clear sky
21°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0936
usd
105.0544
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Бисерка - накит од мајчиног млека из Суботице

28.08.2022. 12:10 12:12
Пише:
Извор: Приватна архива

Маме дојењем створе посебну везу с бебом, па престанком дојења већина има осећај да више нису толико блиске са дететом, што за њих представља веома емотиван период, те најчешће тада долазе на идеју да обележе овај период свог живота накитом од мајчиног млека - каже Жаклина Виги Жолдош из Суботице, која је прошле године, у јеку пандемије, покренула овај необичан бизнис под називом „Бисерка”.

Међутим, идеја је настала нешто раније, током дојења другог детета, с којим је све, за разлику од првенца, прошло беспрекорно када је реч о трудноћи, порођају, дојењу.

- Чула сам о накиту од мајчиног млека и желела сам да имам свој примерак како бих имала доказ да сам излечена од трауме кроз коју сам прошла са првим дететом - присећа се Жаклина. - Будући да сам спознала са другим дететом која веза се ствара између мајке и детета кад је дојење успешно, кад је на захтев, кад је инстинктивно, желела сам да то преточим у нешто опипљиво, како бих и након престанка дојења имала доказ о томе колико сам била успешна и истрајна у нечему. Дојила сам више од три године и мислим да сам својој ћерки обезбедила најбољи могући почетак за здрав живот. Истраживала сам како се и од чега прави накит и покушала сам да такав накит направим себи. Кад су моје другарице, које су исто дојиле, виделе накит, тражиле су да га направим и за њих, и тако је све почело...

Након три и по године константног учења, усавршавања и рада, Жаклина је одлучила да почне да израђује накит и за продају.

Привесци за ланчиће, наруквице, прстење - праве се од епоксидне смоле и мајчиног млека које се прво претвори у прах. Неке муштерије траже да се у асесоар убаци пупчана врпца, влас дететове косе, први зубић, фотографија, отисак длана или стопала, или било шта што ће њихов уникат учинити још посебнијим. Сам процес израде зависи управо од онога што се тражи, па тако некад потраје неколико дана, а некад и неколико недеља. „Материјал” до Жаклине стиже из целе Србије, па и из иностранства. Мајке млеко шаљу курирском поштом упаковано у специјалним кесицама које је могуће купити у апотекама.

- Сви знамо да је мајчино млеко најбоља храна за бебу, а да је дојење у Србији још увек табу тема. Знам да има људи којима је страно ово што ја радим, те баш из тог разлога са накитом „Бисерка” желим да мењам друштво, да дојење у јавности буде адекватно подржано од стране шире заједнице како кретање мајки не би било ограничено због стида или евентуалне осуде. Са друге стране, радим на томе да имамо што више саветница које помажу мајкама како би дојење било успешно и како би трајало више месеци, можда и година. Због тога, део прихода издвајам како бих помогла групи младих мајки да се едукују и да буду адекватна подршка трудницама и дојиљама - истиче наша саговорница која је, иначе, једина у Србији која легално израђује овакав накит.

Премда се највише рекламира на друштвеним мрежама, клијенткиње углавном долазе по препоруци, а колико су задовољне крајњим резултатом говори и чињеница да су неке жене тражиле да им се направи неколико различиих накита.

- Неке жене тачно знају шта желе, док неке не могу да се одлуче, све им се свиђа, па тако имам муштерију којој сам до сад израдила седам комада накита, јер јој се увек допадне још нешто - каже Жаклина. - Утисци који ми стижу су позитивни и то ми даје снагу и потврду да вреди то што радим и да је значајно. Све чешће жене израђују накит за своје ћерке и то је најзначајнији сигнал, да ће оне, као баке, знати адекватно да саветују своје ћерке о дојењу. Имала сам и тате који су кришом узели млеко своје жене из замрзивача и тражили да израдим накит. То није само романтично, то је чин којим се показује колико мушкарци цене снагу и истрајност жена.

Л. Радловачки

 

Аутор:
Пошаљите коментар