Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Panović: Izbori će biti opredeljivanje za i protiv Vučića

16.03.2022. 12:47 12:48
Piše:
Izvor: Dnevnik, ilustracija

BEOGRAD: Predstojeći izbori biće opredeljivanje za ili protiv Aleksandra Vučića, a za opoziciju će biti senzacija ako uopšte dođe do drugog kruga, ocenjuje Zoran Panović iz Demostata.





Za njega je najveće iznanađenje kada je reč o izbornim listama i kandidatima do sada, to što se predsednik SPS Ivica Dačić nije kandidovao na predsedničkim izborima.



Nekandidovanje Dačića je, kaže, veoma dobro za kandidata SNS Aleksandra Vučića.



"Dačić ne bi mogao da pobedi na izborima, ali je veoma dobar kandidat koji bi mogao da uskrati Vučiću pobedu u prvom krugu izbora", ističe Panović za Tanjug.



On kaže da veruje da je tu i Vojislav Šešelj bio jako korektan prema Vučiću jer se nije kandidovao. Takođe, čudi ga zašto se lider Suverenista Saša Radulović nije kandidovao, kao i dr Bramoslav Nestorović koji imaju određene rejtinge.



"Imam neku vrstu sumnju da su oni to uradili da bi omogućili Vučiću da prođe u prvom krugu", poručuje Panović.



On ističe da na predsedničkim izborima postoje dva jasna favorita. Najozbiljniji je, kaže, Vučić, a od opozicije to je Zdravko Ponoš.



"Ako odu u drugi krug i dalje je Vučić veliki favorit, a ja misllim da Ponoša, sem koalicije Moramo, niko drugi ne bi podržao. Ali mislim da će se Vučić potruditi da pobedi u prvom krugu", kaže Panović dodajući da će za opoziciju biti senzacija ako uopšte dođe do drugog kruga.



Panović smatra da je za Ponoša najvažnije da prebaci 16 odsto, jer je to broj glasova koje je osvojio Saša Janković na prošlim izborima. Onda ćemo, priča Panović, videti da li će se povući poput Jankovića ili nastaviti da se bavi politikom i osnovati neku svoju stranku.



Panović navodi da je opozicija osokoljena nekim istraživanjima javnog mnjenja, između ostalih i Demostatovih, da ima neke šanse u Beogradu. "Mislim da bi opozicija sada potpisala da može da dobije izbore u Beogradu, a da izgubi ostale. Mislim da je to i glavna taktika opozicije, da proba da napravi iznenađenje u Beogradu. Takođe, jako bitno je da uzme što više mandata u republičkom parlamentu", ističe Panović.



On dodaje, ako opozicija ne pobedi u Beogradu, teško će se održati sadašnja Ujedinjena opozicija.



Panović kaže da su za ove izbori svi ostali na svojim dobro poznatim ideološkim pozicijama - SNS ostajemo na evropskom putu, opozicija da je uglavnom proevropska, ali, ističe Panović, sve je to na nivou floskula.



"Naša glavna podela je na nivou - za i protiv Vučića. Nezavisno o tome šta misliš o Evropi i Rusiji, bitno je samo da li si za ili protiv Vučića", naglašava Panović.



On očekuje da će na izlaznost na izborima biti u okviru srpskih proseka. Navodi da je sada sasvim druga atmosfera. Izbori su počeli u uobičajenoj atmosferi svađe vlasti i opozicije, gde je čak opozicija uspela da nametne neke teme kao što je ekologija, ali se onda desio rat u Ukrajini koji je promenio sve, kaže Panović.



"Tu se Vučić dobro snašao i u hodu se prestrojio, mnogo je dobio na značenju taj njegov, ja ga zovem ukrajinskim delom kampanje, "mir, stabilnost, Vučić" gde se eksploatiše taj realan strah građana ne samo Srbije, već i cele Evrope, Vučić pokušava da se predstavi kao garant stabilnosti i bezbednosti u Srbiji i da taj strah politički iskoristi", poručuje Panović.



On dodaje da rat u Ukrajini, strah i anksioznost, dobro utiču na Vučićevu vlast da se učvrsti, tako da više nije dominantni deo kampanje otvaranje fabrika i novih radnih mesta kao što je trebalo da bude. S druge strane, ističe, opozicija je sa svojim temama u kampanji ostala zatečena dešavanjima u Ukrajini, a SNS do 3. aprila neće menjati svoju kampanju koja se zasniva na podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine i neuvođenju sankcija Rusiji.



Panović kaže da je rat u Ukrajini doveo do toga da ćese voditi pravi rat za glasove na desnici, gde Koalicija Nada, Dveri, Zavetnici i svi imaju rusofilske pozicije.



Panović ističe da u ovoj kampanji stranke prate lidera kao onoga koji je neprikosnoveni autoritet i koji daje snagu stranci.



"Kampanja SNS je kampanja Aleksandra Vučića. SPS takođe forsira Ivicu Dačića i ponovo ga kandiduje za premijera. Slično je i sa Boškom Obradovićem. S druge strane, Zdravko Ponoš, koga je njegova, Narodna stranka, nevoljno podržala više je kao naka vrsta nestranačke ličnosti, jer nema svoju stranku", ocenjuje Panović.



Na pitanje o odustajanju Borisa Tadića od predsedničke kandidature, Panović konstatuje da je racionalno odustao, jer bi osvojio broj glasova koji ne bi bio dostojan čoveka koji je dva puta bio predsednik Srbije i misli da je to racionalna odluka.



Tadić je pretrpeo mnogo kritika što je gostovao na TV Pink, a Panović kaže da njegov prijatelj Svetislav Basara to naziva seljačkim aparthejdom u medijima.



"Dobro je što je otišao na Pink. Ljudi da se malo pomešaju i pričaju međusobno. On, ipak nije bio sa nekim treš likovima, već sa premijerkom Srbije i predsednikom Skupštine Srbije. A, interesantno je da su Dačić i Tadić stari koalicioni partneri", zaključuje Panović.

Autor:
Pošaljite komentar