Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dalmacija u malom u srcu Novog Sada

26.11.2022. 09:59 10:18
Piše:
Foto: Dnevnik/ V. Fifa

Manifestacija „Dani Šolte, Hvara i Brača”, koja duh dalmatinskog primorja prvi put donosi u Novi Sad, otvorena je juče u restoranu „Beza kafe” na Sunčanom keju, a posetioci i danas i sutra na tom mestu mogu da uživaju u jedinstvenoj gastronomskoj ponudi, muzičkom i kulturno-umetničkom programu.

Uz različita vina iz Dalmacije, gosti imaju priliku da probaju sveže pripremljene specijalitete, kao što su slani marinirani inćuni, rižoto sa kozicama, srdele, škarpina, gregada, karpaćo od tune i hobotnice, koji dolaze iz restorana „Kod kapetana” na Hvaru i „Taverna riva” na Braču. Sve je propraćeno notama i zvucima klape „Šoto voće” sa Šolte, predvođenim Vickom Buktenicom, koji je, između ostalog, svojim slikarskim delima manifestaciji dao humanitarni karakter.

- Spajamo Panonsko i Jadransko more, a za ljude željne primorskog duha i veselja, ljubitelje Jadrana i Mediterana, mislim da je ovo pravo mesto - istakla je portparolka restorana Ana Bezić. - Ideja za jednu ovakvu manifestaciju jeste lična povezanost sa Dalmacijom, ljubav prema primorju i ljudima koji tamo žive. Ovo je jedna prijateljska priča, u želji da se svi veselimo i družimo, povežemo se međusobno i stvaramo nova prijateljstva. Dalmacija u malom u srcu Novog Sada.

Ekipe sa sva tri ostrva u dobrom raspoloženju, uz pripremu morskih gurmanluka i dalmatinski štim, dočekuju goste.

- Spremamo karpaćo od bele ribe, sipe i hobotnice, crni rižoto, grancigul sa njokama, ne tako čest, a dosta cenjen specijalitet, potom brodet od hobotnice, tunu i lignje na žaru, pa kad mi to začinimo na svoj način, dobijemo pravu, da je tako nazovemo, dekonstrukciju lignje - otkriva Milan Ćolović sa Hvara. - Naši prijatelji iz ovih krajeva češće dođu kod nas, pa se družimo uz jednu gastro priču i sve je to uzajamna ljubav koja traje već desetak godina. Širimo ljubav i prijateljstvo, razbijmo sve predrasude i dođite da zajedno uživamo u lepom druženju i kvalitetnoj hrani.   

        B. Pavković

Piše:
Pošaljite komentar