overcast clouds
26°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тема „Дневника” Нови Сад у 2022. години: Градске зелене оазе

06.01.2022. 10:50 10:56
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Нови парк у Новом Саду, између Новог насеља и Детелинаре, у чију је градњу уложено око 480 милиона динара, укључујући и пратећу инфраструктуру и уређење околних саобраћајница, званично је отворен крајем новембра.

Пројекат је реализован у три фазе, а носилац посла било је предузеће “Градитељ НС”.  Парк правоугаоног облика простире се на површини од око 3,49 хектара, и системом стаза је издељен на неколико целина. У оквиру нове оазе, недалеко од Ранжирне станице, између осталог се налазе и два дечја игралишта, теретана на отвореном, изграђене су  две фонтане - велика и мала, а постављен је и урбани мобилијар попут канти за отпатке, клупа и чесми.

Градоначелник Милош Вучевић позвао је Новосађане да предложе име новоизграђеног парка, а на отварању тог простора најавио и да ће на Новом насељу, у правцу старе Ранжирне станице бити уређен још већи “Централ парк”, али и изграђена школа.

У плану је и комплетна обнова Дунавског и Футошког парка, а најављено је и уређивање простора поред отвореног базена, уместо Дино парка.

Након што је летос реконструисано језеро у Дунавском парку, те обновљена канализација и постављен заливни систем, наредних месеци следи наставак радова у том споменику природе. Партерно уређење, санација стаза, замена чесме, постављање нових клупа, расвете и други радови у најпознатијем градском парку коштаће око 145,5 милиона динара, с ПДВ-ом (145.546.599,9), и биће завршени за шест месеци.


Ботаничка башта

Градска управа за заштиту животне средине изабрала је у децембру фирму која ће испројектовати Ботаничку башту, чија је градња предвиђена у подножју Петроварадинске тврђаве.  Ботаничка башта планирана је на простору површине 4,2 хектара, уз североисточни обод зоне објеката одбране Хорнверка. Очекује се да ће нови комплекс, у културном и туристичком смислу, употпунити понуду Тврђаве, а градња ће по свему судећи бити реализована у фазама. Планирано је да најпре буду изграђени садржаји неопходни за функционисање Ботаничке баште, а након тога следи уређивање простора у крајњем западном и источном делу, где се тренутно налазе нелегално изграђени породични објекти.  Из тог разлога,  како би се обезбедило несметано коришћење стамбених објекта, пројектанти посебну пажњу морају посветити инфраструктури.


“Градско зеленило” расписало је недавно тендер за израду пројектно-техничке документације за реконструкцију и уређивање Футошког парка, што ће, како је процењено, коштати три милиона динара. Од будућих пројектаната се, између осталог, очекује и да дефинишу распоред клупа, корпи за отпатке и јавне расвете, као и да испланирају постављање дигиталних паноа, инфо-табли, укључујући и Брајеве, с тим да ће постојећи мобилијар, уколико буде потребно, бити обновљен и допуњен новим.

По свему судећи реконструкција простора површине 8,13 хектара биће подељена у две фазе.

Пројектним задатком је око целог Футошког парка планирана ограда, по узору на ону у југоистичном делу простора, као и капије на улазу у болницу за реуматизам, које ће се, како је објашњено закључавати.

Фирме с којима “Градско зеленило” закључи уговор имаће задатак и да испројектују језеро, уз услов да дно те водене површине остане природно, ради, како је објашњено, стварања повољних услова за заштићене врсте водоземаца и гмизаваца.

Чесме с пијаћом водом, предвиђене су у близини дечјег игралишта и још неколико места, а планирано је партерно уређивање десет улаза у парк, као и паркинг-места за бицикле. Одабрани пројектанти би требало да осмисле и обнову свих стаза, одморишта, платоа, степеништа и рампи.

Футошки парк је иначе формиран у првој декади 19. века и заједно с Јодном бањом чини неодвојиву целину. Као значајно природно добро под заштитом је од  2006. године. Богату дендрофлору чини око 100 врста, варијетета и форми декоративних дрвенастих биљака.

Јована Вукашиновић

Аутор:
Пошаљите коментар