово је једна ужасна и тешка година за све нас, у којој смо све лицемерје могли да видимо и у којој смо ми грађани Србије  могли да видимо колико је наша позиција била принципијелна, прецизна и тачна, добро и одговорно одмерена, рекао је Вучић.

Колико ћемо моћи да је чувамо, додао је, видећемо, али свакако не по цену угрожавања животних интереса ове земље.

Али, свакако је се нећемо ни лако ни одрећи, истакао је председник.

Што се самог сукоба у Украјини тиче, не верујем да ће ускоро уследити мир, зато што може да уследи када је јасно да једна страна губи, па ће морати да пристаје. Пре два или три месеца било је  очигледно да је Запад био у победничкој ефуорији и мислили су да ће лако да сломе Русију, као што је пре шест месеци Русија била у еуфорији мислећи да ће лако да сломи Украјину, навео је Вучић.

Како је рекао, сада су ствари у некој пат позицији у Украјини, у којој неку минималну иницијативу има Русија, али није то лако проценити на дужи рок, посебно што су западне економије неупоредиво снажније од руске економије.

Али, Руси ратују боље него на почетку, извукли су поуке, и сада боље ратују него пре девет или шест месеци. Јер када немате мир, сви притисци ће да иду на нас, пошто ће сви гледати да извуку Путину из руку преседана Косова и зато на нашу земљу иду све већи притисци, навео је он.

Вучић је рекао да Србију свакако чека не лака година у политичком смислу, док ће у економском смислу 2023. бити добра година за грађане.

Боља него ова и неће бити проблема са струјом и гасом, нити са храном и водом, биће свега, имаћемо свега. Само је важно да градимо земљу и верујемо у себе, да волимо своју Србију и да се за њу боримо, поручио је Вучић.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: Док постоји Устав, за мене је Косово део Србије

Вучић: Док постоји Устав, за мене је Косово део Србије

30.12.2022. 11:57 12:00