overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Млади научници чији се глас чује у свету

16.12.2022. 11:15 11:20
Пише:
Извор: В.Фифа/Кандидаткиња за награду Оља Шовљански

Јавна презентација кандидата у ужем избору за доделу Награде „Др Зоран Ђинђић“ за најбоље младе научнике и истраживаче за 2022. годину одржана је јуче у Ректорату Универзитета у Новом Саду, где су свој научноистраживачки рад представила четири кандидата Оља Шовљански (Технолошки факултет у Новом Саду), Митар Симић (Факултет техничких наука), Небојша Кладар (Медицински факултет у Новом Саду) и Никола Тодоровић (Факултет спорта и физичког васпитања Нови Сад).

На конкурс се пријавило 14 кандидата од којих је њих четворо позвано да представе свој рад пред стручном комисијом која је, пре свега, сагледавала укупан научни опус одабраних. Резултати предложених кандидата нису плод само индивидуалног рада, већ и рада у групама. Ови млади научници су, у сарадњи са колегама из иностранства, објављивали престижне научне радове у страним часописима и тиме допринели и промоцији Универзитета у Новом Саду.

Прва се комисији обратила научна сарадница на Технолошком факултету на катедри за биотехнологију Оља Шовљански, као једини женски кандидат, а како је навела, њен досадашњи највећи успех је чињеница да је члан тим одељења за микробиологију којим руководе професори др Синиша Марков и др Драгољуб Цветковић.

„Наша област истраживања може да се представи кроз три целине, то су технолошка микробиологија, прехрамбена биотехнологија и храна будућности, а са млађим члановима тима ове области су повезане кроз примену система вештачке интелигенције. На нашу срећу, управо су ово области које су препознате као важне за развој науке у prеthodnoj години. Достигнућа нашег тима односе се на 19 радова публикованих на СЦИ листи где сам имала привилегију да будем први или коресподент аутор у чак 11 радова. Остварили смо сарадњу са више од 70 истраживача и 18 различитих научноистраживачких организација широм света, али и у сарадњи са малим и средњим привредним субјектима у нашој земљи.

Митар Симић је пред комисијом, други по реду, изложи свој целокупан опус. Докторирао је 2017. године на Факултету техничких наука у Новом Саду и сада је научни сарадник ангажован као истраживач постдокторанд на Факултету техничких наука на Дерпартману за енергетику, електронику и телекомуникације. Његове основне области истраживања су текстилна и флексиблина електроника, као и развој сензора и мерних уређаја у области електротехнике. Поред овог пројекта координатор је покрајинског научноистраживачког пројекта сарадње са Републиком Српском.

„У prеthodnoj школској години био сам коаутор у десет, док сам у чак три рада био први аутор у релевантним часописима са одређеним високим импакт фактором„, казао је Симић. „Заједно са сарадницима са Департмана трудим се да организујем интердисциплинарна истраживања с другим факултетима и универзитетима. Поред писања радова активан сам у промоцији како универзитета, тако и наших достигнућа. Недавно, имали смо презентацију на сајмовима технике у Београду и Нирнбергу„, навео је Симић.


Додела Награде „Др Зоран Ђинђић” до краја године

Након јавне презентације кандидата, Одбор Фонда „Др Зоран Ђинђић“ утврдио је предлог да одлуку о датуму доделе Награде „Др Зоран Ђинђић“ утврди Сенат Универзитета у Новом Саду 22. децембра. Награда ће највероватније бити додељена крајем текуће године на основу мишљења стручне комисије, коју чине председник Одбора др Биљана Шкрбић, и чланови др Дејан Мадић, др Горан Стојановић и др Слободан Марковић.


Свој научноистраживачки допринос представио и доцент на Медицинском факултету Небојша Кладар. Дипломирао је на интегирсаним академским студијама на фармацији 2011. године, када је уписао и докторске академске студије смер Клиничка медицина.

„Као асистент на Катедри за фармацију докторирао сам 2017. године, док сам за доцента изабран три године касније, те сам завршио здравствену специјализацију из санитарне хемије„, нагласио је Кладар. „Радови с којима сам конкурисао ове године могу се поделити у неколико серија које су међусобно повезане, од којих је примарно моје занимање за фармакогнозију и фитотерапију, области које подразумевају хемијску карактеризацију природних сировина, као и испитивање њиховог биолошког и фармаколошког потенцијала„, рекао је Кладар

Никола Тодоровић с Факултета спорта и физичког васпитања био је последњи излагач на јучерашњој јавној презентацији. Његов развојни пут креће 2010. године када уписује Факултет спорта и физичког васпитања у Новом Саду, где завршава и мастер студије, а тренутно је студент докторских студија. Након усавршавања на Универзитету Форо Италико у Риму, где проводи шест месеци, крајем 2019. године добија звање истраживача приправника, а наредне школске године постаје лабоарторијски приправник и асистент предмета Дијагностика у спорту.

„Моја научна продукција не би изгледала овако да није људи који чине ужу или ширу мрежу мојих сарадника и колега с којима објављујем радове широм Европе, од Италије, Шпаније, Русије, Грчке, Хрватске до Словеније„, појаснио је кандидат Тодоровић. „Веома је добро имати пријатеље у овим земљама, а ти научни сарадници су коаутори у мојим радовима. Истраживачки фокус се базира на апликативној науци, тако да оно што урадимо у лабораторији нађе своју примену и у пракси. Центар нашег истраживања је човек, како можемо помоћи његовом здрављу или евентуално унапредити његове спортске перформансе„, објаснио је Тодоровић.  

А. Чегар

 

Аутор:
Пошаљите коментар