broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Кајакашице Дуња Станојев и Дина Бацељ: На крову Европе, за почетак

29.06.2022. 10:39 14:30
Пише:
Извор: КСС/Дина Бацељ и Дуња Станојев са тренером Симом Болтићем

Стигли су на наплату сав уложен труд, рад на тренинзима, велика посвећеност и одрицања кајакашица из Бачке Паланке Дуње Станојев и Дине Бацељ.

ствариле су највећи успех у каријери – постале су јуниорске европске првакиње у двоседу на 500 м на шампионату у Београду. Ођекнула је ова лепа вест широм спортске Србије, на коју се истог дана надовезао и Дуњин појединачни успех освајањем сребра у једноседу на 200 м, а потом и подвиг Страхиње Драгосављевића, из истог града и клуба Таркет, који је у К-200 постао шампион Европе.

– Сви смо потајно очекивали медаљу од женског двоседа, али нисмо знали која би могла да буде. Прошле године су Дина и Дуња биле четврте на свету, Дуња је и у једноседу држала ту позицију, па смо били свесни да смо у врху. Знали смо и да у осталим дисциплинама имамо шансу за постоље, јер су такмичари доста напредовали. Страхиња Драгосављевић, као најмлађи у својој дисциплини, нас је све изненадио – истакао је за “Дневник” Симо Болтић, тренер ово троје освајача медаља.

Некадашњи трофејни репрезентативац Србије, Болтић, тренира Дуњу, Дину и Страхињу скоро две године у бачкопаланачком клубу Таркет, а уједно је и тренер националне јуниорске селекције, заједно са Чабом Фехер из Сенте. С обзиром на то какву је каријеру имао, на прави начин може да одговори новом изазову, што се и показало, не само на Првенству Старог континента на Ади Циганлији, него и раније. 


Прави професионалци

Прошле сезоне су Дина Бацељ и Дуња Станојев имале запажене резултате, али ове су успеле да направе искорак. Њихов тренер Симо Болтић открио нам је и у чему су то њих две највише напредовале.

– Сазреле су психолошки, али ни то не би било довољно за ово злато да нису тренирале више од других и биле посвећеније. Одрадиле су и базичне припреме током зиме као прави професионалци, као сениори који се спремају за Олимпијске игре и то је дало резултат – похвалио је ученице Симо Болтић.

Јака веза

Дуња Станојев и Дина Бацељ успешан су двосед и у дресу клуба Таркет и у оном са државним грбом.

– Стално тренирамо заједно, доста се и дружимо и навикле смо једна на другу. Имамо јаку везу, увеслане смо и имамо искуства у двоседу што је допринело остваривању овог успеха на Европском првенству у Београду – рекла је Дуња.


– Следећи циљ нам је Светско првенство у Сегедину, које је за два месеца. Трудићемо се да поновимо овакве резултате и од сада форму темпирамо за то такмичење. Само недељу дана касније, Дину и Страхињу очекује још једна значајна смотра, Младе олимпијске наде у Братислави – рекао је Болтић.

У тренутку разговора са тренером јуниорских европских првакиња, овај тројац био је на путу за Београд где га је очекивало гостовање на ТВ Прва. Полако ће кајакашице морати да се навикну и на ову обавезу после обезбеђеног места на победничком постољу.

– Свесне смо да смо кајак мало вратиле у жижу јавности. Утисци су се донекле слегли после еуфорије у Београду и задовољне смо овим што смо постигле. Нисмо прославиле на неки посебан начин, јер смо одмах наставиле са тренинзима. Европско првенство јесте било главни циљ ове сезоне, али сада се окрећемо Светском шампионату у Мађарској – рекла је 17-годишња Дина Бацељ.

Дуња Станојев, годину дана млађа, у Бачку Паланку се са Аде Циганлије вратила окићена двема медаљама, златом и сребром.

– Оно што је раније био само сан и нешто недостижно, сада се остварило. Виделе смо да можемо до одличја и да ништа није немогуће. Такмичиле смо се у Београду, у нашој земљи и било је опуштеније. Бодрили су нас родитељи, пријатељи, колеге из клуба и имале смо већу жељу да покажемо да можемо до крова Европе. Сада морамо још више да тренирамо како бисмо покушале да поновимо успех и на светском првенству – поручила је Дуња Станојев.   

К. Бугарски

Аутор:
Пошаљите коментар