ЈЕСЕЊИ МЛАДИ КРОМПИР Породица Фибишан одушевила купце на пијаци
БОТОШ: Да ли је могуће да у октобру на пијаци купите млади кромпир?
Могуће је, јер је ове године млади кромпир произвела породица Фибишан из Ботоша, која се повртарством бави две деценије.
- Летос смо имали места у пластенику, кад смо убрали краставац, и помислили смо да пробамо, можда нам и успе. Експеримент нам је добро прошао, вадимо кромпир и имаћемо га две недеље, а догодине га сејемо сигурно - прича Жива Фибишан.
Жива и његова супруга Олгица већ две деценије баве се повртарством. Почели су са кукурузом шећерцем, а онда су ширили парцеле и асортиман, тако да данас од поврћа гаје скоро све. Највише на отвореном, али и у пластеницима.
- Од ратарства не може да се живи ако немате много земље. Бавимо се и ми ратарством, али нам је јако важно повртарство. Оно је исплативије, али истовремено тражи много више рада, што нама није проблем. Поврће нам доноси зараду са пијаце, продајемо и на кванташу, има нас свуда и само тако се исплати - прича Жива.
Ове године су Фибишанови на четири ланца имали кукуруз шећерац, на два бели лук, сејали су и црни лук погачар, домаћу сорту коју муштерије све више цене. А у пластеницима, али и на пола ланца на отвореном, сејали су млади црни лук, ротквице, салату, дајкон роткву, келерабу...
-Планирамо да догодине набавимо систем за заливање јер нам шећерац подбацује последње две године због суше. У повртарству има јако пуно ручног рада, ту је и пијаца, вожња, али се исплати и зато то и радимо. Мислимо да смо једини повртари у Ботошу, али то нам је била одлична одлука - каже Жива Фибишан.
Ж. Б.