few clouds
9°C
20.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Из часа у час: Руске трупе у Енергодару; Неонацисти опасност

03.03.2022. 20:56 23:50
Пише:
Фото: Tanjug (AP Photo/Alexander Shulman)

МОСКВА: Руске трупе отвориле су ватру у украјинском граду Енергодару, поред највеће нуклеарне електране у Европи, након што су ушле тенковима, саопштио је данас саветник украјинског министра унутрашњих послова Антон Херашченко у објавама на интернету.

Раније је навео да руске трупе појачавају напоре да преузму контролу над нуклеарном електраном Запорожја на југоистоку Украјине, а да радници овог постројења живе у оближњем Енергодару.



Русија је већ заузела угашену нуклерану електрану у Чернобиљу, око 100 км северно од главног града Украјине Кијева, наводи Ројтерс.

Зеленски позвао Запад: Затворите небо или ми дајте авионе

КИЈЕВ: Украјински председник Владимир Зеленски позвао је Запад да обезбеди Украјини војне авионе, ако нису спремни да затворе небо над земљом.



„Ако немате моћ, чврстину да затворите небо, дајте ми авионе. Зар то није поштено“, рекао је украјински председник, пренео је Спутњик.



Он је истакао да то могу бити чак и совјетски авиони.

Гроси: Хитно обуставити борбе у близини нуклеарне електране



БЕЧ: Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси позвао је данас руске и украјинске војнике да обуставе сукобе у околини украјинске нуклеарне електране у Запорожју, након што је Кијев саопштио да се борбе воде у оближњем граду Енергодару.



„Генерални директор Гроси је апеловао на хитно обустављање употребе силе у Енергодару и позвао војне снаге које тамо делују да се уздрже од насиља у близини нуклеарне електране“, наводи се у саопштењу Међународне агенције за атомску енергију, преноси Ројтерс.

Трећа рунда преговора вероватно почетком следеће недеље



МИНСК: Трећа рунда преговора о прекиду ватре између Русије и Украјине требало би да се одржи почетком следеће неде рекао је украјински преговарач Михаил Подољак, преноси Ројтерс позивајући се на белоруску државну новинску агенцију Белта.



Русија и Украјина договориле су се да одрже трећу рунду преговора „што пре", рекао је након завршетка данашњег разговора у Белорусији Подољак, саветник украјинског председника Владимира Зеленског и члан украјинске делегације, пренео је ТАС С.



Како јавља Спутњик, украјинска делегација је напустила место преговора на којима су стране данас договориле да заједно обезбеде хуманитарне коридоре за евакуацију грађана, испоруку хране и лекова.

Путин упоредио неонацисте у Украјини са немачким нацистима



МОСКВА: Председник Русије Владимир Путин упоредио је акције неонациста у Украјини са оним што су немачки нацисти чинили цивилима током Другог светског рата.



"Наше снаге региструју чињенице када се у многим градовима Донбаске Народне републике - у Северодоњецку, Лисичанску и другим - становници вишеспратних стамбених зграда терају на средње спратове (тих зграда), док се прозори и зидови разбијају, а на доњим спратовима распоређује тешко наоружање - топови, тенкови - и снајпери и митраљези распоређују на крововима", рекао је Путин током састанка са сталним члановима Савета безбедности Русије, пренео је ТАС С.



Према његовим речима, само су се нацисти тако борили, тако третирали цивилно становништво када су се совјетске снаге бориле против њих током ослобађања украјинске територије.

Пентагон успоставио директну линију комуникације са Русијом

ВАШИНГТОН: Пентагон је успоставио директну линију комуникације са руским министарством одбране како би се спречиле "погрешне процене, војне инциденте и ескалацију" у региону, изјавио је данас високи амерички званичник.



"Министарство одбране САД је успоставило комуникациону линију како би се избегли лоши прорачуни и војни инциденти", казао је за Ројтерс званичник који није желео да буде именован.

Нове санкције САД за руску елиту, на листи Усманов и Песков



ВАШИНГТОН: САД ће данас увести санкције већем броју руских олигарха и портпаролу Кремља Дмитрију Пескову, саопштила је Бела кућа.



Како се наводи у саопштењу, САД су на листу санкција додале неколицину руских олигарха и званичника, као и неке њихове компаније, а међу њима су руски тајкун Алишер Усманов, оснивач руске металуршке компаније Металоинвест, и портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси Ројтерс.



САД ће такође увести визна ограничења за 19 руских олигарха, чланове њихових породица и сарадника, прецизира се у саопштењу Беле куће, а такође ће увести санкције руским субјектима и појединцима који омогућавају ширење дезинформација у земљи.



„Желимо да Путин осети притисак и желимо да људи око њега осете притисак“, рекла је новинарима портпаролка Беле куће Џен Псаки.

Аутор:
Пошаљите коментар
Из часа у час: Захтеви руским снагама за помоћ у евакуацији из Украјине

Из часа у час: Захтеви руским снагама за помоћ у евакуацији из Украјине

02.03.2022. 21:20 23:48