Далмација у малом у срцу Новог Сада
Манифестација „Дани Шолте, Хвара и Брача”, која дух далматинског приморја први пут доноси у Нови Сад, отворена је јуче у ресторану „Беза кафе” на Сунчаном кеју, а посетиоци и данас и сутра на том месту могу да уживају у јединственој гастрономској понуди, музичком и културно-уметничком програму.
Уз различита вина из Далмације, гости имају прилику да пробају свеже припремљене специјалитете, као што су слани маринирани инћуни, рижото са козицама, срделе, шкарпина, грегада, карпаћо од туне и хоботнице, који долазе из ресторана „Код капетана” на Хвару и „Таверна рива” на Брачу. Све је пропраћено нотама и звуцима клапе „Шото воће” са Шолте, предвођеним Вицком Буктеницом, који је, између осталог, својим сликарским делима манифестацији дао хуманитарни карактер.
- Спајамо Панонско и Јадранско море, а за људе жељне приморског духа и весеља, љубитеље Јадрана и Медитерана, мислим да је ово право место - истакла је портпаролка ресторана Ана Безић. - Идеја за једну овакву манифестацију јесте лична повезаност са Далмацијом, љубав према приморју и људима који тамо живе. Ово је једна пријатељска прича, у жељи да се сви веселимо и дружимо, повежемо се међусобно и стварамо нова пријатељства. Далмација у малом у срцу Новог Сада.
Екипе са сва три острва у добром расположењу, уз припрему морских гурманлука и далматински штим, дочекују госте.
- Спремамо карпаћо од беле рибе, сипе и хоботнице, црни рижото, гранцигул са њокама, не тако чест, а доста цењен специјалитет, потом бродет од хоботнице, туну и лигње на жару, па кад ми то зачинимо на свој начин, добијемо праву, да је тако назовемо, деконструкцију лигње - открива Милан Ћоловић са Хвара. - Наши пријатељи из ових крајева чешће дођу код нас, па се дружимо уз једну гастро причу и све је то узајамна љубав која траје већ десетак година. Ширимо љубав и пријатељство, разбијмо све предрасуде и дођите да заједно уживамо у лепом дружењу и квалитетној храни.
Б. Павковић