Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kajakašice Dunja Stanojev i Dina Bacelj: Na krovu Evrope, za početak

29.06.2022. 10:39 14:30
Piše:
Izvor: KSS/Dina Bacelj i Dunja Stanojev sa trenerom Simom Boltićem

Stigli su na naplatu sav uložen trud, rad na treninzima, velika posvećenost i odricanja kajakašica iz Bačke Palanke Dunje Stanojev i Dine Bacelj.

stvarile su najveći uspeh u karijeri – postale su juniorske evropske prvakinje u dvosedu na 500 m na šampionatu u Beogradu. Ođeknula je ova lepa vest širom sportske Srbije, na koju se istog dana nadovezao i Dunjin pojedinačni uspeh osvajanjem srebra u jednosedu na 200 m, a potom i podvig Strahinje Dragosavljevića, iz istog grada i kluba Tarket, koji je u K-200 postao šampion Evrope.

– Svi smo potajno očekivali medalju od ženskog dvoseda, ali nismo znali koja bi mogla da bude. Prošle godine su Dina i Dunja bile četvrte na svetu, Dunja je i u jednosedu držala tu poziciju, pa smo bili svesni da smo u vrhu. Znali smo i da u ostalim disciplinama imamo šansu za postolje, jer su takmičari dosta napredovali. Strahinja Dragosavljević, kao najmlađi u svojoj disciplini, nas je sve iznenadio – istakao je za “Dnevnik” Simo Boltić, trener ovo troje osvajača medalja.

Nekadašnji trofejni reprezentativac Srbije, Boltić, trenira Dunju, Dinu i Strahinju skoro dve godine u bačkopalanačkom klubu Tarket, a ujedno je i trener nacionalne juniorske selekcije, zajedno sa Čabom Feher iz Sente. S obzirom na to kakvu je karijeru imao, na pravi način može da odgovori novom izazovu, što se i pokazalo, ne samo na Prvenstvu Starog kontinenta na Adi Ciganliji, nego i ranije. 


Pravi profesionalci

Prošle sezone su Dina Bacelj i Dunja Stanojev imale zapažene rezultate, ali ove su uspele da naprave iskorak. Njihov trener Simo Boltić otkrio nam je i u čemu su to njih dve najviše napredovale.

– Sazrele su psihološki, ali ni to ne bi bilo dovoljno za ovo zlato da nisu trenirale više od drugih i bile posvećenije. Odradile su i bazične pripreme tokom zime kao pravi profesionalci, kao seniori koji se spremaju za Olimpijske igre i to je dalo rezultat – pohvalio je učenice Simo Boltić.

Jaka veza

Dunja Stanojev i Dina Bacelj uspešan su dvosed i u dresu kluba Tarket i u onom sa državnim grbom.

– Stalno treniramo zajedno, dosta se i družimo i navikle smo jedna na drugu. Imamo jaku vezu, uveslane smo i imamo iskustva u dvosedu što je doprinelo ostvarivanju ovog uspeha na Evropskom prvenstvu u Beogradu – rekla je Dunja.


– Sledeći cilj nam je Svetsko prvenstvo u Segedinu, koje je za dva meseca. Trudićemo se da ponovimo ovakve rezultate i od sada formu tempiramo za to takmičenje. Samo nedelju dana kasnije, Dinu i Strahinju očekuje još jedna značajna smotra, Mlade olimpijske nade u Bratislavi – rekao je Boltić.

U trenutku razgovora sa trenerom juniorskih evropskih prvakinja, ovaj trojac bio je na putu za Beograd gde ga je očekivalo gostovanje na TV Prva. Polako će kajakašice morati da se naviknu i na ovu obavezu posle obezbeđenog mesta na pobedničkom postolju.

– Svesne smo da smo kajak malo vratile u žižu javnosti. Utisci su se donekle slegli posle euforije u Beogradu i zadovoljne smo ovim što smo postigle. Nismo proslavile na neki poseban način, jer smo odmah nastavile sa treninzima. Evropsko prvenstvo jeste bilo glavni cilj ove sezone, ali sada se okrećemo Svetskom šampionatu u Mađarskoj – rekla je 17-godišnja Dina Bacelj.

Dunja Stanojev, godinu dana mlađa, u Bačku Palanku se sa Ade Ciganlije vratila okićena dvema medaljama, zlatom i srebrom.

– Ono što je ranije bio samo san i nešto nedostižno, sada se ostvarilo. Videle smo da možemo do odličja i da ništa nije nemoguće. Takmičile smo se u Beogradu, u našoj zemlji i bilo je opuštenije. Bodrili su nas roditelji, prijatelji, kolege iz kluba i imale smo veću želju da pokažemo da možemo do krova Evrope. Sada moramo još više da treniramo kako bismo pokušale da ponovimo uspeh i na svetskom prvenstvu – poručila je Dunja Stanojev.   

K. Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar