Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mladi naučnici čiji se glas čuje u svetu

16.12.2022. 11:15 11:20
Piše:
Izvor: V.Fifa/Kandidatkinja za nagradu Olja Šovljanski

Javna prezentacija kandidata u užem izboru za dodelu Nagrade „Dr Zoran Đinđić“ za najbolje mlade naučnike i istraživače za 2022. godinu održana je juče u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, gde su svoj naučnoistraživački rad predstavila četiri kandidata Olja Šovljanski (Tehnološki fakultet u Novom Sadu), Mitar Simić (Fakultet tehničkih nauka), Nebojša Kladar (Medicinski fakultet u Novom Sadu) i Nikola Todorović (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Novi Sad).

Na konkurs se prijavilo 14 kandidata od kojih je njih četvoro pozvano da predstave svoj rad pred stručnom komisijom koja je, pre svega, sagledavala ukupan naučni opus odabranih. Rezultati predloženih kandidata nisu plod samo individualnog rada, već i rada u grupama. Ovi mladi naučnici su, u saradnji sa kolegama iz inostranstva, objavljivali prestižne naučne radove u stranim časopisima i time doprineli i promociji Univerziteta u Novom Sadu.

Prva se komisiji obratila naučna saradnica na Tehnološkom fakultetu na katedri za biotehnologiju Olja Šovljanski, kao jedini ženski kandidat, a kako je navela, njen dosadašnji najveći uspeh je činjenica da je član tim odeljenja za mikrobiologiju kojim rukovode profesori dr Siniša Markov i dr Dragoljub Cvetković.

„Naša oblast istraživanja može da se predstavi kroz tri celine, to su tehnološka mikrobiologija, prehrambena biotehnologija i hrana budućnosti, a sa mlađim članovima tima ove oblasti su povezane kroz primenu sistema veštačke inteligencije. Na našu sreću, upravo su ovo oblasti koje su prepoznate kao važne za razvoj nauke u prethodnoj godini. Dostignuća našeg tima odnose se na 19 radova publikovanih na SCI listi gde sam imala privilegiju da budem prvi ili korespodent autor u čak 11 radova. Ostvarili smo saradnju sa više od 70 istraživača i 18 različitih naučnoistraživačkih organizacija širom sveta, ali i u saradnji sa malim i srednjim privrednim subjektima u našoj zemlji.

Mitar Simić je pred komisijom, drugi po redu, izloži svoj celokupan opus. Doktorirao je 2017. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i sada je naučni saradnik angažovan kao istraživač postdoktorand na Fakultetu tehničkih nauka na Derpartmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije. Njegove osnovne oblasti istraživanja su tekstilna i fleksiblina elektronika, kao i razvoj senzora i mernih uređaja u oblasti elektrotehnike. Pored ovog projekta koordinator je pokrajinskog naučnoistraživačkog projekta saradnje sa Republikom Srpskom.

„U prethodnoj školskoj godini bio sam koautor u deset, dok sam u čak tri rada bio prvi autor u relevantnim časopisima sa određenim visokim impakt faktorom„, kazao je Simić. „Zajedno sa saradnicima sa Departmana trudim se da organizujem interdisciplinarna istraživanja s drugim fakultetima i univerzitetima. Pored pisanja radova aktivan sam u promociji kako univerziteta, tako i naših dostignuća. Nedavno, imali smo prezentaciju na sajmovima tehnike u Beogradu i Nirnbergu„, naveo je Simić.


Dodela Nagrade „Dr Zoran Đinđić” do kraja godine

Nakon javne prezentacije kandidata, Odbor Fonda „Dr Zoran Đinđić“ utvrdio je predlog da odluku o datumu dodele Nagrade „Dr Zoran Đinđić“ utvrdi Senat Univerziteta u Novom Sadu 22. decembra. Nagrada će najverovatnije biti dodeljena krajem tekuće godine na osnovu mišljenja stručne komisije, koju čine predsednik Odbora dr Biljana Škrbić, i članovi dr Dejan Madić, dr Goran Stojanović i dr Slobodan Marković.


Svoj naučnoistraživački doprinos predstavio i docent na Medicinskom fakultetu Nebojša Kladar. Diplomirao je na integirsanim akademskim studijama na farmaciji 2011. godine, kada je upisao i doktorske akademske studije smer Klinička medicina.

„Kao asistent na Katedri za farmaciju doktorirao sam 2017. godine, dok sam za docenta izabran tri godine kasnije, te sam završio zdravstvenu specijalizaciju iz sanitarne hemije„, naglasio je Kladar. „Radovi s kojima sam konkurisao ove godine mogu se podeliti u nekoliko serija koje su međusobno povezane, od kojih je primarno moje zanimanje za farmakognoziju i fitoterapiju, oblasti koje podrazumevaju hemijsku karakterizaciju prirodnih sirovina, kao i ispitivanje njihovog biološkog i farmakološkog potencijala„, rekao je Kladar

Nikola Todorović s Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja bio je poslednji izlagač na jučerašnjoj javnoj prezentaciji. Njegov razvojni put kreće 2010. godine kada upisuje Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, gde završava i master studije, a trenutno je student doktorskih studija. Nakon usavršavanja na Univerzitetu Foro Italiko u Rimu, gde provodi šest meseci, krajem 2019. godine dobija zvanje istraživača pripravnika, a naredne školske godine postaje laboartorijski pripravnik i asistent predmeta Dijagnostika u sportu.

„Moja naučna produkcija ne bi izgledala ovako da nije ljudi koji čine užu ili širu mrežu mojih saradnika i kolega s kojima objavljujem radove širom Evrope, od Italije, Španije, Rusije, Grčke, Hrvatske do Slovenije„, pojasnio je kandidat Todorović. „Veoma je dobro imati prijatelje u ovim zemljama, a ti naučni saradnici su koautori u mojim radovima. Istraživački fokus se bazira na aplikativnoj nauci, tako da ono što uradimo u laboratoriji nađe svoju primenu i u praksi. Centar našeg istraživanja je čovek, kako možemo pomoći njegovom zdravlju ili eventualno unaprediti njegove sportske performanse„, objasnio je Todorović.  

A. Čegar

 

Autor:
Pošaljite komentar