Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dnevnik otkriva: Na tapetu osumnjičeni iz pravosuđa, policije, zdravstva, prosvete ...

05.09.2022. 10:15 10:17
Piše:
Izvor: Više javno tužilaštvo u Novom Sadu foto: Dnevnik.rs/F. Bakić

Od početka  ove godine Više javno tužilaštvo u Novom Sadu za suzbijanje korupcije otvorilo je   osam  istraga    zbog osnovane sumnje a su se okrivnjljeni  bavili zelenašeeem“,  te da su izvršili krivično delo zelenaštvo u sticaju sa krivičnim delom pranja novca.

Tri okrivljena su pravosnažno  osuđena i izrečene su im  kazne kućnog zatvora, visoke novčane kazne  u ukupnom  iznosu  od 3.700.000 dinara.

Takođe, oduzeta im je značajna protivpravna imovinska korist stečena krivičnim delom u iznosu preko 7.440.000 dinara i  oduzeta  im je imovina stečena novcem od kriminalne delatnosti i to sedam nekretnina i  više računara i telefona.

Inače, u toku je veći broj krivičnih postupaka protiv  sedam osoba zbog  krivičnih dela  zloupotreba  položaja odgovornog lica i pronevere u obavljanju privredne delatnosti u vezi sa zloupotrebama odgovornih lica,  u privrednim subjektima u vezi s  robnim rezervama u kojim je Republička direkcija za robne rezerve oštećena za više stotina miliona dinara.  Okrivljenima se pripisuje da su neovlašćeno raspolagali robom, pšenicom, kukuruzom, sojom, koja im je bila ugovorima poverena na čuvanje od strane Republičke direkcije za robne rezerve. 

Krivični postupak je do sada  pravosnažno završen protiv jednog okrivljenog i  izrečena mu je  kazna zatvora, novčana kazna od 700.000 dinara i mera bezbednosti zabrane obavljanja delatnosti.  U odnosu na jednog okrivljenog čeka se odluka nadležnog  suda po zaključenom  sporazumu o priznanju krivičnog dela, navela je za “Dnevnik”  zamenik javnog tužilaštva, Mirjana Peković.

Brojke govore da 15 zamenika tužioca sa svojim saradnicima imaju velik priliv predmeta: samo za tri meseca ove godine do jula novoprijavljene su 262 osobe, a te  krivične prijave su podneli MUP i oštećeni,  dok su  za polovinu zaslužni ostali podnosioci – državni organi, privredni subjekti i fizička lica

Ona napominje da je Više javno tužilaštvo u Novom Sadu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije od početka rada 1. marta 2018 zaključno s prvom polovinom ove godine zaprimilo više od 9.000 predmeta. Takođe je zaprimljeno i oko 3.500 izvešaja, molbi, pritužbi, raznih informacija i  drugih podnesaka  državnih organa,  privrednih subjekata i građana

Brojke govore da 15 zamenika tužioca sa svojim saradnicima imaju velik priliv predmeta: samo za tri meseca ove godine do jula novoprijavljene su 262 osobe, a te  krivične prijave su podneli MUP i oštećeni,  dok su  za polovinu zaslužni ostali podnosioci - državni organi,  privredni subjekti i fizička lica. 

U pogledu oblasti iz kojih su prijavnjena lica,  37 su iz pravosuđa, 18 iz policije, njih 12 je iz prosvete i 11 iz zdravstva. Preostala lica su iz drugih oblasti, od kojih je  40 prijavnjenih bilo  na mestu direktora privrednih subjekata, ustanova i državnih organa.

U ovom periodu odbačena   je krivična prijava za  167 osoba, a za 40 je pokrenuta istraga  Takođe pokrenute su brojne dokazne radnje ( u trocifrenom broju), a  za 65 osoba podneti su optužni  akti, podignuto je više neposrednih optužnica , dok su u odnosu na 25 lica podignute su optužnice nakon sprovedene istrage, objasnila je zamenica tužilaštva Mirjana Peković.

Podsetimo, naš list je ove godine pratio više procesa policajcima okrivljenima za mito u Posebnom odeljenju za suzbijnje korupcije Višeg suda u Novom Sadu, na Bulevaru oslobođenja, zaduženom za područje Vojvodine, bez Vršca, ali i za Šabac i Loznicu. U jednom od procesa kojem smo prisustvovali, policijski službenik sa Graničnog prelaza Horgoš Z. D. (45) osuđen je nepravosnažno zbog primanja mita na dve i po godine zatvora. Takođe, pre desetak dana  objavili smo da je nakon više od tri godine postupka tužilaštvo odustalo od optužbi  protiv saobraćajca S. Z. (51). On je u početku bio optužen za primanje mita, a izmenjenim optužnim aktom za zloupotrebu službenog položaja. Krivični postupak je obustavljen.

M. Vujačić

Autor:
Pošaljite komentar