overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дневник открива: На тапету осумњичени из правосуђа, полиције, здравства, просвете ...

05.09.2022. 10:15 10:17
Пише:
Извор: Више јавно тужилаштвo у Новом Саду фото: Дневник.рс/Ф. Бакић

Од почетка  ове године Више јавно тужилаштво у Новом Саду за сузбијање корупције отворило је   осам  истрага    због основане сумње а су се окривњљени  бавили зеленашееем“,  те да су извршили кривично дело зеленаштво у стицају са кривичним делом прања новца.

Три окривљена су правоснажно  осуђена и изречене су им  казне кућног затвора, високе новчане казне  у укупном  износу  од 3.700.000 динара.

Такође, одузета им је значајна противправна имовинска корист стечена кривичним делом у износу преко 7.440.000 динара и  одузета  им је имовина стечена новцем од криминалне делатности и то седам некретнина и  више рачунара и телефона.

Иначе, у току је већи број кривичних поступака против  седам особа због  кривичних дела  злоупотреба  положаја одговорног лица и проневере у обављању привредне делатности у вези са злоупотребама одговорних лица,  у привредним субјектима у вези с  робним резервама у којим је Републичка дирекција за робне резерве оштећена за више стотина милиона динара.  Окривљенима се приписује да су неовлашћено располагали робом, пшеницом, кукурузом, сојом, која им је била уговорима поверена на чување од стране Републичке дирекције за робне резерве. 

Кривични поступак је до сада  правоснажно завршен против једног окривљеног и  изречена му је  казна затвора, новчана казна од 700.000 динара и мера безбедности забране обављања делатности.  У односу на једног окривљеног чека се одлука надлежног  суда по закљученом  споразуму о признању кривичног дела, навела је за “Дневник”  заменик јавног тужилаштва, Мирјана Пековић.

Бројке говоре да 15 заменика тужиоца са својим сарадницима имају велик прилив предмета: само за три месеца ове године до јула новопријављене су 262 особе, а те  кривичне пријаве су поднели МУП и оштећени,  док су  за половину заслужни остали подносиоци – државни органи, привредни субјекти и физичка лица

Она напомиње да је Више јавно тужилаштво у Новом Саду Посебног одељења за сузбијање корупције од почетка рада 1. марта 2018 закључно с првом половином ове године запримило више од 9.000 предмета. Такође је запримљено и око 3.500 извешаја, молби, притужби, разних информација и  других поднесака  државних органа,  привредних субјеката и грађана

Бројке говоре да 15 заменика тужиоца са својим сарадницима имају велик прилив предмета: само за три месеца ове године до јула новопријављене су 262 особе, а те  кривичне пријаве су поднели МУП и оштећени,  док су  за половину заслужни остали подносиоци - државни органи,  привредни субјекти и физичка лица. 

У погледу области из којих су пријавњена лица,  37 су из правосуђа, 18 из полиције, њих 12 је из просвете и 11 из здравства. Преостала лица су из других области, од којих је  40 пријавњених било  на месту директора привредних субјеката, установа и државних органа.

У овом периоду одбачена   је кривична пријава за  167 особа, а за 40 је покренута истрага  Такође покренуте су бројне доказне радње ( у троцифреном броју), а  за 65 особа поднети су оптужни  акти, подигнуто је више непосредних оптужница , док су у односу на 25 лица подигнуте су оптужнице након спроведене истраге, објаснила је заменица тужилаштва Мирјана Пековић.

Подсетимо, наш лист је ове године пратио више процеса полицајцима окривљенима за мито у Посебном одељењу за сузбијње корупције Вишег суда у Новом Саду, на Булевару ослобођења, задуженом за подручје Војводине, без Вршца, али и за Шабац и Лозницу. У једном од процеса којем смо присуствовали, полицијски службеник са Граничног прелаза Хоргош З. Д. (45) осуђен је неправоснажно због примања мита на две и по године затвора. Такође, пре десетак дана  објавили смо да је након више од три године поступка тужилаштво одустало од оптужби  против саобраћајца С. З. (51). Он је у почетку био оптужен за примање мита, а измењеним оптужним актом за злоупотребу службеног положаја. Кривични поступак је обустављен.

М. Вујачић

Аутор:
Пошаљите коментар