Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Iz časa u čas: Ruske trupe u Energodaru; Neonacisti opasnost

03.03.2022. 20:56 23:50
Piše:
Foto: Tanjug (AP Photo/Alexander Shulman)

MOSKVA: Ruske trupe otvorile su vatru u ukrajinskom gradu Energodaru, pored najveće nuklearne elektrane u Evropi, nakon što su ušle tenkovima, saopštio je danas savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Heraščenko u objavama na internetu.

Ranije je naveo da ruske trupe pojačavaju napore da preuzmu kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožja na jugoistoku Ukrajine, a da radnici ovog postrojenja žive u obližnjem Energodaru.



Rusija je već zauzela ugašenu nukleranu elektranu u Černobilju, oko 100 km severno od glavnog grada Ukrajine Kijeva, navodi Rojters.

Zelenski pozvao Zapad: Zatvorite nebo ili mi dajte avione

KIJEV: Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je Zapad da obezbedi Ukrajini vojne avione, ako nisu spremni da zatvore nebo nad zemljom.



„Ako nemate moć, čvrstinu da zatvorite nebo, dajte mi avione. Zar to nije pošteno“, rekao je ukrajinski predsednik, preneo je Sputnjik.



On je istakao da to mogu biti čak i sovjetski avioni.

Grosi: Hitno obustaviti borbe u blizini nuklearne elektrane



BEČ: Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi pozvao je danas ruske i ukrajinske vojnike da obustave sukobe u okolini ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon što je Kijev saopštio da se borbe vode u obližnjem gradu Energodaru.



„Generalni direktor Grosi je apelovao na hitno obustavljanje upotrebe sile u Energodaru i pozvao vojne snage koje tamo deluju da se uzdrže od nasilja u blizini nuklearne elektrane“, navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za atomsku energiju, prenosi Rojters.

Treća runda pregovora verovatno početkom sledeće nedelje



MINSK: Treća runda pregovora o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine trebalo bi da se održi početkom sledeće nede rekao je ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak, prenosi Rojters pozivajući se na belorusku državnu novinsku agenciju Belta.



Rusija i Ukrajina dogovorile su se da održe treću rundu pregovora „što pre", rekao je nakon završetka današnjeg razgovora u Belorusiji Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i član ukrajinske delegacije, preneo je TAS S.



Kako javlja Sputnjik, ukrajinska delegacija je napustila mesto pregovora na kojima su strane danas dogovorile da zajedno obezbede humanitarne koridore za evakuaciju građana, isporuku hrane i lekova.

Putin uporedio neonaciste u Ukrajini sa nemačkim nacistima



MOSKVA: Predsednik Rusije Vladimir Putin uporedio je akcije neonacista u Ukrajini sa onim što su nemački nacisti činili civilima tokom Drugog svetskog rata.



"Naše snage registruju činjenice kada se u mnogim gradovima Donbaske Narodne republike - u Severodonjecku, Lisičansku i drugim - stanovnici višespratnih stambenih zgrada teraju na srednje spratove (tih zgrada), dok se prozori i zidovi razbijaju, a na donjim spratovima raspoređuje teško naoružanje - topovi, tenkovi - i snajperi i mitraljezi raspoređuju na krovovima", rekao je Putin tokom sastanka sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije, preneo je TAS S.



Prema njegovim rečima, samo su se nacisti tako borili, tako tretirali civilno stanovništvo kada su se sovjetske snage borile protiv njih tokom oslobađanja ukrajinske teritorije.

Pentagon uspostavio direktnu liniju komunikacije sa Rusijom

VAŠINGTON: Pentagon je uspostavio direktnu liniju komunikacije sa ruskim ministarstvom odbrane kako bi se sprečile "pogrešne procene, vojne incidente i eskalaciju" u regionu, izjavio je danas visoki američki zvaničnik.



"Ministarstvo odbrane SAD je uspostavilo komunikacionu liniju kako bi se izbegli loši proračuni i vojni incidenti", kazao je za Rojters zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

Nove sankcije SAD za rusku elitu, na listi Usmanov i Peskov



VAŠINGTON: SAD će danas uvesti sankcije većem broju ruskih oligarha i portparolu Kremlja Dmitriju Peskovu, saopštila je Bela kuća.



Kako se navodi u saopštenju, SAD su na listu sankcija dodale nekolicinu ruskih oligarha i zvaničnika, kao i neke njihove kompanije, a među njima su ruski tajkun Ališer Usmanov, osnivač ruske metalurške kompanije Metaloinvest, i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.



SAD će takođe uvesti vizna ograničenja za 19 ruskih oligarha, članove njihovih porodica i saradnika, precizira se u saopštenju Bele kuće, a takođe će uvesti sankcije ruskim subjektima i pojedincima koji omogućavaju širenje dezinformacija u zemlji.



„Želimo da Putin oseti pritisak i želimo da ljudi oko njega osete pritisak“, rekla je novinarima portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Autor:
Pošaljite komentar
Iz časa u čas: Zahtevi ruskim snagama za pomoć u evakuaciji iz Ukrajine

Iz časa u čas: Zahtevi ruskim snagama za pomoć u evakuaciji iz Ukrajine

02.03.2022. 21:20 23:48