clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

За шест дана пописано више од 1.350.000 становника: Грађани спремни да приме пописиваче

08.10.2022. 16:54 16:55
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

Попис становништва, домаћинстава и станова је статистичко истраживање које се спроводи сваких десет година, с циљем да се прикупе подаци о броју и основним географским, демографским, социоекономским, етно-културалним и другим карактеристикама свих основних јединица пописа (лица, домаћинстава и станова) до најнижег територијалног нивоа.

Како за сада ствари стоје, већина грађана је спремна да да своје личне податке и прими пописивача у дому. Мањина се и даље тврдоглаво држи теорија завере, по којој је то задирање државе у приватност, не разумевајући да држава, као и власници Фејсбука, Инстаграма и Гугла, има многе њихове податке и да попис становништа није прилика да провери да ли се бавите сумњивим послом и јесте ли подигли нелегалан спрат на кући или имате непријављене подстанаре. Реч је о томе да се подаци обједине, униформишу и обраде, како би разни сектори – економски, здравствени, образовни, социјални – стекли тачан увид у старосну структуру становништва, миграције, начин и квалитет живота, саобраћајну инфраструктуру. На основу ових података одређује се минимална пензија и плата, распоређују вртићи, школе  и граде саобраћајнице, планира стратешки развој...

- У разговорима уживо схватила сам да је честа бојазан грађана и питање како да се договори да му пописивач у одређено време дође на кућу – каже Сандра Кнежевић, пописивачица из Београда. - Уколико неко жели да буде пописан телефоном, не мора да чека да му пописивач(ица) дође на врата, може да позове Инфо центар на број 0800 444 005, и остави своје име, адресу и број телефона. Онда ће га позвати пописивач(ица) у чијем је реону, да договоре термин за попис телефоном. Уколико неко не жели да даје свој стандардни број телефона, може да купи припејд картицу за 400 динара и користи је за те сврхе.- објашњава Сандра, у покушају да смири “завереничке” страсти. - Ми смо добро проверени, доносили смо потврде из суда и МУП-а да нисмо осуђивани и да нисмо под истрагом, тако да ипак нисмо “са улице”. Све разумне мере опреза подржавам, али просто превелика паника и параноја почињу да се шири мрежама, па осећам потребу да и то нагласим.

Ипак највећа брига гарађана је да ли ће их пописивачи наћи код куће. Неки јер су савесни, а неки из страха од казни. Како кажу у Инфо центру пописа, грађани се редовно јављају да се договоре с рејонским пописивачима о томе кад могу да приме пописивача. Јер, за разлику од неких европских земаља, попис у нашој држави још увек укључује физичко присуство пописивача, иако по подацима тих истих статистичара, више од 98 посто становника има паметни мобилни телефон, па је то разлог да се размисли о дигиталном начину прикупљања података, уз остављање простора за “аналогне” грађане, углавном оне најстарије, да уз пописивача одраде своју грађанску дужност. Како истиче Сандра, пописивачи ће рејон обилазити више пута, јер попис траје цео октобар.

- Ако вас баш не нађу, оставиће папирић, обавештење с упутством да се јавите у Инфо центар и оставите број телефона како би вас пописивач(ица) контактирала и договорила термин. Ако сте, рецимо у другом граду, код родитеља о којима бринете, пописивачи тамо могу да вас попишу, као привремено присутно лице, из породичних разлога. Онда само у неком тренутку, кад вам оставе обавештење (то видите ако имате неку комшиницу од поверења, преко пута, да вам скине с врата и да вам јави - да не стоји данима и неким потенцијалним лоповима укаже да је стан празан, ако је празан) јавите у Инфо центар да сте пописани на другом месту – каже Сандра Кнежевић.

Подсећамо у Србији од 1. октобра траје попис становништва, домаћинстава и станова. На терену је око 15.000 пописивача, који су за шест дана пописали више од 1.350.000 становника, 650.000 станова и 500.000 домаћинстава, наводи се у јучерашњем саопштењу Републичког завода за статистику.

Позив за гастарбајтере

Републички завод за статистику, од 1. до 31. октобра 2022. године, спроводи: „Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству“. Позивају се држављани Србије који, са члановима домаћинства или као самачко домаћинство, живе у иностранству, да учествују у истраживању. Сврха спровођења овог истраживања јесте да се добије што потпунију слику о бројности и основним демографским, миграторним, образовним карактеристикама наших грађана у иностранству.

И. Радоичић

Аутор:
Пошаљите коментар