overcast clouds
17°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Пановић: Избори ће бити опредељивање за и против Вучића

16.03.2022. 12:47 12:48
Пише:
Извор: Dnevnik, ilustracija

БЕОГРАД: Предстојећи избори биће опредељивање за или против Александра Вучића, а за опозицију ће бити сензација ако уопште дође до другог круга, оцењује Зоран Пановић из Демостата.





За њега је највеће изнанађење када је реч о изборним листама и кандидатима до сада, то што се председник СПС Ивица Дачић није кандидовао на председничким изборима.



Некандидовање Дачића је, каже, веома добро за кандидата СНС Александра Вучића.



"Дачић не би могао да победи на изборима, али је веома добар кандидат који би могао да ускрати Вучићу победу у првом кругу избора", истиче Пановић за Танјуг.



Он каже да верује да је ту и Војислав Шешељ био јако коректан према Вучићу јер се није кандидовао. Такође, чуди га зашто се лидер Суверениста Саша Радуловић није кандидовао, као и др Брамослав Несторовић који имају одређене рејтинге.



"Имам неку врсту сумњу да су они то урадили да би омогућили Вучићу да прође у првом кругу", поручује Пановић.



Он истиче да на председничким изборима постоје два јасна фаворита. Најозбиљнији је, каже, Вучић, а од опозиције то је Здравко Понош.



"Ако оду у други круг и даље је Вучић велики фаворит, а ја misllim да Поноша, сем коалиције Морамо, нико други не би подржао. Али мислим да ће се Вучић потрудити да победи у првом кругу", каже Пановић додајући да ће за опозицију бити сензација ако уопште дође до другог круга.



Пановић сматра да је за Поноша најважније да пребаци 16 одсто, јер је то број гласова које је освојио Саша Јанковић на прошлим изборима. Онда ћемо, прича Пановић, видети да ли ће се повући попут Јанковића или наставити да се бави политиком и основати неку своју странку.



Пановић наводи да је опозиција осокољена неким истраживањима јавног мњења, између осталих и Демостатових, да има неке шансе у Београду. "Мислим да би опозиција сада потписала да може да добије изборе у Београду, а да изгуби остале. Мислим да је то и главна тактика опозиције, да проба да направи изненађење у Београду. Такође, јако битно је да узме што више мандата у републичком парламенту", истиче Пановић.



Он додаје, ако опозиција не победи у Београду, тешко ће се одржати садашња Уједињена опозиција.



Пановић каже да су за ове избори сви остали на својим добро познатим идеолошким позицијама - СНС остајемо на европском путу, опозиција да је углавном проевропска, али, истиче Пановић, све је то на нивоу флоскула.



"Наша главна подела је на нивоу - за и против Вучића. Независно о томе шта мислиш о Европи и Русији, битно је само да ли си за или против Вучића", наглашава Пановић.



Он очекује да ће на излазност на изборима бити у оквиру српских просека. Наводи да је сада сасвим друга атмосфера. Избори су почели у уобичајеној атмосфери свађе власти и опозиције, где је чак опозиција успела да наметне неке теме као што је екологија, али се онда десио рат у Украјини који је променио све, каже Пановић.



"Ту се Вучић добро снашао и у ходу се престројио, много је добио на значењу тај његов, ја га зовем украјинским делом кампање, "мир, стабилност, Вучић" где се експлоатише тај реалан страх грађана не само Србије, већ и целе Европе, Вучић покушава да се представи као гарант стабилности и безбедности у Србији и да тај страх политички искористи", поручује Пановић.



Он додаје да рат у Украјини, страх и анксиозност, добро утичу на Вучићеву власт да се учврсти, тако да више није доминантни део кампање отварање фабрика и нових радних места као што је требало да буде. С друге стране, истиче, опозиција је са својим темама у кампањи остала затечена дешавањима у Украјини, а СНС до 3. априла неће мењати своју кампању која се заснива на подршци територијалном интегритету Украјине и неувођењу санкција Русији.



Пановић каже да је рат у Украјини довео до тога да ћесе водити прави рат за гласове на десници, где Коалиција Нада, Двери, Заветници и сви имају русофилске позиције.



Пановић истиче да у овој кампањи странке прате лидера као онога који је неприкосновени ауторитет и који даје снагу странци.



"Кампања СНС је кампања Александра Вучића. СПС такође форсира Ивицу Дачића и поново га кандидује за премијера. Слично је и са Бошком Обрадовићем. С друге стране, Здравко Понош, кога је његова, Народна странка, невољно подржала више је као нака врста нестраначке личности, јер нема своју странку", оцењује Пановић.



На питање о одустајању Бориса Тадића од председничке кандидатуре, Пановић констатује да је рационално одустао, јер би освојио број гласова који не би био достојан човека који је два пута био председник Србије и мисли да је то рационална одлука.



Тадић је претрпео много критика што је гостовао на ТВ Пинк, а Пановић каже да његов пријатељ Светислав Басара то назива сељачким aparthеjdom у медијима.



"Добро је што је отишао на Пинк. Људи да се мало помешају и причају међусобно. Он, ипак није био са неким треш ликовима, већ са премијерком Србије и председником Скупштине Србије. А, интересантно је да су Дачић и Тадић стари коалициони партнери", закључује Пановић.

Аутор:
Пошаљите коментар